Žlica poziva na drugu izložbu mladih autora “Baci oko (objektiva) na okoliš”

Autor: Marina Pauletić 14.11.2023

Prošlogodišnja izložba “Baci oko (objektiva) na okoliš”

Velikom izložbom fotografija mladih autora, Žmergov lokalni info-centar za mlade slavi uspješan završetak drugog ciklusa radionica angažirane okolišne fotografije za mlade pod vodstvom Petra Kürschnera Jr.

Opatija - Nakon uspješnog, drugog po redu ciklusa radionica angažirane okolišne fotografije, mladi polaznici su, pod budnim okom i mentorskim objektivom Petra Kürschnera Jr. odabrali po njima najbolje fotografije nastale tijekom radionica, a koje su spremni podijeliti s javnosti kako bi poslati poruku o svom stajalištu prema otpadu u okolišu Opatije.

U ulozi okolišnih aktivista, mladi će kroz izložbu autorskih fotografija pod nazivom “Baci oko (objektiva) na okoliš”, podijeliti sa svojim vršnjacima, obiteljima i zainteresiranim građanima svoje viđenje Opatije u kontekstu nepravilnosti u okolišu iz svoje perspektive.

Mjesto radnje je foaje Centra Gervais u Opatiji, a vrijeme u četvrtak, 16. Studenog od 18 do 20 sati.

U središtu pažnje su fotografije otpada u prostoru okoliša užeg centra grada viđena očima 23 mlada autora, redom opatijskih srednjoškolaca, Riječ je o polaznicima radionica primijenjene fotografije pod vodstvom renomiranog opatijskog fotografa Petra Kurschnera Jr. i voditeljice Žmergovog lokalnog info-centra za mlade - ŽLICA.e Diane Kovačić koji su osmislili poseban, tematski “foto masterclass” u duhu neformalnog obrazovanja s fokusom na moć fotografije za poticanje pozitivnih promjena, poticanje okolišnog aktivizma mladih i održivih navika.

Tri tematske radionice održale su se u periodu od rujna do studenog 2023. godine kroz koje su mladi imali prilike naučiti osnove primijenjene fotografije, naučiti promatrati i uočiti nepravilnosti u okolišu te ih fotokamerom zabilježiti kako bi njome adresirali određeni okolišni problem interpretiran osobnim viđenjem istog.

Nakon teorijskog uvoda o otpadu i negativnim posljedicama različitih kategorija po okoliš, polaznici radionice imali su nekoliko individualnih praktičnih zadatak na terenu koji su rezultirali fotografijama uočenog otpada uvažavajući osnovne zakonitosti dokumentarne fotografije, a koje su potom projicirane i zajednički analizirane u prostoru ŽLICA.e. Preostalo je zatim osmisliti naziv svoje fotografije i ponosno se, kao autori, pojaviti na izložbi.

Izložba u Gervais donosi viđenje okoliša Opatije okom objektiva njezinih mladih, a ujedno i priliku da svojim fotografijama pošalju snažne poruke i potaknu ostale da “bace oko na okoliš” te razmisle o svojim svakodnevnim navikama kojima utječu na svijet oko sebe. Je li on pozitivan ili negativan? Jesmo li dio problema ili rješenja? Trudimo li se uopće oblikovati i očuvati svoj prostor kao održiva zajednica?

Zakazujemo susret u Gervaisu koji je domaćin i ovogodišnjeg druženja, kako bismo na ova i brojna druga pitanja pokušali odgovoriti u dijalogu s mladima, a većinom glasova posjetitelja izložbe proglasili najbolje fotografije, a njihove autore prigodno nagradili.

Događaj je prilika da proslavimo i pobjednicu nagradnog natječaja “Zeleni life-hack” i vlasnicu ovogodišnje titule najbolje life-hackerice - opatijsku srednjoškolku Lanu Šimunović iz Učeničkog doma u Lovranu te joj uručimo zasluženu nagradu - električni romobil.

Izložbu organizira Udruga Žmergo uz podršku Festivala Opatija u sklopu projekta Žmergov info-centar za mlade - ŽLICA kojeg financiraju Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Više sa portala poduckun.net ...