[VIDEO/FOTO] Iva Starac i Alen Šimoković pobjedinici 35. Mandraća

Autor: Nikola Cvjetović 28.08.2022

35_mandrac_dodjela_nagrada_volosko_2022__28_

Ovogodišnje je natjecanje obilježio velik broj sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva – Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke. Kako ej proteklo proglašenje donosimo u video prilogu i velikoj fotogaleriji...

Volosko - Svečanim proglašenjem najboljih slikara okončano je 35. izdanje likovne manifestacije Mandrać 2022. Iako je kiša pomrsila planove organizatorima te prisilila izlagače da se povuku ne rezervne pozicije, odnosno u Društveni dom Liburniju, svečano otvorenje ipak je održano na muliću na Mandraću. Međunarodni stručni žiri u sastavu Claudio Frank (Akademski slikar, Hrvatska, predsjednik žirija), Nataša Ivančević (povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu) i Breda Kolar Sluga (povjesničarka umjetnosti, dugogodišnja direktorica, a trenutno muzejska savjetnica Umetnostne galerije u Mariboru) u svojstvu članica žirija, odabrali su najbolje radove umjetnika koji su se natjecali u dvije kategorije: Mandrać – Mandracchio 2022. i Ex tempore.

35_mandrac_dodjela_nagrada_volosko_2022__26_

Najboljima u kategoriji Ex tempore nagrade je uručio Davide Bradanini, generalni konzul Republike Italije u Rijeci. Treće je mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna osvojila Georgette Yvette Ponté. Drugo mjesto (4.000 kuna) pripalo je Renati Pentek, dok je za najbolji rad naslikan na licu mjesta žiri proglasio onaj autora Alena Šimokovića kojemu je pripala novčana nagrada u iznosu od 8.000 kuna.

– U ovom ciklusu koji obrađujem bavim se migracijama, mutacijama i metamorfozama. Radi se o prilično aktualnoj temi koja je inspirirana situacijom koja nas okružuje, istaknuo je Šimoković te dodao da obožava Volosko i da mu je čast sudjelovati na Mandraću.

- Za narednu godinu pripremam jednu veću izložbu pa ovim putem sve pozivam u svoj atelje u riječkom Starom gradu na adresi Janeza Trdine 3A, dodao je Šimoković.

35_mandrac_dodjela_nagrada_volosko_2022__23_

U kategoriji Mandrać – Mandracchio 2022. u kojem se natjecalo 97 sudionika s prijavljenim 421 radom, slavila je Iva Starac koja je osvojila i 10.000 kuna. Drugo mjesto i 6.000 kuna pripalo je Marijani Varašanec, dok je treća nagrada u vrijednosti od 3.000 kuna dodijeljena Saši Jantoleku, a nagrade je uručio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

– Prvi put sudjelujem na manifestaciji i moram priznati da pobjedu nisam očekivala. Mislim da me ove godine krenulo i ova pobjeda mi je velik poticaj. Predlažem svima koje je strah i koji su sramežljivi da se pridruže ovakvim manifestacijama jer će imati prilike upoznati divne ljude, dodala je Starac.

Kriterije ocjenjivanja je publici pojasnila Nataša Ivančević istaknuvši kako je žiri tražio zaokružene radove koji su odražavali duh vremena i na suvremen način govore o aktualnostima. Želja joj je da i dogodine manifestacija živi ovako aktivno i produktivno kao što je to bio slučaj ove godine.

35. izdanje Mandraća okonačno je nastupom akustičnog dua Kristina Blondes feat. Mario Šimunković.

VIDEO

VIDEO

Iva Starac i Alen Šimoković pobjedinici 35. Mandraća

Više sa portala poduckun.net ...