Vlada učinila nemoguće: Frankenštajnske izborne jedinice postale još nakaradnije, preporuke Ustavnog suda potpuno zanemarene

Autor: Portal Poduckun 25.05.2023

Po ovom će prijedlogu Kastav i Delnice biti u istoj izbornoj jedinici s Kutinom, Obrovcem, Pagom i Petrinjom, dok će Viškovo i Matulji biti s Posedarjem, Sunjom i Topuskom.

Zagreb - Vlada je propustila priliku da napravi ozbiljnu i održivu izbornu reformu kojom je mogla trajno izbalansirati izborne jedinice. Štoviše, danas predloženim modelom širom je otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju granica prije svakih izbora, uslijed demografskih promjena. Gong upozorava kako je ovaj potez Vlade Andreja Plenkovića izuzetno opasan za zdravlje demokracije jer urušava povjerenje građana i građanki u izborni proces i demokratske institucije.

Zahvaljujući “manjim modifikacijama” izbornih jedinica, Hrvatska ostaje zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata, čime je došlo samo do matematičkog ujednačavanja, ali temeljenog na dvojbenim brojkama iz neuređenog Registra birača.

No pritom su posve zanemarili uputu Ustavnog suda kako pri formiranju izbornih jedinica treba izbjegavati fragmentaciju postojećih (administrativnih i drugih tradicionalnijih) geografskih cjelina, odnosno žrtvovati teritorijalnu smislenost na račun čisto matematičkog ujednačavanja jačine glasačkog prava po jedinicama.

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke Vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica. U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Do sada su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

Ponovno upozoravamo kako je ovo rješenje proizašlo iz krajnje netransparentnog i isključivog procesa u kojoj su sudjelovali navodni neimenovani stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Gong predlaže model po kojemu bi se Hrvatska umjesto na deset podijelilo na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina (Slavonija, Dalmacija, Istra i Rijeka, Zagorje, Međimurje), dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika - od 17 do 29.

Više sa portala poduckun.net ...