Tjedni retrovizor

Najteže je pisati uvode.

– Kontrola
Now I’m out,
Oh out of control,
Oh help me now!
(The Rolling Stones)

Udruženje obrtnika reagiralo je nedavno na medijske objave kojima se propitkuje način dodjele koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, prema principu „tko prvi, njemu djevojka“, iako bi to propitkivanje zapravo trebalo ići na ruku aktualnim koncesionarima, budući da sadašnji model najviše štete nanosi njima jer ne znaju hoće li iduće godine obavljati isti posao.

S druge strane, Grad Opatija priprema odluku o zakupu poslovnih prostora u koju će ugraditi članak kako više nisu dužni produžiti zakup postojećim dugogodišnjim zakupcima, čak i kada su uredno plaćali svoje račune i sve druge obaveze, međutim na taj prijedlog odluke Udruženje se nije očitovalo, usprkos činjenici da su među dugogodišnjim zakupcima gradskih prostora brojni upravo obrtnici.

Tišina u Udruženju obrtnika mogla bi sugerirati da potpredsjednik te organizacije Emil Priskić, ujedno i zamjenik gradonačelnika, nije osoba koja će štititi interese obrtnika u Gradu Opatiji, kako se najavljivalo pri njegovu neočekivanom imenovanju na tu funkciju. Već, upravo suprotno, osoba koja će štititi interese gradonačelnika među obrtnicima.

– Dora
Dora, Dora!
I wanna live with you
In Bora Bora.
Baby, this is true!
(Alex Mica)

Nećete se morati dugo truditi kako biste me ubijedili da je Dora  najobičnija „parada kiča“ na kojoj se svaka zanimljiva pojava smatra incidentom. Pa, ipak, vjerujem da je dobro da je taj festival ponovo u Opatiji – koliko za imidž Opatije, toliko i za imidž same Dore – jer, nekim čudom alkemije, dvije „ocvale dame“ svojim spojem jedna drugoj daju na atraktivnosti.

Opatija zbog Dore postaje nekako „životnija“, barem dok se uz lungomare šetaju domaće glazbene zvijezde (kakve su, takve su – naše su), a Dora zbog Opatije postaje malo profinjenija, usprkos tome što se iz najstarijeg hotela, čiji su lusteri bili simbol topline i „hoh“ elegancije, preselila u hladno zdanje od stakla i mramora.

Ta neobična simbioza u mojoj glavi baca asocije na ostarjelu i osiromašenu aristokratkinju, koja vrijeme u svojem dvorcu što prokišnjava i kojem uporno lupaju škure krati sjećanjem na bolje dane, a odjednom joj u goste stigne grupa hiperaktivnih tinejdžera odjevenih u kričavu odjeću, koji žvaču dok pričaju i preziru umjerenost. Šok će dobro činiti i jednima i drugima…

– Pust
You sit around in the strangest place
So take off the mask, so I can see your face.
(Michael Jackson)

Dobro je da se Dora odvija u karnevalsko vrijeme, jer se tematski odlično uklapa, iako je glazbeni stil ponešto drugačiji. A brojna pusna događanja obilježila su i prošli tjedan – bio je tu Dječji karnevalski korzo, pa Liburnijski malonogometni maškarani turnir, veseli pusni tanci, a čak je i kastavska pusna gradonačelnica Sandra Srdoč ponijela titulu Kastavke mjeseca.

 

 

error: Content is protected !!