Vjekoslava Jurdana održala predavanje o Dragi Gervaisu, velikanu čija je djelo i danas prisutno

Autor: Marin Aničić 19.04.2024

Profesorica Jurdana je 2007. godine doktorirala obradivši stvaralaštvo Drage Gervaisa.

Opatija - U Gradskoj čitaonici i knjižnici Viktor Car Emin obilježena je 120 godišnjica rođenja našeg istaknutog književnika i dramaturga Drage Gervaisa. O Gervaisu nam je, pred brojnom publikom predavanje o liku i djelu ovog našeg velikana održala profesorica Vjekoslava Jurdana.

Profesorica Jurdana je 2007. godine doktorirala obradivši stvaralaštvo Drage Gervaisa, autorica je nekoliko knjiga, a svojim predavanjima predstavljala je našeg velikana kako u zemlji, tako i u svijetu. Otkriva nam da je njegova velika vrijednost za hrvatsku književnost opus čakavskih stihova koji se danas smatraju antologijskim čakavskim, dijalektalnim stihovima od kojih je najpoznatija pjesma „Moja zemja“ ili kako ju u narodu zovu „Pod Učkun“. To su stihovi koje malotko nije čuo.

Iako je najpoznatiji po čakavskim stihovima, pisao je i novele na standardu, humoreske, ali i drame. Napisao je i „Duhi“, čakavsku komediju koja se i danas izvodi te dramu „Karolina Riječka“. Tu je i njegov kratki skeč „Pašta i fažol“ po kojem je Vjekoslava Jurdana dala ime svojoj trećoj knjizi. Drago Gervais je bio poznat kao gurman pa je taj skeč posvećen njegovoj noni Marijanki s Vrutki iznad Opatije koja mu je uvijek dobro kuhala.

Gervais je i danas jako zastupljen u nastavnom planu i programu. Dosta ga se spominje i u studiju književnosti. Prisutan je u čitankama. Jedna od istaknutijih pjesama koju djeca jako vole je „Morčić“, dok u gramatičkim udžbenicima, kada je riječ o narječjima, služi kao primjer za čakavsko narječje.

Vjekoslava naglašava da je Gervais preveliki umjetnik da bi ga se na bilo koji način zaobišlo. Njegovo djelo je sveprisutno. Događa se da studenti izaberu Gervaisa kao temu za završni rad, i dalje se pišu znanstveni radovi na temu njegovog stvaralaštva te se njegove pjesme rado uglazbljuju, kako u popularnoj glazbi pa tako i u klasičnoj. Gervais je bio karizmatična ličnost. Ljudi rado slušaju priče o njegovom životu, a mnoge ulice i škole nose njegovo ime. Do dan danas pokazalo se da je Gervais velikan koji održava značaj u zajednici.

Više sa portala poduckun.net ...