Tjedni retrovizor

Za razliku od Dnevnika, ovaj Tjedni retrovizor počinjemo – vremenskom prognozom.

– Vrijeme

Since we’ve no place to go,
Let it snow, let it snow, let it snow…

(Dean Martin)

Poprilično ekstremnom vremenu svjedočili smo proteklog tjedna. Prvo nas je malo „sledio“ bijeli pokrivač i tako dao priliku za sjajne fotografije u netaknutoj prirodi, a zatim nas je „oprao“ val južine. Neke i doslovno.

Zanimljivo je kako se ove godine, osim u nekim ekstremnim slučajevima velikih poplava, vrijeme vrlo rijetko našlo na udarnim pozicijama u medijima. Nekad nije mogao proći prosinac bez da se novinari iščuđavaju snijegu, a sad glavne teme posvećujemo statistici. Kao da turistička sezona nikad nije ni završila. Samo s puno „crnijim“ predznakom. Tko bi rekao da će mi faliti vrijeme u kojem je prosinački snijeg bio glavna vijest…

– Nepoznanice

This time it’s true.
Tell me that I’m unknown
To you…

(Jacob Banks)

Popularnost je često neodvojiva od omraženosti. Svatko tko kroči pod svjetlima reflektora, neminovno će izazivati i pozitivne i negativne reakcije. O njihovom omjeru ovisi uspješnost karijere svake „zvijezde“, bila ona politička, sportska ili glazbena.

Opatijsko političko nebo ima nekoliko „zvjezdica“ koje su proteklih godina sjale jačim ili tamnijim sjajem. Prema mišljenju Opatijaca, najveća među njima je gradonačelnik Ivo Dujmić. Rezultati istraživanja biračkih stavova pokazuju kako Dujmića ljudi najviše znaju. To ne znači da o njemu misle dobro – ispada da aktualni gradonačelnik predvodi „listu negativaca“ ispred dvojice HDZ-ovaca, bivšeg ministra Garija Cappellija i Dujmićevog koalicijskog partnera iz Vijeća Marka Ćorića.

No, nije to najzanimljiviji podatak iz ankete. Već onaj koji pokazuje kolik građana nikad nije čulo za pojedine (potencijalne) kandidate na proljetnim izborima za gradonačelnika. Tako čak svaki osmi Opatijac nema pojma tko je protekle četiri godine bio ministar turizma. Ne zanimaju se niti za lokalnu politiku. Svaki peti ne zna tko je zamjenik gradonačelnika, a svaki treći tko mu je zamjenica, ujedno i čelnica Stožera Civilne zaštite. Ključno pitanje je – je li nezainteresiranost građana za politiku posljedica ovakve političke scene, ili je ovakva politička scena posljedica nezainteresiranosti građana?

– Usavršavanje

Every other day I’m wondering
What’s a human being gotta be like?
What’s a way to just be competent?

(Russel Buck)

Relativno malo interesa u javnosti izazvala je informacija da je Ugostiteljska škola Opatija nositelj projekta u kojem će dobiti desetke milijuna kuna kako bi poboljšala izgled i opremljenost škole, pripremila kvalitetnije nastavne sadržaje i učenike bolje pripremila za tržište rada. Ako je čovjek ključ uspjeha u turizmu, onda je vrhunsko obrazovanje u skladu s vremenom i zahtjevima tržišta ključ uspjeha čovjeka u turizmu. Zato ova vijest zaslužuje mjesto pozitivca ovog tjedna!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!