[VIDEO] VMO Ičići: Plaža u Ičićima ne treba ići u koncesiju, ne želimo da nam se dogodi Medveja

Autor: Marina Pauletić 29.05.2024

Stav Vijeća Mjesnog odbora Ičići je da je plaža Ičići javno dobro koje koriste stanovnici mjesta i okolnih naselja koji istoj gravitiraju, kao i njihovi gosti te smatraju da plaža i nadalje treba ostati u nadležnosti Grada Opatije.

Ičići - Prije mjesec dana Grad Opatija zatražio je očitovanje VMO Ičići po pitanju namjere pokretanja postupka koncesioniranja dijela ičićanske plaže na inicijativu tvrtke Riva's hotels&resorts d.o.o., Rijeka.

Na nastavnu temu VMO Ičići raspravljalo je na dvije sjednice uzimajući u obzir stavove dijela mještana te je temeljem usvojenih Odluka dostavljeno mišljenje Gradu Opatija, Županu PGŽ i Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ.

Stav Vijeća Mjesnog odbora Ičići je da je plaža Ičići javno dobro koje koriste stanovnici mjesta i okolnih naselja koji istoj gravitiraju, kao i njihovi gosti te smatraju da plaža i nadalje treba ostati u nadležnosti Grada Opatije, odnosno protive se izdavanju koncesije bilo kojoj pravnoj ili fizičkoj osobi. Njihov stav dijele i susjedni mjesni odbori, odnosno oni čiji žitelji i njihovi gosti gravitiraju plaži.

„Plaža se nalazi u samom centru mjesta, a ne na rubnom području te je lako dostupna mještanima i njihovim gostima. Pješčani dio plaže, koji je predmet potencijalnog koncesioniranja, pretežito koriste obitelji s djecom zbog lakog pristupa moru za što na ostalim dijelovima plaže ne postoji mogućnost. Nadalje, smatramo da zainteresirana tvrtka za koncesioniranje u svom vlasništvu posjeduje 22.000 m2 zemljišta na kojemu se za potrebe gostiju hotela može urediti sunčalište i bazenski prostori (trendovi pokazuju da hotelski gosti preferiraju bazene više nego kupanje u moru). Istoj tvrtki omogućena je i gradnja mosta s privatne parcele na javno dobro, odnosno plažu, te je ukoliko žele, gosti hotela nesmetano mogu koristiti, a nalazi se 15 m od nje. Koncesioniranjem dijela plaže dovodimo se u poziciju da cijela plaža postane prenapučena ukoliko koncesija bude zatvorenog tipa (a vjerojatno hoće jer bi se pješčani dio ograđivao zidom), čemu se posebice protivimo. Također podsjećamo da je (izvanrednim) Izmjenama urbanističkog plana 2016 g. omogućena gradnja objekta sa toliko smještajnih jedinica protiv kojeg je tadašnji saziv Mjesnog odbora bio izričito protiv, dok je prethodni plan bio nakon desetogodišnjeg razdoblja usklađivanja prilagođen potrebama mjesta i investitora, a spomenutim Izmjenama „naprasno“ prepravljen. Želja za „suživotom“ poslovnog subjekta i mjesta postoji i želimo je poticati, no trenutno još nemamo informacije o obećanju investitora o realizaciji sadržaja javne namjene (trg, pošta, ljekarna...) koje su bili predstavljeni u planovima prilikom prezentacije investicije. Vijeće mjesnog odbora podržati će sva nastojanja investitora koja budu u skladu s interesima razvoja mjesta Ičići kao turističke destinacije no ne nauštrb interesa svojih mještana. Također, moramo napomenuti, da nam je još u svježem sjećanju što se istim postupkom dogodilo u Medveji te takvo što svakako želimo izbjeći“, naveli su predsjednik VMO Ičići, Marin Starčić i član VMO-a , Ivan Sirovec.

„Zaključno, pozvali smo navedena tijela da Vijeće mjesnog odbora Ičići smatraju strankom u postupku te temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15, 69/22) zamolili da nam dostave sve trenutne informacije u svezi eventualne namjere koncesioniranja (dijela) plaže Ičići te dokumentaciju kao i obavijest o možebitnim budućim namjerama ili postupcima koji bi se poduzimali u svezi navedenog procesa“, zaključili su predstavnici VMO Ičići.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...