Retrovizor specijal: Petnaest stvari koji su obilježile 2015. godinu na Liburniji (3. dio)

zilet_zica_lipa_novokracine_2015

Odbrojavanje je počelo – još manje od dva dana ostaje nam do kraja ove godine. Nakon što smo prekjučer objavili prvih pet događaja, poredanih od 15. do 11. mjesta, jučer smo nastavili s odbrojavanjem od 10. do 6. mjesta, a danas konačno donosimo i pet najvažnijih stvari koje su obilježile 2015. godinu na Liburniji.

5. ZVJEZDANA PRAŠINA.
Kakva je to godina bila! Goran Višnjić skakao je s krova Imperiala na BIPU, Donald Sutherland šetao je minijaturnog psa lungomarem, a James Bond provozio se u gliseru pred opatijskom obalom. Uz takvu zvjezdanu prašinu, nije ni čudno da su ovaj kraj zamijenili za Bahame!

4. KLUB KOJI TEČE.
Neokrunjeni prvaci polusezone Hrvatske nogometne lige stanuju u ”gradu koji teče”. Jer iako se nakon svih odigranih utakmica nisu našli na prvome mjestu, igrači HNK Rijeka odličnim su partijama – u kojima su ostali jedini neporaženi član prvoligaškog društva – pokazali kako su najkonstantnije kvalitetna ekipa među članovima najelitnijeg razreda hrvatskog nogometa. OK – možda ta sintagma o ”elitnosti” domaće lopačke priče zvuči bolje nego što to pokazuje stvarnost, ali riječki je klub dokaz da se takva stvarnost može pretočiti u nešto puno ljepše i bolje. I još važnije, da sport može biti kohezivno sredstvo oko kojeg će se okupiti čitava javnost.

3. NIT’ SNIJEG, NIT’ LABUDOVI.
Što je na kraju zgrada koja se radi u zaleđu hotela Imperial teško je reći – jel to Dom umjetnosti ili novi opatijski konresni centar? Oboje teško da može biti, pa će se neki prioriteti morati postaviti – sugerira li redoslijed riječi u imenu Kulturno-turističkog centra i slijed važnosti aktivnosti koje će se u njemu odvijati, to zna samo opatijska gradska vlast koja je potpisala ugovor za gradnju toga zdanja. Nije upitno treba li Opatiji kulturni centar. Nije upitno niti treba li joj kongresni centar. Upitno je samo mogu li te dvije stvari funkcionirati zajedno?

2. LRH/2.
Jedna od tema kojoj smo posvetili najviše ”jedinica i nula” na ovim stranicama, ne samo ove već i proteklih godina, svakako su Liburnia Riviera Hoteli. Logično je to, riječ je o najvećem turističkom poduzeću u kraju, o čijem poslovanju ovise sudbine mnogih lokalnih obitelji, ali i čitava poslovna zajednica Opatije i okolice. No, 2015. godina za LRH bila je i posebna godina, u kojoj se mnogo toga izdogađalo – prije svega, podjela tvrtke na dva dijela, opatijski i cavtatsko-portoroški, zatim prodaja javnih udjela u potonjem, pa i prodaja neaktivne poslovne imovine i na kraju najave novih investicija. No, ako se istinitim pokažu najave o tome da je sve ovo samo priprema terena za prodaju kompanije, onda bi 2016. godina mogla donijeti još značajnije vijesti.

1. ŽILET.
Ironija je u tome da je King Camp Gillette prvi krenuo s izradom sigurnosnih britvica – kako bi smanjio ozlijede pri brijanju – a da se njegovim imenom uglavnom nazivaju one vrste oštrica koje su namjerno učinjene ”nesigurnima”. Tako je i sa žiletima na žici kojom su Slovenci okupirali Rupu i Pasjak – nitko se njima neće uljepšati za večernji izlazak niti srediti ujutro za odlazak na posao, jer njihova je namjena upravo puštanje krvi. Njihova svrha nije higijena, ali jest ”čistoća”, ona vrsta čistoće zbog koje se drugdje razbijaju izlozi kebabdžinica i pale džamije. Jedina poanta takve žice jest nanijeti drugome zlo, ozlijediti, a svi ti žileti nisu okrenuti (samo) prema izbjeglicama i migrantima, nego i prema svima nama.

Inače, čisto za informaciju, Gillette je po ideologiji bio – utopijski socijalist.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net