Razgovor – Fernando Kirigin: Spreman sam od prvog dana početi raditi na konkretnim projektima @ Opatija

Fernando Kirigin

Fernando Kirigin

Projekti u sljedećem mandatu nadovezat će se na sve dosad ostvareno – u planu je izgradnja trga na Slatini, izgradnja stanova za mlade ljude koji bi se iznajmljivali po povoljnim uvjetima, veća ulaganja u sve dijelove Opatije koja bi se trebala provesti u suradnji s mjesnim odborima koji ipak najbolje poznaju potrebe svojih sumještana, dok je za većinu građana možda najbitnije kvalitetno rješenje prometa, odnosno povratak gradskih autobusa City Bus koji će osigurati kvalitetniju prometnu povezanost, te građanima i turistima prilagođenija politika parkinga koja će razumijeti potrebe same Opatije, njenih građana i posjetitelja.

fernando kirigin opatija volosko 2017 (3)

Fernando Kirigin prvo je ime koje se pojavilo u ”križaljci” za predstojeće izbore, a kandidat SDP-a i partnerskih stranaka pokušat će na mjestu gradonačelnika zamijeniti Ivu Dujmića, kojoj je i sada na funkciji – zamjenika. Ta ”zamjena” kandidata izazvala je i velik odjek u javnosti, pa iako se bura u međuvremenu stišala (živio Pust!), logično je da razgovor otvorimo upravo tim pitanjem…

Činjenica da ste imenovani kandidatom SDP-a za opatijskog gradonačelnika iznenadila je javnost, a i gradonačelnik Ivo Dujmić u svom je oproštajnom pismu od stranke kazao da je odluka donesena ”preko noći”?
– Kolege iz stranke nisu bili iznenađeni, i zato su mi i pružili podršku na stranačkom skupu. A podršku sam dobio i od Županijskog odbora, kada sam izabran u predsjedništvo. Iznenađenja nije bilo jer je to unutar stranke bio već dobro poznat dogovor, a čudi me da je iznenadila gospodina Dujmića kada je upravo on to predložio. Dakle, nisam kandidat za gradonačelnika odnedavno, već praktički četiri godine. Upravo zato te četiri godine u izvršnoj vlasti Grada Opatije iskoristio sam da upoznam sve mehanizme Grada i rada gradske uprave, i da odmah prvog dana nakon izbora mogu aktivno početi raditi na konkretnim projektima.

fernando kirigin opatija volosko 2017 (4)

Koji su to projekti?
– SDP ima cjeloviti pristup gradskoj politici i projektnom planiranju, i sve što smo radili protekla dva mandata i što ćemo nastaviti raditi u sljedećem razdoblju usmjereno je rastu gospodarstva, podizanju standarda građana i stvaranju kvalitenih uvjeta za život u svim dijelovima Opatije. U proteklim godinama tako su realizirane brojne investicije koje su išle prema ostvarivanju ovih ciljeva – od izgradnje sportskih i kulturnih objekata, preko snaženja komunalnog standarda velikim ulaganjima u infrastrukturu, ali i stvaranja podloga za daljnji rast kvalitetnim prostornim planiranjem. Projekti u sljedećem mandatu nadovezat će se na sve dosad ostvareno – u planu je izgradnja trga na Slatini, izgradnja stanova za mlade ljude koji bi se iznajmljivali po povoljnim uvjetima, veća ulaganja u sve dijelove Opatije koja bi se trebala provesti u suradnji s mjesnim odborima koji ipak najbolje poznaju potrebe svojih sumještana, dok je za većinu građana možda najbitnije kvalitetno rješenje prometa, odnosno povratak gradskih autobusa City Bus koji će osigurati kvalitetniju prometnu povezanost, te građanima i turistima prilagođenija politika parkinga koja će razumijeti potrebe same Opatije, njenih građana i posjetitelja.

fernando kirigin opatija volosko 2017 (6)

Uz Vas, kandidaturu su zasad najavili i Marko Ćorić ispred HDZ-a te aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić. Koga vidite kao ozbiljniju prijetnju na izborima? Pribojavate li se da bi svih mogao iznenaditi neki nezavisni kandidat ili kandidat manje stranke poput Živog zida?
– Prema onome što mediji pišu posljednjih dana, čini se da Ivo Dujmić i HDZ neće biti na dvije različite strane, odnosno naslućuje se mogućnost suradnje između njih. No, svatko ima pravo birati svoj politički i životni put, a se radije fokusiramo na svoje političke partnere i projekte koje ćemo realizirati. Jer, nismo u ratu, pa ne možemo govoriti o prijetnjama. Svi kandidati koji se na izborima pojave bit će mi politički suparnici, ali ne i neprijatelji, pa smatram da svatko tko želi i može raditi na boljitku Opatije može biti dobrodošao u bilo koju političku utakmicu. Kao i u sportu, kvalitetni suparnici mogu osobu učiniti boljom, a rezultat tim više vrijednim. SDP je stranka koja je svoju politiku temeljila na konkretnim projektima, realnim planovima i ostvarivim obećanjima, koja smo dosad znali i ostvariti. Zato ćemo i ovu kampanju voditi na isti način, otvorenim gardom pred građanima i konkurentima, na način da predstavimo što ćemo raditi i kako ćemo to napraviti. Vjerujem da ako tako postavimo politiku, onda nakon izbora neće biti prepreke da ostanemo otvoreni za svaku dobru ideju i kvalitetan prijedlog, neovisno o tome je li stigla s ove ili one strane vijećnice.

fernando kirigin opatija volosko 2017 (2)

OK, toliko o političkim suparnicima. A na koga računate kao na partnere?
– Odgovor će biti sličan prethodnom. Ne zatvaramo vrata, već razgovaramo sa svima koji dijele sličan pogled i razmišljanja o potrebama Opatije i njenih građana, dakle praktički sa svima koji nisu ideološki nekompatibilni SDP-u i vrijednostima koje ta stranka zastupa. Mislim da imamo dobar koalicijski potencijal, kvalitetne ideje i projekte, i s partnerima komuniciramo upravo na tim temeljima – kako osmisliti što kvalitetniji program i osigurati čim kvalitetniji tim za njegovu provedbu. Što se stranačkih opcija tiče, vjerujem da će se postojeća koalicija iz Gradskog vijeća dopuniti i novim, kvalitetnim partnerima, poput IDS-a i još poneke stranke.

Očekujete li i podršku od javnih osoba izvan političke scene?
– Svaka podrška je dobrodošla, ali moram istaknuti da sam upozoren na neke prilično niske poteze pojedinih kandidata koji ucjenjuju i vabe istaknute pojedince u društvu raznim obećanjima i prijetnjama. To svakako nije razina na kojoj sam spreman funkcionirati, a pozvao bih i druge kandidate, neovisno kojoj opciji pripadali, da se suzdrže od nasilnog uvlačenja u političku arenu ljudi koji to nisu sami odabrali. Svaka iskrena podrška puno mi znači, ali najbolja podrška koju mi bilo tko može dati jest da na predstojećim izborima zaokruži moje ime i ideje, projekte i programe koje s kolegama zastupam.

fernando kirigin opatija volosko 2017 (1)

Kakva je suradnja s gradonačelnikom Dujmićem nakon što je napustio stranku?
– Koliko god se ne mogu složiti s postupkom gospodina Dujmića, odnosno namjeri da svojim izlaskom i uz pomoć nekolicine saveznika podijeli stranku, poštujem instituciju gradonačelnika, stoga s moje strane svakako nema opstrukcija u radu. A neće ih biti niti sa strane SDP-a, sve dok se bude radilo prema programu koji su građani na prethodnim izborima ocijenili najboljim.

Kakva su Vaša očekivanja od izbora? Na koga računate kao na potencijalne birače?
– SDP je s partnerima dosad dva put zaredom osvajao većinu u Vijeću i izbore za gradonačelnički tim, a siguran sam da će tako biti i na ovim izborima. Što se tiče birača, vjerujem da će većina prepoznati da smo dosad uspjeli napraviti kvalitetni pomak u Opatiji, da smo ispunili ono što smo obećali te da imamo dobar smjer u kojem se krećemo. Naš birač je svatko tko želi Opatiju otvorenu za sve ljude, Opatiju koja će živjeti čitav dan, svaki dan, u svim mjesecima, u kojoj će svatko moći živjeti i raditi, te ostvariti sve svoje društvene potrebe.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!