Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Željka Stašić i Fernando Kirigin

Do sada su s nama priče podijelili – Suzi Petričić, Mario Stipanović, Lovro Kostelić i Jelica Lukenda Matulja.

Opatija – Tjedan Crvenog križa obilježava se od 8. do 15. svibnja. Iako ove godine zbog epidemije koronavirusa neće biti tradicionalnih programa obilježavanja na otvorenom, raznih susreta i druženja, Crveni križ želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već više od dva mjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi. U suradnji s portalom PodUckun.net, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija svakog dana donosi priču nekog od svojih volontera, koji su iznijeli iskustva volontiranja tijekom epidemije koronavirusa, ali i motive koji su ih potaknuli da se prijave za volontiranje te razmišljanja o doprinosu volontera zajednici.

Željka Stašić, projektna menadžerica u Turističkoj zajednici Grada Opatije

Željka Stašić

Tijekom pandemije koronavirusa uključila sam se kao volonterka u rad Crvenog križa Opatija, a osnovna zadaća bila mi je komuniciranje putem dežurnog broja telefona na koji su se građani javljali s različitim problemima. Većinom su to bili stariji sugrađani koji su zvali zbog dostave lijekova i osnovnih namirnica, ali imali smo i upite sugrađana koji nisu uspjeli pronaći odgovore na drugim mjestima. Njima smo većinom pomogli savjetom kome se treba obratiti za propusnicu, ili ih uputili na broj telefona na kojem mogu dobiti svog liječnika, ljekarnu i druge službe. Zahvaljujući ovom volonterskom angažmanu, u kratkom vremenu bila sam u kontaktu s velikim brojem svojih sugrađana, a spoznaja da sam im barem malo pomogla u kaotičnoj situaciji života koji je virusna pandemija izbacila iz svakog doticaja s onime što nam je donedavno bilo normalno, bila mi je najveći poticaj i najdraža nagrada. Posebno se to odnosi na razgovore s našim starijim sugrađanima, koji su redovito bili vrlo pozitivni, optimistično gledali na situaciju, jer su shvaćali da su ove mjere na snazi prvenstveno da bi zaštitile njih i zaista su ih se pridržavali. Često smo se i nasmijali i našalili jer je i sam razgovor u nekim situacijama bio ono što im treba. Kako sam se imala prilike bolje upoznati s organizacijom rada u Crvenom križu Opatija, impresionirao me trud i zalaganje koje su uložili u svoj posao, koji je zapravo i više od posla. Zato moram pohvaliti ravnateljicu i djelatnice Crvenog križa jer se radi o zaista vrlo vrijednom kolektivu i sretni smo što su tu za nas u ovim izazovnim vremenima.

Fernando Kirigin, ravnatelj Lučke uprave Opatija – Lovran – Mošćenička Draga i predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije

Fernando Kirigin

Kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije sam još na samom početku uvođenja mjera zaštite protiv epidemije koronavirusa javno, između ostalog, zagovarao i da se zbog opasnosti lakog prenošenja virusa ne smije dozvoliti samoorganizacija građana kako bi pomogli svojim starijim susjedima, već da u našem gradu glavnu operativnu ulogu treba imati opatijski Crveni križ pod paskom epidemiologa. Kako sve ne bi ostalo samo na savjetima iz „ugodne fotelje“, odmah sam se prijavio kao volonter Crvenog križa Opatija. Humanitarno djelujem već dugi niz godina i jedan sam od osnivača Rotary kluba Opatija, gdje sam organizirao mnogobrojne humanitarne akcije te sudjelovao u raznim humanitarnim događanjima. Budući da sam Crvenom križu na raspolaganje stavio i svoje vozilo, raspoređen sam u timove koji preuzimaju namirnice i lijekove te ih razvoze do naših starijih sugrađana koji su zatražili pomoć. U ovo, za sve nas novo i neobično, ali i opasno vrijeme borbe protiv nevidljivog neprijatelja, prekrasno je vidjeti osobe koje su uz sve opasnosti koje prijete, spremne pružiti pomoć onima najugroženijima. Zato, nadam se, pri kraju ove borbe, naglasak s pojedinca treba staviti na zajedništvo, na djelatnike Crvenog križa, vrijedne gerontodomaćice, volontere, a i sve naše Opatijke i Opatijce koji su pridržavajući se propisanih mjera pridonijeli minimalnom broju zaraženih te bržem suzbijanju epidemije koronavirusa.

Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Jelica Lukenda Matulja

 

 

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net