[VIDEO/FOTO] U Opatiji obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Autor: Nikola Cvjetović 01.03.2023

U nastavku pogledajte video prilog s Mrkata kao i nekoliko fotografija...

Opatija - Djelatnici i volonteri GDCK Opatija, Javne vatrogasne postrojbe i Policijske postaje Opatija svoj su dan obilježili demonstracijom pružanja prve pomoći, dijeljenjem informativnih letaka i razgovorom s građanima na Mrkatu.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić zahvalila im je na iznimnoj suradnji s Gradom i zaželjela mnogo uspjeha u svakodnevnim zahtjevnim zadaćama.

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se u RH obilježava od 1992. Odlukom Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske te je isti definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite.

Civilna zaštita je u RH imala svoje razvojne faze, prilagođavala se potrebama vremena i okolnostima, da bi se prije tri godine, ustrojavanjem Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova, reorganizirala kroz implementaciju i preuzimanjem poslova iz bivših pet državnih tijela. Implementacijom se postigla bolja funkcionalnost sustava, jasnije su definirane zadaće i uloga u sustavu civilne zaštite od državne do lokalne razine, povećala se operativnost, a istovremeno postigla financijska ušteda te smanjenje ustrojbenih mjesta. Proces implementacije, iako kompleksan, ne samo da nije prekinuo kontinuitet djelovanja, već je podignut na višu razinu (od preventive, smanjenja rizika od katastrofa, operative, zakonske regulative, edukacije, razminiranja, radiološke i nuklearne sigurnosti, inspekcijskih poslova, poslova vezanih za eksplozivne atmosfere, informacijsko–komunikacijskih poslova, međunarodnih aktivnosti, poslova vezanih za povlačenje sredstava iz fondova EU).

Naglasak je stavljen na stvaranje jedinstvenog i učinkovitijeg sustava sposobnog odgovoriti u izvanrednim događajima i kriznim situacijama, kao i na povezivanje resursa i sposobnosti sudionika, operativnih snaga i građana u jedinstvenu cjelinu. Danas civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, čije su aktivnosti usmjerene u tri pravca: smanjenje rizika od katastrofa, pružanje brzog i optimalnog odgovora na prijetnje i opasnosti te ublažavanje posljedica nastalih uslijed velikih nesreća i katastrofa.

U vrijeme epidemije i aktivnostima oko potresa postignuti su značajni rezultati u jačanju i promicanju sustava civilne zaštite kroz prilagodbu i jačanje zakonodavnog okvira u područjima radiološko-nuklearne sigurnosti, zaštite od požara, protuminskog djelovanja, kritične infrastrukture, smanjenja rizika od katastrofa, eksplozivnim tvarima. Donesena su tri zakona (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novčarskih institucija, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti) i Plan pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske na radiološki i nuklearni događaj.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...