[VIDEO/FOTO] Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održano svečano podizanje Zelene zastave

Autor: Nikola Cvjetović 21.06.2022

zelena_zastava_ika_2022__6_

Nakon podizanja zastave studenti su predstavili aktivnosti Eko odbora poput plave, zelene i digitalne čistke, eko recepti za pravilnu prehranu, savjeti za uštedu energije, analiza potrošnje energenata i navike putovanja studenata i djelatnika pri dolasku i odlasku s fakulteta te plakat ciljevi održivog razvoja.

Ika - Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu danas je održano svečano podizanje Zelene zastave pred studentima i uzvanicima, a Fakultet s ponosom nosi status međunarodnog FEE EcoCampus-a (Foundation for Environmental Education). Međunarodno priznanje i Zelena zastava dodjeljuju se za postignuća na području zaštite okoliša te je FMTU prva sastavnica na Sveučilištu u Rijeci koja je primila ovo priznanje.

zelena_zastava_ika_2022__10_

Skup je otvorila dekanica prof. dr. sc. Sandra Janković zahvalivši se članovima Eko odbora, studentima, nastavnicima i vanjskim članovima, udruzi Žmergo i gradu Opatiji na angažmanu oko mnogobrojnih aktivnosti. Zamjenica gradonačelnika grada Opatije Kristina Đukić čestitala je Fakultetu na priznanju iskazujući zadovoljstvo što studenti svoja znanja o održivom razvoju primjenjuju i u praksi. Prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić naglasila je da Sveučilište promiče ciljeve održivog razvoja, da svaka sastavnica ima svog povjerenika te je jedan od povjerenika za SDG ciljeve na FMTU prof. dr.sc. Marinela Krstinić Nižić koja je ovime dokazala kako se planirani ekološki i društveni ciljevi, na dobrobit cijele zajednice, mogu i ostvariti. Zelenu zastavu podigli su studenti članovi Eko odbora.

zelena_zastava_ika_2022__1_-17843

Nakon podizanja zastave studenti su predstavili aktivnosti Eko odbora poput plave, zelene i digitalne čistke, eko recepti za pravilnu prehranu, savjeti za uštedu energije, analiza potrošnje energenata i navike putovanja studenata i djelatnika pri dolasku i odlasku s fakulteta te plakat ciljevi održivog razvoja. Studenti su obilježili Dan bioraznolikosti izradom kućica za ptice te uredili u vrtu prostor zelene učionice, te projekt pod nazivom Zeleno studiranje financirali sredstvima Studentskog centra Rijeka.

Stjecanjem certifikata i Zelene zastave ostvaruje se podizanje svijesti studenata, zaposlenika, lokalne i šire zajednice o održivom razvoju te promiču ekološki i društveno odgovorni projekti. Uključenjem studenata u projekte na fakultetu dokaz su da oni na tržištu rada biti sposobni provoditi slične i još zahtjevnije projekte.

VIDEO

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održano svečano podizanje Zelene zastave