Za tjedan dana počinje LFF - gledajte, pričajte i učite o doksima

Autor: Marina Pauletić 15.08.2023

Foto: arhiva

Prvu festivalsku večer, program u konkurenciji otvorit će hrvatska premijera filma „Kuća na Kraljevcu“ redatelja Pere Kvesića.

Opatija - Za tjedan dana počinje 21. Liburnia Film Festival koji će na nekoliko opatijskih lokacija u fokus staviti recentne hrvatske dokumentarce. Na Ljetnoj pozornici, u Villi Antonio i Caffe baru Eugenian gledat će se, pričati i učiti o dokumentarnom filmu. Više od 30 filmova u programima Regionale, Restartovih filmova, programu posebnih projekcija i, dakako, u programu u konkurenciji za nagrade, svakom Opatijcu-ki i opatijskom gostu omogućit će da provjeri čime se bave redatelji hrvatskih dokumentaraca, a ako im to nije dovoljno moći će se uključiti u bogat i raznolik popratni program.

Prvu festivalsku večer, program u konkurenciji otvorit će hrvatska premijera filma „Kuća na Kraljevcu“ redatelja Pere Kvesića. Istu večer, nakon još tri filma („Espi“, „Pero“ i „Snajka: Dnevnik očekivanja“ koji je na Dokufestu u Prizrenu ovih dana dobio nagradu publike), na stage male Ljetne pozornice izlazi bend Tidal Pull. Radi se o bendu osnovanom krizne 2020. godine, koji je lani izdao debitantski album „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“. Dečki svoj zvuk opisuju kao kao big indie ili ‘muzika koju čuješ kad nađeš još pomfrita na dnu vrećice iz meka’. Koncert je dio Rock&OFF turneje.

Foto: arhiva

Edukativni program donosi radionice za djecu, amatere i profesionalce

U edukativnom dijelu programa, djecu do 10 godina očekuje radionica Filmska početnica, na kojoj će učiti o osnovnim elementima filma. Radionica će se održavati od 22. do 24. kolovoza, a vodit će ju Vanda Kreutz i Tin Dožić, umjetnici s bogatim iskustvom radioničkog rada s djecom.
Oni nešto stariji, a koji nemaju iskustva razrade scenarija, držanja kamere ili montiranja, na radionici Prvi put snimam mogu zakoračiti u svijet filma. Radionicu vodi redateljica Bela Bračko-Milešević.

Od 24. do 26. kolovoza redatelji i montažerke odabranih filmskih projekata u fazi rough cuta uz mentorice edukacije LFF Rough Cut, renomirane montažerke Jelenu Maksimović (Beograd, Srbija) i Hrvoslavu Brkušić (Zagreb, Hrvatska) dobit će usmjerenje za završavanje svojih filmova.

O dokumentarcima možete razgovarati svih pet LFF dana

Od drugog dana festivala, srijede 23. kolovoza, s autorima filmova u konkurenciji za osam festivalskih nagrada (najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film, najbolja režija, najbolja montaža, najbolja fotografija, najbolji dizajn zvuka i nagrada kritičara „Dragan Rubeša“) zainteresirani mogu razgovarati na Piću s autorom (Caffe bar Eugenian, 17 sati) koji moderira filmolog Boris Ružić.

U srijedu 23. kolovoza, u 18 sati u Villi Antonio, održat će se case study prvog hrvatskog dokumentarnog filma koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu, „Veće od traume“, a koji je između ostalog lani na LFF-u svojom snažnom porukom i hrabrim pristupom osvojio i nagradu publike. Autorice filma Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski govorit će o složenom postupku ulaženja u privatni prostor žrtava ratnih silovanja, zbližavanju s protagonisticama, izazovima snimanja filmova koji izlažu ranjive osobe te odabiru tematskog fokusa filma.

Odgovor na pitanje tribine „Što je potrebno za doku-kino hit?“, što će se održati u petak, 25. kolovoza, u 18 sati u Vili Antonio, ponudit će iskusni producenti dokumentarnih filmova koji su uspjeli baš ono što i naslov pita te kino-prikazivači koji će ponuditi i svoju perspektivu na potencijale domaćeg dokumentarnog filma. Na tribini sudjeluju: Tibor Keser („FUNNE: Sea Dreaming Girls“, „Dnevnik Diane Budisavljević“, „Kumek“...), Koviljka Lazar (Hrvatska mreža nezavisnih kinoprikazivača), Slobodanka Mišković (Art-kino) i Oliver Sertić („Srbenka“, „Hrvatska (k)raj na zemlji“, „Gangster of Love“...).

Više sa portala poduckun.net ...