Tjedni retrovizor

Društvena događanja sve više pune udarne pozicije svih medija, a raznovrsnim programima premrežena je čitava Liburnija – od Opatije gdje je pred brojnom publikom nastupio Tony Cetinski do Kastva gdje uspješno „brodi“ Kastafsko kulturno leto, ali i ostalih dijelova ovog kraja koje je povezao – blues.

No, nažalost – još jednom je, neizbježna čak i u ovim sparnim mjesecima, primat među najvažnijim događanjima tjedna preuzela politika. Umjesto obećane „sezone kiselih krastavaca“ sve su oštrije „kohabitacijske borbe“ u Matuljima i Opatiji. A u oba slučaja prelomilo se – na vrtiću…

– Bolji od Donalda
No, no, Old Man Trump!
Old Beach Haven ain’t my home!
(Woody Guthrie)

U prvih godinu dana mandata Donald Trump izjavio je više od 2.000 lažnih ili nepotpunih tvrdnji, otprilike 5 i pol svakog dana, izračunali su pedantni novinari The Washington Posta. Nažalost, za opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića nitko nije izradio sličnu statistiku, no dojam je da bi, barem kada je u pitanju kredit oko Dječjeg vrtića, „naše gore list“ mogao biti opasan konkurent „svjetskom prvaku“.

Pa, evo ukratko par neistina koje su otkrivene na maratonskoj tiskovnoj konferenciji, koja je potrajala gotovo 90 minuta – definitivno jedna od najdužih „pressica“ kojoj sam imao priliku prisustvovati u svojih 15 godina novinarskog rada – prije svega, (1) prodajom LRH Hotela Cavtat Opatija je uprihodila 45 milijuna kuna, a ne 39 kao što je tvrdio gradonačelnik. Zatim je Dujmić (2) objasnio da bi se s troškom od 1,8 milijuna kuna za proračun kroz 10 godina otplatilo 20 milijuna kuna kredita s 1,8 posto kamate, što je svakome tko je završio više od 4 razreda osnovne škole jasno da je nemoguće. Uz to, (3) gradonačelnik je tvrdio kako s „Talijanima“ postoji čvrsti ugovor o financiranju vrtića, da bi ga partneri vrlo brzo demantirali – očito je ugovor toliko „šupalj“ da ih usprkos neplaćenim obvezama ne može tužiti, iako uvjerava javnost da to jednostavno neće učiniti (4). Osim toga, prvo se (5) spominjalo 13 milijuna kuna duga „Talijana“, da bi se na koncu cifra spustila na 11 milijuna kuna, a istovremeno se trošak vrtića popeo iako (6) nije probijen planiran iznos investicije. I konačno, nekoliko puta ponovljena tvrdnja da će se vrtić (7) financirati iz sredstava prodaje LRH Cavtat pokazala se netočnom, jer se tim sredstvima financira manji dio investicije.

Stoga, na koncu, valja upitati – spavaš li mirno, Donalde Trumpe?

– Ne idem u vrtić
There’s no place for us
What is this thing that builds our dreams,
Yet slips away from us?
(Queen)

Matulji imaju sličan problem kao i Opatija – u oba slučaja radi se o nemogućnosti financiranja vrtića iz proračunskih prihoda, s nekoliko razlika. Naime, dok u Opatiji, gdje se cijela investicija „kešira“ iz proračuna, fali novaca u proračunu za financiranje investicije u novi vrtić, Matuljci su se pobrinuli da barem dio troška uređenja novih vrtićkih prostora padne na pomoć iz državnog proračuna i europskih sredstava. No, s druge strane, dok Opatija uvodi besplatni vrtić za svako drugo dijete, Matulji imaju problem s financiranjem redovnog rada vrtića, odnosno u proračunu nema dovoljno sredstava za uvođenje dvije nove jasličke skupine koje bi zadovoljile trenutačne potrebe za smještajem djece.

Umjesto toga, ideja načelnika Ćikovića bila je da se poveća udio koji plaćaju roditelji, no u kohabitacijskoj situaciji, nakon uvođenja prireza, bilo je iluzorno očekivati da će vijećnici pristati na takvo što, pa je načelnik ostao usamljen i među svojim koalicijskim partnerima i stranačkim kolegama.

Dakle, vrtić neće poskupjeti, no to ne rješava problem roditelja 25 mališana koji su ostali „ispod crte“. Hoće li se u budžetu pronaći 70 tisuća kuna do kraja godine kako bi ih se smjestilo u novouređene jasličke prostorije? Ako se to pokaže kao prevelik „zalogaj“ za Općinu, onda bi i načelnik i vijećnici zajedničkim snagama trebali ugasiti svjetla i staviti ključ u bravu jer bi lokalna samouprava izgubila svoju osnovnu svrhu.

– Vrijeme
Everywhere you go
You always take the weather with you…
(Crowded House)

Onome kome je dosta politike, uvijek ostane nestabilno vrijeme da ga iznervira.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago
error: Content is protected !!