[U OKU KAMERE] Volonteri Zagrebačke pivovare i udruge Žmergo očistili 18 kubika otpada u Poljanama

Autor: Nikola Cvjetović 07.06.2022

zuja_cistkapoljane__1_

Unatoč visokim ljetnim temperaturama, volonteri su satima pravilno zbrinjavali velike količine odbačene plastike, željeza, dijelova automobila i drugog otpada kojem nije mjesto u prirodi...

Poljane - Čak 18 kubika otpada uklonjeno je s deponija u okolici Opatije u sklopu Žujine kampanje “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”. Četvrta u nizu akcija čišćenja održana je prošle subote te je okupila brojne volontere koje su predvodili volonteri udruge Žmergo koja već godinama ukazuje na problem onečišćenja prirode te volonteri Zagrebačke pivovare okupljeni u klub Pivovarci.

Akciji su se pridružili i brojni mještani, članovi Crvenog križa i lokalni vatrogasci, a svoj doprinos dali su i turisti koji su se našli u blizini. Unatoč ljetnim temperaturama, volonteri su satima pronalazili i pravilno zbrinjavali brojne odbačene komade stare plastike, željeza, hrđave dijelove automobila i mnogo drugog različitog otpada kojem nije mjesto u prirodi.

zuja_cistkapoljane__2_

“Drago mi je što se i ove godine na akciju čišćenja odazvao velik broj volontera, ali nažalost otpada je i dalje puno. I novog i starog. Kad kažem starog mislim na otpad koji stoji u prirodi i po 30 ili 50 godina. Ljudi koji tako bacaju otpad u prirodu već imaju ‘svoja’ mjesta na koja se stalno vraćaju. Puno je građevinskog otpada od kuća koje se grade ili uređuju u blizini i različitog otpada iz automehaničarskih radionica. Većina otpada je tog porijekla i moramo što prije nešto sustavno poduzeti”, komentirala je Helena Traub iz udruge Žmergo.

Volonteri su u sklopu kampanje omiljenog hrvatskog piva Ožujskog “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” prošle godine očistili više od 15 tona otpada s ilegalnih odlagališta diljem Hrvatske. Ove godine je, osim ove akcije u Opatiji, volonterski tim do sada realizirao još tri akcije čišćenja, u općini Čavle kod Rijeke, na području Dugog rata i u luci Krilo u Splitu te u Suknovcima kod Knina, a u planu su Osijek, Slavonski Brod, Split, Duga Resa i zagrebački Jarun.

U akcijama čišćenja članovima udruga i klubova Zeleni Osijek, Vodomar iz Duge Rese, Žmergo iz Opatije, eRIpio iz Rijeke, KRKA Knin, KPA Iglun iz Splita, KPA Marsonia iz Slavonskog Broda te zagrebačkim udrugama DPS Zagreb i Roniti se mora, pridružuju se i interni klub volontera Zagrebačke pivovare, Pivovarci te partneri projekta PIK Vrbovec i Pevex.

Više sa portala poduckun.net ...