[RAZGOVOR] Kadet VK "Opatija LRH" Filip Kuhar: "U životu moraš imati rezervni plan"

Autor: Marina Pauletić 26.03.2024

Mladi opatijski vaterpolista je nedavno na proglašenju najuspješnijih sportaša Grada Opatije, primio nagradu za perspektivnog sportaša u gradu pod Učkom u 2023. godini.

Volosko - U daljini se nazire silueta golemog muškarca, no tek kada priđe bliže shvatite da se radi o vrlo mladom čovjeku, mladiću koji u svojoj četrnaestoj godini života teži 83 kilograma i visok je 186 centimetra. Riječ je o Opatijcu Filipu Kuharu, učeniku osmog razreda opatijske osnovne škole i vaterpolistu "Opatije LRH", koji je nedavno na proglašenju najuspješnijih sportaša Grada Opatije, primio nagradu za perspektivnog sportaša u gradu pod Učkom u 2023. godini. Razloga da baš on bude jedan od onih koji je zaslužio ovo priznanje ima više. Prije svega, Kuhar je kapetan kadetske ekipe VK "Opatija LRH", momčadi koja je prošle godine postala viceprvak Hrvatske. Kuhar je, osim toga, u nekoliko navrata bio proglašavan najboljim igračem turnira ili bio uvršten u najbolju sedmorku, a upisao je već i četiri seniorska nastupa. Na finalnom turniru PH u Zagrebu, sa svojom opatijskom momčadi zaustavio je vršnjake iz nekih jakih prvoligaških klubova kao što su "Mladost", "Jug", "Mornar". U finalu ih je ipak pobijedio splitski "Jadran", ali ovakav rezultat oduševio je ponovno vaterpolo svijet s obzirom na dobro poznatu situaciju o uvjetima u kojima rade opatijski vaterpolisti. Oni su naravno do tog srebra još jednom stigli kao beskućnici, jedini klub koji na natjecanju u Zagrebu nije imao svoj bazen. Zato se Kuhar izuzetno raduje najavi gradnje opatijskog bazena što će donijeti bolje uvjete za trening i rad.

- Proplivao sam na vološćanskom plivalištu, ali vaterpolo sam počeo igrati prije četiri godine. Kako sam se ljeti kupao u Voloskom, stalno sam imao priliku gledati treninge vaterpolista. Svako popodne znali smo da je trening i da onda nema kupanja pa sam često znao sjesti i gledati trening. Ipak, moj prvi sportski odabir bio je rukomet, nogomet i stolni tenis. Iako sam želio trenirati i vaterpolo, u tom trenutku nije bilo mjesta za još jednu aktivnost. Godine 2020. baš ovdje u Voloskom sam bio na plivalištu i gledao trening kad me je trener Dražen Opala pitao ako bih došao probati. Tako je sve krenulo, a vrlo sam brzo, nakon savladavanja osnovnih tehnika prešao u stariji uzrast jer je trener uočio da imam jak šut i da dobro plivam, prisjetio se Kuhar svojih početaka.

VIDEO

Mladi opatijski vaterpolista trenira šest puta tjedno. U vodi na bazenu Kantrida, gdje se održavaju treninzi provodi po 2 sata. Međutim, dobar komad vremena potroši i na putovanje do treninga.

- Živim na Tošini, što nije daleko od Kantride i bazena. Međutim, autobusne linije mi ne idu uvijek na ruku pa znam na prijevoz izgubiti puno vremena. Zato me veseli najava Grada Opatije da će nam izgraditi bazen. Nije mi žao potrošenog vremena u sportu, u vaterpolu sam se zadržao jer imam dobro društvo, dobra smo ekipa, a volim i kako s nama radi trener. Za uspjeh u ovom sportu najvažnija je disciplina. Svjestan sam da bez rada nema uspjeha i zato uvijek želim više trenirati, a uspjeh će doći s vremenom. Želja i cilj za početak su mi ući u reprezentaciju U-15. Već sam sada na širem popisu, ali šanse, kada si iz nekog manjeg kluba, nisu velike. Uglavnom se pozivaju djeca iz Dalmacije iz nekih većih, prvoligaških klubova, rekao je Filip koji danas trenira pod paskom trenera Denisa Fatovića i Igora Dapčića, ali ističe i kako se posebno zahvaljuje treneru Draženu Opali i Danielu Kancijaniću koji su mu prenijeli veliko vaterpolsko znanje.

Kuhar je na širem popisu reprezentacije zajedno s klupskim kolegama Franom Vlahom, Ivanom Zukićem i Franom Grčevićem. Međutim, iako se još dugo vidi u bazenu i sanja o nekim medaljama sa svjetskih natjecanja, Filip jednako čvrsto stoji na zemlji.

- Naravno da imam želju postići odlične sportske rezultate, ali znam da moram paralelno i učiti. Uvijek se može dogoditi u sportu da ne uspiješ i zato moram imati rezervni plan. On je za sada upisati srednju školu, a na vrhu tog popisa je Elektrotehnička škola u Rijeci, odgovorio je Kuhar koji vjeruje da će osvajanje svjetske medalje naših vaterpolista doprinijeti novom razvoju i uzletu ovog sporta.

[RAZGOVOR] Trener TK "Opatija" Ivor Eržišnik preuzeo mladu reprezentativnu vrstu: Poanta je da djeca budu sretna – vjerujte, ima puno uspješnih, a nesretnih

[RAZGOVOR] Igor Puhar: U Ičićima otvaramo prvu automatiziranu poslovnicu za najam alata u svijetu

Razgovori z dihun / PodUčkun.net

Više sa portala poduckun.net ...