Žitelji Kvarnera o novoj Kantridi i realizaciji projekta: Želim vjerovati, ali mislim da je to novi krug predizbornih obećanja koja se neće ostvariti

Autor: Nikola Cvjetović 07.12.2023

- Želim vjerovati da će se ovaj projekt realizirati. Mislim da bi u svakom aspektu sportskog i općenito života ove regije on donio dobro. Moram priznati da sam već čuo komentare da je projekt preglomazan, da je preblizu mora, ali ja mislim da je vrijeme da iskočimo. S obzirom na to da dolazim iz nogometa, želim vjerovati i sanjati da će se projekt realizirati, iako sam se već dosad nagledao projekata i naslušao obećanja, rekao je Šimić.

Rijeka – Nakon kiše, sunce je svanulo nad Rijekom. Građani su lijepo vrijeme iskoristili i izašli na terase kafića. Na jutarnjim kavama glavna tema razgovora bio je novi stadion na Kantridi, odnosno dan ranije predstavljena prezentacija koja je nosila ime "Multifunkcionalni kompleks Stadiona Kantrida". Slike nove Kantride, stadiona, stambenog kompleksa, hotela i komercijalnih sadržaja u blizini, predstavljeni na prezentaciji djelovali su svemirski. Mnoge, koji su imalo vezani za taj obalni prostor Rijeke, ponovno su prošli trnci, navrle su emocije i sjećanja na sve ono lijepo pod stijenama Kantride... Ponovno se rodila nada da će Rijeka dobiti jedan svoj novi, moderan kutak grada... Ali zakratko, jer nakon mora neostvarenih projekata, rijetko koji Riječanin ili žitelj Kvarnera vjeruje u realizaciju projekta na Kantridi pa čak i sada kada su navodno investitori poznati. Naime, u ovu investiciju vrijedno preko 100 milijuna eura trebao bi investirati konzorcij - tvrtke Black kite E&CInvestment Fund iz Luxemburga, Fiume Kantrida Development d.o.o., tvrtka kćer Black kitea, Teanna ltd iz Londona, ZDL arhitekti, Aestus development i Kamgrad. Politika, predstavnici nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, koja se okupila na prezentaciji javno je dala podršku, no do realizacije ipak treba posložiti niz "detalja" - donijeti odluku o izmjeni GUP-a, održati javnu raspravu...

Jasna poruka Armade!!!!

Zdravko Šimić, direktor NK Opatija i nogometni trener, nekad i prvotimac NK "Rijeka", rekao je kako ne želi biti pesimista, iako se nagledao već brojnih projekata koji su ostali "mrtvo slovo na papiru".
- Želim vjerovati da će se ovaj projekt realizirati. Mislim da bi u svakom aspektu sportskog i općenito života ove regije on donio dobro. Moram priznati da sam već čuo komentare da je projekt preglomazan, da je preblizu mora, ali ja mislim da je vrijeme da iskočimo. Ne moramo uvijek biti tradicionalni i konzervativni. Volio bih da se napravi nešto moderno, svemirsko, da po tome budemo prepoznatljivi. Razumijem i investitore koji grade glomazno, projekt mora biti isplativ. Ako Grad nema novaca za njega, onda moramo znati da za one koji ga grade on mora donijeti novac. S obzirom na to da dolazim iz nogometa, želim vjerovati i sanjati da će se projekt realizirati, iako sam se već dosad nagledao projekata i naslušao obećanja, rekao je Šimić.

Kantrida gotovo pred 100 godina...

Opatijski umirovljeni arhitekt Zdeslav Surina vjeruje da bi se ova investicija mogla realizirati. Međutim, navodi kako se nije vodilo računa o nekim bitnim stvarima.
- Nisam siguran što će na ovakav projekt reći konzervatori. Stadion Kantrida je kulturno dobro i neovisno o tome što misli politička vlast, on se ne može samo tako anulirati. Vizualizacija projekta, slike lijepo izgledaju, ali nisam siguran da za sve to na Kantridi ima dovoljno mjesta. Oni su nam pokazali perspektive, ali bez tlocrtnog dokaza. No važno je što će o svemu reći i Italija s obzirom na to da je to talijanska arhitektura - trebalo bi za mišljenje pitati i talijanskog konzula u Rijeci. Da li se može kulturno dobro samo "skinuti"? Postoji mogućnosti da riječki konzervatori - u Opatiji su u prostoru dozvolili svih vrsta iracionalnih zahvata pa i nadogradnju na hotela Kvarner – pristanu na to. Vjerujem da bi se novci ovih ulagača mogli sakupiti jer su sigurno dobro izračunali što će im projekt donijeti. Sigurno će biti profitabilan, ali ne znam da li ovu drugu stranu mogu riješiti, rekao je Surina i ponovio kako je na prezentaciji dan perspektivni prikaz, ali kako se ne zna ništa o imovinsko-pravnoj situaciji na području na kojem planiraju graditi ovaj veliki projekt, kako ne postoji nikakva vlasnička kartografija kako bi dala uvid u stanje. Smatra kako bi mišljenje prije svega trebalo dati Društvo arhitekata Rijeka.

Edo Miljević, veliki navijač NK Rijeka, koji se itekako sjeća izvedba "bijelih" na Kantridi isto je pomalo skeptičan oko izgradnje novog kompleksa.
- Slike novog stadiona lijepo izgledaju, no nisam stručan da govorim o ostalim detaljima. Ipak, kao veliki navijač Rijeke prije svega želim da dom "bijelih" ponovno bude pod stijenama Kantride. Kao i velik broj ljudi, skeptičan sam po pitanju realizacije projekta. Do sada smo se već nagledali projekata i ništa se nije ostvarilo. Sada ponovno kreću političke kampanje, izbori se bliže – čini mi se da su političari odlučili još jednom probati. Ljudi vole vjerovati, nadati se, posebno kada su u pitanju ovakvi projekti u kojeg su utkane i naše emocije, rekao je Miljević.

Više sa portala poduckun.net ...