[VIDEO/FOTO] Učka bez plastike: U Centru za posjetitelje Poklon održana predstava, radionica i predavanje

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 15.10.2022

Kroz edukativan i informativan program, namijenjen svim generacijama, danas se na Učki pričalo o gorućim ekološkim temama: štetnosti plastičnog otpada, kompostiranju, mikroplastici i gospodarenju otpadom.

Učka - U Centru za posjetitelje Poklon održano je događanje „Učka bez plastike“. Događanje je organizirano u središtu Parka prirode Učka, koji je postao „Park bez plastike“. Cilj događanja bilo je podizanje svijesti o štetnosti plastike, kao i informiranje posjetitelja o mogućnostima smanjenja stvaranja otpada u svakodnevnom životu.

Kroz edukativan i informativan program, namijenjen svim generacijama, danas se na Učki pričalo o gorućim ekološkim temama: štetnosti plastičnog otpada, kompostiranju, mikroplastici i gospodarenju otpadom. Ujedno je prezentiran i Park prirode Učka kao „Park bez plastike“ te mjere koje su poduzete s ciljem da se upotreba plastike u poslovanju Javne ustanove Park prirode Učka i Centru za posjetitelje Poklon svede na minimum.

Program je započeo s programom za najmlađe, kazališnom predstavom „Plastika Fantastika“ u izvedbi Kolektiva Igralke, iza koje je uslijedila dječja radionica recikliranja, tijekom koje su sudionici izrađivali školske pernice upotrebom odbačenih plastičnih vrećica. Nakon dječjeg programa, uslijedila su dva predavanja koja su se fokusirala na iznimno bitne teme: mikroplastiku i gospodarenje otpadom.

Itana Bokan Vucelić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, predstavila je rezultate projekta NET4mPLASTIC, tijekom kojeg je analiziran utjecaj mikroplastike na zdravlje ljudi te je istraživana prisutnost mikroplastike na području Kvarnera. „Rezultati istraživanja pokazali su da je mikroplastika na Kvarneru prisutna u sedimentu na plažama, na površini mora i u dagnjama, a najveći izvor mikroplastike na Kvarneru je neobrađena otpadna voda koja odlazi u more, kao i ispiranje terena i atmosfere nakon jakih kiša“, zaključeno je na predavanju.

Ivan Jurešić, iz tvrtke Ponikve Eko otok Krk, predstavio je najuspješniji model upravljanja otpadom u Hrvatskoj – onaj s otoka Krka. Uz dosadašnja iskustva, Jurešić se osvrnuo i na buduće djelovanje, odnosno na Zero Waste strategiju, usvojenu prošle godine, kojom su predviđeni brojni modeli za smanjenje količina otpada koji nastaje na otoku.

Događanje je završilo radionicom kompostiranja u kućnim uvjetima, pod vodstvom inžinjerke ekološke poljoprivrede, Ivane Keller.

Ovim događanjem i sudjelovanje u projektu Plastic Free Zone, Park prirode Učka nastavlja sa davno započetim naporima da se korištenje plastike na Učki svede na minimum, a kao što je naveo ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka, Egon Vasilić

„Problem plastike i stvaranja otpada općenito gorući je problem, koji se ne može riješiti jednim potezom te će Park prirode Učka nastaviti s edukacijama, informiranjem o bitnim temama, poduzimanjem mjera i drugim naporima, kako bi u budućnosti postali i „Park bez otpada“, ali i kako bi potaknuli širu javnost da krene u tom smjeru."

Više o današnjem događanju na Učki doznajte iz priloženog video isječka te fotogalerije.

VIDEO

Učka bez plastike: U Centru za posjetitelje Poklon održana predstava, radionica i predavanje

Više sa portala poduckun.net ...