[FOTO] Župan Komadina: ''Godina je bila izrazito izazovna, ali sačuvali smo stabilnost sustava“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 19.12.2022

Župan Komadina predstavio je i tematski kalendar Primorsko-goranske županije za 2023. godinu koji oslikava prirodne, povijesne, kulturne i tradicijske posebnosti županije kroz likovne radove učenika i učenica osnovnih škola.

Rijeka - Na posljednjem ovogodišnjem susretu s novinarima župan Zlatko Komadina i zamjenici Vojko Braut, Marina Medarić i Petar Mamula rezimirali su godinu na izmaku i osvrnuli se na najznačajnije projekte u pojedinim resorima.

„Godina 2022. bila je izrazito izazovna, ali smo sačuvali stabilnost županijskog sustava, pogotovo osiguravajući sredstva našim proračunskim korisnicima zbog rastuće inflacije i porasta cijena energenata. U iduću godinu uplovit ćemo stabilno, dalje što će biti ovisi o vanjskim utjecajima. Međutim, uvijek smo se znali nositi s krizom pa ćemo i sada“, rekao je župan Komadina i istaknuo kako su dva najvažnija cilja koja je Hrvatska ostvarila na vanjskopolitičkom planu, a po kojima ćemo pamtiti godinu, ulazak u eurozonu i schengenski prostor.

Zamjenica Medarić podsjetila je na najvažnije projekte iz područja školstva, socijalne politike i pomorstva. Istaknula je dovršetak kapitalnog projekta izgradnje sportske dvorane Medicinske škole kojeg je u cijelosti financirala PGŽ. Taj reprezentativni školski objekt ujedno je i prva srednjoškolska dvorana izgrađena u Rijeci od 1990. godine. Pred dovršetkom je i dogradnja OŠ Ivan Rabljanin Rab, a Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj je uvela građanski odgoj u srednje škole, predmet „Škola i zajednica“. Usluga smještaja u Domovima za starije osobe dostupna je na svim županijskim otocima, a na raspolaganju su i četiri Doma u Rijeci. U sve domove za starije uveden je E-qalin sustav kvalitete. Dovršeno je i više investicija u uređenju luka na otoku Unije, Rabu, Mošćeničkoj Dragi, Cresu, Baškoj, Crikvenici te je zaokružen i veliki investicijski ciklus u Lječilištu Veli Lošinj i bolnici INSULA na Rabu.

„Nadamo se da ćemo i u budućnosti moći raditi punom parom jer su decentralizirana sredstva koja nam država osigurava za zdravstvo, školstvo i socijalnu politiku ostala na istoj razini, a znamo da su cijene energenata u porastu tri do četiri puta“, zaključila je zamjenica.

U Proračunu PGŽ-a osigurana su sredstva za realizaciju dodatnih smještajnih kapaciteta u Domu za starije Rijeka – Ispostava Delnice. U suradnji s Gradom Cresom dogovoreni su urbanistički uvjeti realizacije Doma za starije kapaciteta 100-tinjak osoba i nastavljen je rad na projektu Doma za starije u Klani u suradnji s gradovima i općinama riječkog prstena, naveo je zamjenik Braut u osvrtu na 2022. godinu za koju kaže da je bila radno intenzivna. Što se tiče resora zdravstva, kazao je kako se stabiliziralo poslovanje zdravstvenih ustanova, posebno Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja, i radilo na realizaciji kapitalnih projekata.

U tijeku je projektiranje izmjene i dopune lokacijske dozvole i ishodovanje građevinske dozvole za novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Rujevica Zapad. Uskoro će započeti radovi na iskopima koje provodi HGSS. Za nastavak projekta u idućoj godini osigurano je 10 milijuna kuna u proračunu za izgradnju pristupne prometnice. Početak radova na izgradnji zgrade planiran je u rujnu sljedeće godine.

Govoreći o projektu Zdravstveni centar – Rujevica Istok, izrađeno je idejno rješenje centralne zgrade Doma zdravlja koje će se ugraditi u urbanistički plan nove, urbane gradske sredine na Rujevici u Rijeci. Time se stječu uvjeti za pronalazak sufinanciranja. Kako je ukazao zamjenik Braut, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti veliki naglasak stavlja na Domove zdravlja i primarnu zdravstvenu zaštitu što otvara mogućnost suradnje s državom na realizaciji ovog projekta kojeg smatra prvim takvog tipa u Hrvatskoj.

Nastavljen je rad na poboljšanju zdravstvene zaštite i u drugim dijelovima županije. S Gradom Malim Lošinjem analizira se lokacija postojećeg Doma zdravlja i razmatra nova, a u Opatiji se ostvaruju uvjeti za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja. Dodatno, preko 10 milijuna kuna uloženo je u specijalizacije zdravstvenog kadra. U okviru pomorstva, započeo je projekt rekonstrukcije rive u Glavotoku, luke u Poratu, a dovršena je i druga faza dogradnje luke Baška, naveo je zamjenik Braut.

O poljoprivredi i ruralnom razvoju govorio je zamjenik župana Petar Mamula. Unatoč izazovnoj godini, istaknuo je kako su uspješno provedeni svi javni pozivi za potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima. Posebno je izdvojio interventnu pomoć stočarima pri kupnji stočne hrane uslijed povećanja troškova. Nastavljeno je ulaganje u Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici. Uređen je Objekt za preradu voća koji je polučio veliki interes. Nastavit će se s infrastrukturnim ulaganjima i sljedeće godine urediti puniona meda. Izuzetno veliku posjećenost zabilježio je Centar za velike zvijeri.

Započelo je projektiranje Hrvatske kuće vina u Dvorcu Nova Kraljevica. Riječ je o reprezentativnom projektu koji će se realizirati u suradnji s Gradom Kraljevicom te predstaviti hrvatsku vinsku baštinu svih regija. U tijeku je i izrada novog programa razvoja poljoprivrede s naglaskom na digitalnu i zelenu tranziciju. Istaknuto je i kako se projekt Platka privodi kraju, puno se ulaže i u sport i rekreaciju u Gorskom kotaru, a projekt Kulturno turistička ruta „Putovima Frankopana“ nagrađen je mnogim nacionalnim i europskim priznanjima.

Župan Komadina predstavio je i tematski kalendar Primorsko-goranske županije za 2023. godinu koji oslikava prirodne, povijesne, kulturne i tradicijske posebnosti županije kroz likovne radove učenika i učenica osnovnih škola.

Dodao je kako PGŽ u 2023. godini obilježava 30. obljetnicu osnutka i domaćin je 20. obljetnice Hrvatske zajednice županije koja je oformljena na inicijativu s ovoga prostora, a župan Komadina bio je njezin prvi predsjednik. Najavio je i održavanje božićno-novogodišnjeg prijema u petak, 23. prosinca u HKD-u na Sušaku.

„Vrijeme je da se zaborave loše stvari i da se okrenemo budućnosti“, zaključio je župan. Predstavnicima medija zahvalio se suradnji, a svim građanima i građankama sa zamjenicima zaželio ugodne i sretne blagdane.

Župan Komadina i zamjenici čestitali su Vatrenima na uspjehu u Kataru.

Više sa portala poduckun.net ...