Tjedni retrovizor

Uzet ćemo, samo nakratko, predah od Pusta dok ne zatuli Antonjski rog, pa se u prvom dijelu ovotjednog retrovizora pozabaviti i nekim drugim temama…

 – Uspjeh
We built this city,
We built this city on rock and roll…
(Starship)

Koliko je uspješan trostruki mandat Ive Dujmića? Pa, ovisi s koje strane gledate. Grad Opatija prošlu je godinu završila u minusu, s ozbiljnim dubiozama i „nategnutim“ proračunom, uz nagomilane kredite. S te strane, teško se može govoriti o uspjehu.

No, s druge strane, obitelji Dujmić poslovno ide i više nego dobro. Od 2011. do 2016. godine obiteljska tvrtka Marea učetverostručila je prihod, s pola milijuna kuna prebacila dva milijuna kuna, ako je vjerovati poslovnim servisima. Izgradili su i velebnu vilu u Poljanama čija cijena dnevnog najma dosiže gotovo 1.000 eura, uhvativši sretno zadnju šansu prije nego što je nastupila zabrana radova u ljetnim mjesecima u tom mjestu. Koncesija na plaži Ičići već je godinama „rezervirana“ upravo za ovu tvrtku…

Ipak, kao u crtiću o Asteriksu i Obeliksu, nije cijela Galija osvojena. Postoji jedan problem u poslovnom planu Dujmićevih, koji se zove „ičićanski škalini“. Nakon što se ispostavilo da je na samom početku mandata pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko spornog stepeništa u kojem se pojavio na obje strane, kao privatna osoba i gradonačelnik Opatije, Dujmić je zbog tih škalina doživio brojne probleme iz oporbenih redova. Čak je i tužio Nikicu Pažina koji ga je prozivao za sukob interesa, no taj spor je izgubio.

Međutim, sve dođe na svoje, pa su tako i škalini s vremenom nestali s lica zemlje. Prvo su ih prekrili „snjegovi, ružmarin i šaš“, zatim dokusurili bageri. A sada se nazire i sretan kraj čitave priče, jer nekadašnji povijesni put postat će put prema novim građevinskim uspjesima obitelji Dujmić.

Naravno, da ne bi bilo kakve sumnje u sukob interesa, gradonačelnik Dujmić izuzeo se od odlučivanja o zahtjevu svoga sina koji je gradskim zemljištem želio objediniti parcelu nekad grubo presječenu nepotrebnim škalinima.

No, to je bila sasvim nepotrebna gesta. Cijela Opatija zna da je gradonačelnik Dujmić pošten i moralan političar, koji nikad ne bi doveo interese Grada Opatije u pitanje zbog vlastite koristi. A rast bogatstva njegove obitelji nije niti na kakav način povezan s njegovim gradonačelničkim mandatom.

– Jedinstvo ili samostalnost
Come together, right now
Over me…
(The Beatles)

U vremenu kada Primorsko-goranska županija iz godine u godinu bilježi rekordne turističke rezultate, možda je suvišno propitivati promocijske strategije koje stoje iza tog rezultata.

No, već dugo vremena okupira me pitanje bi li ti rezultati bili još i bolji da se umjesto cjelovite regije, veći naglasak stavio na već prepoznatljive subregije – otoke Krk, Cres i Lošinj, Crikveničku rivijeru, Opatijsku rivijeru, Gorski kotar… Odnosno, je li Kvarner više od „zbroja svih dijelova“ ili među ovim područjima, za razliku od susjedne Istre, nema zajedničke sinergije?

Odgovor na to pitanje, čini mi se, bit će ključan za pozicioniranje Kvarnera na hrvatskoj turističkoj mapi u narednim godinama, u situaciji kada sve više jačaju alternativne destinacije – ne samo Istra i Dubrovnik, već i Split, Zagreb, Zadar…

– Ludilo
Kažu mi da sam mali,
da nemam ni prave zube,
a ja bih u maškare s djecom,
u povorke smiješne i lude.
(Dječji zbor Kikići i Genijalci)

Ok, bavili smo se politikom, bavili smo se gospodarstvom, bavili smo se turizmom… A sada je vrijeme da sve to ostavimo po strani jer ulazimo u najluđe doba godine!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 months ago

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago
error: Content is protected !!