TOP LISTA: Deset najboljih opatijskih restorana po izboru posjetitelja @ Opatija

Restoran Valle Losca

Koji je najbolji restoran u Opatiji? Svatko definitivno ima nekog favorita, no kada subjektivne doživljaje „umnožimo“ i „uprosječimo“, dobivamo zanimljive rezultate sasvim blizu objektivne procjene. Ovdje možete pronaći listu najboljih opatijskih hotela, a danas u rubrici Top lista donosimo donosimo izbor najboljih opatijskih restorana prema ocjenama korisnika turističkog portala TripAdvisor.

Hotel Navis

Opatija – Turistički portal TripAdvisor zabilježio je ocjene za ukupno 67 restorana u Opatiji (i okolici), a letimični pregled njihovih ocjena daje zanimljiv odgovor na pitanje kako turisti doživljavaju našu gastronomsku ponudu. U načelu, ocjene su manje-više pozitivne: ako izuzmemo jedan restoran sa svega jednom recenzijom koji ima tek jednu od pet mogućih zvjezdica, „najgori“ restorani na ovoj listi skupili su prosječno 2,5 od 5 bodova što ih (jedva) svrstava u ocjenu „dobar“. Oni najbolji, pak, teško nalaze na zamjerke…

10. Restaurant Navis. „Savršena lokacija s prekrasnim pogledom na more. Osoblje je vrlo ljubazno i od pomoći. Hrana je iznimno ukusna“. Jedna od šezdesetak ocjena restorana Navis vrlo sažeto opisuje najbolje strane ovog ugostiteljskog objekta, koji bi vrlo vjerojatno završio nešto više na listi da je otvoren duže vremena i da je prikupio veći broj recenzija korisnika. Jer, uz prosječnu ocjenu od 4.5 i čak tri četvrtine ocjena „odličan“, a bez ocjene „loše“ i „užasno“, Navis je očito očarao veliku većinu svojih gostiju.

Moho i Plavi podrum

9. Restaurant Villa Ariston. Najbolji hrvatski restoran u 2017. godini, prema ocjeni turističkih djelatnika, vrlo dobro kotira i kod gostiju. Nakon više od 130 recenzija, restoran ima prosječnu ocjenu od 4.5 i čak 80 posto ocjena „odličan“, dok mu prosjek kvare tri osobe koje su restoran ocijenile „groznim“ i jedna koja ga smatra „prosječnim“.

8. Restoran Plavi podrum. Gastro-kritičari obožavaju ovaj restoran koji redovito završava na vrhu lista najboljih u Hrvatskoj, a oduševljenje s njima, čini se, dijele i posjetitelji vološćanske destinacije s izvrsnom ponudom ribe. Doduše, Plavi podrum ima nešto nižu prosječnu ocjenu od Navisa i Ville Ariston, no više mjesto na listi zaslužio je većim brojem ocjena „odličan“. Inače, prema kritikama posjetitelja može se zaključiti da su kvalitetom hrane, posluge i lokacije izrazito zadovoljni, no dio njih smatra kako su cijene ipak previsoke.

Restoran Molo

7. Restoran/Pizzeria Moho. Susjed Plavom podrumu, otvoren prije nešto manje od sedam godina, ovog puta plasirao se nešto ispred njega na listi, zahvaljujući prosječnoj ocjeni od 4,5 koju je dobio na temelju gotovo 170 recenzija. Za razliku od Plavog podruma, ovdje je najbolje ocijenjena kategorija – „vrijednost za novac“, iako gosti biranim riječima komentiraju hranu i atmosferu, dok nešto slabiju ocjenu zaslužuje usluga.

6. Konoba Istranka. Tradicionalni recepti nekog podneblja uvijek su traženi kod turista, a čini se da su gosti prepoznali upravo konobu Istranka kao nositelja tog „domaćeg štiha“ u Opatiji. Komentatori su oduševljeni gulašem i maneštrama, a restoran je od gotovo 340 kritika zaslužio prosječnu ocjenu od 4.5.

5. Restoran Molo. Roni Voskion sredinom ljeta 2015. godine otvorio je restoran na mjestu nekadašnjeg „štakornjaka“, na samom opatijskom mulu. Pa iako je u lokalnim medijima u posljednje vrijeme možda poznatiji po aferi u lučkoj upravi koju je otvorio njegov vlasnik, gosti ga pamte po odličnoj hrani, a u nešto više od 2 godine postojanja restoran je skupio više od 260 recenzija uz prosječnu ocjenu 4.5.

Ružmarin

4. Restoran Ružmarin. Restoran koji je prošle godine proslavio 30 godina postojanja omiljen je i kod domaćih i kod stranih gostiju, usprkos relativno „nezgodnoj“ lokaciji nešto izvan gradskog centra. Tijekom dugih godina rada prikupio je i gotovo najveći broj recenzija od svih restorana na listi, njih čak 1.250, pa je prosječna ocjena od 4.5 ipak znak provjerene kvalitete koju je ocjenom odličan ocijenilo 60 posto gostiju.

3. Pizzeria Roko. Kad bi ovo bilo natjecanje u popularnosti, pizzeria Roko za malo bi nadmašila restoran Ružmarin, zahvaljujući sedamdesetak recenzija više. Očito da je lokal na središtu glavne ulice traženo mjesto u gradu, ali gosti daju i odlične ocjene ponudi hrane, atmosferi, usluzi i pruženoj vrijednosti za novac, pa pizzeria Roko uz prosječnu ocjenu od 4.5 ima čak dvije trećine odličnih ocjena.

Roko

2. Restoran Roko. I drugi ugostiteljski objekt Stipe Dunatova kotira visoko na listi najboljih opatijskih restorana po izboru gostiju. Na TripAdvisoru je zaradio prosječnu ocjenu od 4.5 nakon 234 recenzije, a recenzenti ga opisuju kao mjesto za „solidnu hranu uz pristupačne cijene“.

1. Restoran Valle Losca. Volosko je i kod publike, očito, potvrđeno kao prava gastronomska meka, jer malo mjesto na listi najboljih ima čak tri predstavnika, a još bi ih se nekoliko pronašlo da smo popis širili na dvadeset ili trideset ulaza. Pritom je restoran Valle Losca daleko najbolje ocijenjen – radi se o jedinom opatijskom ugostiteljskom objektu s prosječnom ocjenom 5 koju je zaslužio nakon respektabilnih 550 recenzija od kojih je visokih 85 posto restoran ocijenilo izvrsnim. Gosti hvale domaće maslinovo ulje, izvrsna vina, ali i hranu – praktički svako jelo s menija izazvalo je oduševljene reakcije kod barem jednog posjetitelja.

Davor Žic / PodUčkun.net