Retrovizor specijal: Petnaest stvari koji su obilježile 2015. godinu na Liburniji (1. dio)

djevojka_s_galebom_retrovizor

Brojimo sitno, još nas svega nekoliko dana dijeli od nove, 2016. godine. Posljednji ponedjeljak u godini vrijeme je za tradicionalni pregled najvažnijih događanja iz 2015. godine, a ovog puta podijelili smo ih u tri nastavka. Danas donosimo prvih pet događaja, poredanih od 15. do 11. mjesta.

15. ZIMSKO LJETOVANJE.
Bit će još tema na ovoj listi koje će izazivati prijepore u javnosti, no iz nekog razloga rijetko koje pitanje – uz izuzetak noćnog života – može u našim krajevima, osobito u Opatiji, uzburkati duhove koliko to može razgovor o turizmu. Nije to ništa iznimno čudno, pa ipak je ”sunce i more” uz svoju nadopunu u ostalim turističkim oblicima ključni proizvod ovog podneblja već 175 godina, a kad nam o nečemu – posredno ili neposredno – ovisi egzistencija, onda je jasno da su naši stavovi, u najmanju ruku, gorljivi. Uza sve to, morat ćemo o turizmu naučiti razgovarati manje ostrašćeno, osloniti se više na čvrste podatke nego na dojmove, analizirati gdje je problem (ako ga ima) i kako ga riješiti, umjesto da konstantno stvaramo lošu atmosferu iz koje rješenja nikada neće ”proklijati”. Odlični rezultati koji su proširili sezonu na razdoblje prije i nakon ljeta zaslužuju svoje mjesto među ključnim događanjima ove godine, makar kao zalog za daljnji rast i razvoj ove djelatnosti.

14. BESMRTNI ODLAZAK.
Najpoznatija Opatijka stigla je iz Crikvenice, a u prošloj godini napustila je ovaj svijet u 94. godini, ostavivši iza sebe ostavštinu koja nikada neće umrijeti. Jelena Jendrašić bila je model kiparu Zvonku Caru za kip Djevojke s galebom, i njen je lik otada bio prisutan na svakoj razglednici, fotografiji, i promotivnom videospotu koji je govorio o tom gradu.

13. NAJMANJI IZBORI.
Zanimljivo je to – iako SDP sa svojim partnerima redovito i s lakoćom pobjeđuje na svim izborima u liburnijskim jedinicama lokalne samouprave, od lokalne do nacionalne razine, ne mogu se s jednako dobrim rezultatima pohvaliti na izborima za mjesne odbore. I dok se u Opatiji još kako-tako mogu tješiti da su ”bolji nego lani” iako su ih potukli IDS-ovci, u Lovranu jednostavno nemaju nikakvog opravdanja za grozan rezultat. Ako po ničemu drugome, onda su ovi izbori za mjesne odbore zaslužili ulazak u ”top 15” zbog jedinstvene situacije u Poljanama u kojoj su dvije suparničke liste dobile jednak broj glasova, pa je taj mjesni odbor umjesto 7, dobio 8 vijećnika, po četiri od svake strane. Dakle – preostaje im ili konsenzus ili raspad.

12. PLODOVI VINOGRADA.
Dražani su prošle godine iznenada ”pali u pare”, podebljali su jednom dobrom prodajom proračun za više novaca nego što je u njemu prvotno bilo, i odlučili sagraditi zgradu javne namjene nakon koje će nastaviti s investicijama – spominje se novi vrtić, muzeji… Eto, lijepo je rodio taj vinograd, a čelnici Mošćeničke Drage taj su urod dodatno kvalitetno oplodili.

11. OTPADNICI.
Bila je to afera koja je trajala nekoliko dana, čiji se epilog još uvijek čeka, čiji je epicentar bio negdje oko Karlovca, ali je sve to krenulo iz naših krajeva. Konkretno – Lovrana. Čini se da 2015. godina nije bila godina Emila Gržina – em je stranka kojoj je na čelu potonula na niske razine, em je tvrtka čiji je suvlasnik upletena u jednu od najvećih ekoloških afera u proteklih 12 mjeseci.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!