[FOTO] Mladi skijaši s mora, Dea i Lukas Šepić, redaju skijaške medalje

Autor: Kristina Tubić 23.03.2022

Tijekom jeseni i proljeća treniraju na udaljenim skijalištima, poput glečera Hintertux, a tijekom zimskih mjeseci u Sextenu, Kronplatzu i Andalu. Takmičenja Croski kupa kreću u siječnju i traju do ožujka te se održavaju na Sljemenu, Platku i Kupresu.

Volosko - Dea i Lukas Šepić, sestra i brat iz Voloskog, treći su u Hrvatskoj u ukupnom plasmanu Croski kupa. Mladi skijaši plasirali su se u sam vrh hrvatskog skijanja - na finalnom natjecanju kupa održanom na Sljemenu zauzeli su treća mjesta u ukupnom plasmanu, Dea u kategoriji starijih djevojčica, a Lukas u kategoriji mlađih dječaka te pokazali da sportaši s mora itekako imaju talenta i za snježne sportove.

Oboje su aktivni natjecatelji dječjeg državnog natjecanja Croski kup te su se s ovosezonskih održanih utrka vratili okićeni medaljama, među kojima je i nekoliko zlatnih odličja. Na Croski kupu u veleslalomu održanom u ožujku na Kupresu Dea je osvojila prvo mjesto u kategoriji starijih djevojčica, a Lukas je bio drugi u kategoriji mlađih dječaka. Na Kupu Primorsko-goranske županije održanom na Platku u veljači Lukas je osvojio zlatnu medalju u slalomu u konkurenciji mlađih dječaka, dok se u veleslalomu okitio brončanim odličjem. Dea je osvojila srebro u veleslalomu u konkurenciji starijih djevojčica. Natječu se za Ski klub Rijeka. Sudjelovali su na svim utrkama ove sezone - na Sljemenu, Kupresu i Platku.

Oboje su svoje prve skijaške korake napravili s nepune tri godine u Sextenu i Kronplatzu u Italiji. Ističu kako treniraju tijekom cijele godine, osim ljeti kada imaju kondicijske pripreme. Tijekom jeseni i proljeća treniraju na udaljenim skijalištima, poput glečera Hintertux, a tijekom zimskih mjeseci u Sextenu, Kronplatzu i Andalu. Takmičenja Croski kupa kreću u siječnju i traju do ožujka te se održavaju na Sljemenu, Platku i Kupresu.

Treninzi i uvjeti treniranja su prilično zahtjevni i naporni te nisu ni približno slični rekreativnom skijanju. Ustajanje je često prije zore, a treninzi se odvijaju ponekad na temperaturama i do -20 °C. Osim što treniraju skijanje, Dea i Lukas članovi su i Judo kluba Liburnija. Učenici su Osnovne škole „R. K. Jeretov“ u Opatiji, Dea pohađa 5.a razred, a Lukas 4.b te su oboje odlični učenici. Kažu da uz brojna izostajanja s nastave nije uvijek lako uskladiti školske i sportske obaveze, no već su navikli uz skijašku opremu uvijek spakirati i školske knjige te nakon treninga pisati zadaće i učiti , a često tu „uskoči“ i mama Tina bez čije podrške bi sve to bilo teško izbalansirati. Lukasu je od školskih predmeta najdraža matematika, a Dei likovni i povijest.

Uzor u skijanju im je tata Tomislav, koji je član Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja profesionalnih učitelja skijanja (International Ski Instructors Association - ISIA), Član Izvršnog zbora Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja, predsjednik Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja PGŽ-a te suvlasnik škole skijanja i snowboarda ErikSKI iz Opatije, od kojeg su i naslijedili ljubav prema ovom sportu.

Više sa portala poduckun.net ...