U oku kamere: Policija štitila Delibegovića u pokušaju gradskih službi da uklone poslovni prostor @ Opatija

policija_delibegovic_dujmic_2016 (1)

Delibegović se suprotstavio rušenju, ne dozvolivši ulazak gradskih djelatnika u prostor, te je pozvao policiju čiji su djelatnici intervenirali u značajnom broju, zaštitivši ga od postupanja gradskih službi. Na pitanje: ”Ako ste u pravu, zašto onda Gradu policija brani djelovanje”, na gradonačelnik Dujmić je odgovorio – ”To se i mi pitamo”.

Opatija – Pokušaj uklanjanja poslovnog prostora na Slatini, smještenog kraj marketa Konzuma, prekoputa hotela Milenij, spriječila je jutros policija. Radilo se o akciji komunalnih redara Grada Opatije, pojačanih djelatnicima Komunalca i tvrtke Modern Line, koja je bila novi korak u sukobu gradskih službi i Edina Delibegovića, koji je sporni prostor izgradio i stavio u funkciju.

policija_delibegovic_dujmic_2016 (2)

Dosad su komunalni redari na čelu s pročelnikom komunalnog resora Miljenkom Ujčićem već pokušali jednom ukloniti sporni objekt nakon čega su betonskom klupicom blokirali ulaz. Taj je sukob bio i tema jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je vijećnicima prezentirana kronologija događanja. Izvještaj sa sjednice Vijeća donosimo u večernjim satima. Grad Delibegovićevu ”staklenku” pokušava ukloniti tvrdeći da je bespravno izgrađena na javnom zemljištu, dok investitor odgovara kako ima legalno pravo građenja na toj lokaciji.

Delibegović se suprotstavio rušenju, ne dozvolivši ulazak gradskih djelatnika u prostor, te je pozvao policiju čiji su djelatnici intervenirali u značajnom broju, zaštitivši ga od postupanja gradskih službi. Nakon što nisu uspjeli ući u prostor, gradski su djelatnici zagradili pristup metalnim ogradama, a nešto kasnije na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Ivo Dujmić prozvao je policijske djelatnike zbog toga što su spriječili pokušaj ”deložacije”.

– Što treba poduzeti da policija jednako tretira pitanja vlasništva, a onda i njegove zaštite, kada ga netko uzurpira, da ne kažemo težu kvalifikaciju? Sve institucije kojima smo se kao legalisti obratili – svojim ne postupanjem, dok proučavaju spise, omogućuju Delibegoviću da on i dalje nelegalno gradi i radi! Jedino tko je odreagirao – bila je policija, koja je zaštitila uzurpatora i bespravnog graditelja, dok isto to nije učinila kada je Grad tražio zaštitu svog vlasništva, pa se pitamo: kakva se to poruka iz Opatije, u jeku sezone šalje hrvatskoj i inozemnoj javnosti o ozbiljnosti našeg pravnog sustava i institucija ove zemlje, kazao je Dujmić, zatraživši da se uključi i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i preispita slučaj i kriterije ovakvog postupanja policije. Zatražio je i da se oglase i sve mjerodavne službe koje su prema navodima Delibegovića preko noći izdale odobrenje za početak rada mjenjačnice u bespravno sagrađenom objektu i na tuđem zemljištu.

policija_delibegovic_dujmic_2016 (3)

– Ovo što opasno podsjeća na sumrak pravne države, ne možemo prihvatiti kao stvarnost, kazao je Dujmić, koji je novinarima prezentirao i odgovor načelnice PU PGŽ Senke Šubat u kojem su objašnjeni razlozi djelovanja policije. Načelnica je naglasila kako policija nema zakonskog ovlaštenja pružati pomoć pravnim osobama sa javnim ovlastima u provedbi institura dopuštene samopomoći, te kako policijska uprava nije zaprimila zahtjev nadležnog suda ili drugog državnog tijela za pružanjem pomoći u izvršenju odgovarajuće sudske odluke.

– Grad Opatija, ako je u sporu s Edinom Delibegovićem, svoje imovinskopravne odnose treba rješavati predviđenim instrumentima u okviru sudskih postupaka, navela je načelnica Šubat. Gradonačelnik je na tiskovnoj konferenciji kazao da Grad nije pokrenuo sudski postupak jer bi to predugo trajalo, a za to vrijeme nastavila bi se uživati ekonomska korist od bespravno izgrađenog prostora.

Na pitanje novinara vrši li ovom konferencijom pritisak na policiju, te što konkretno traže od policijskih djelatnika, Dujmić je odgovorio negativno, kazavši tek da želi da se oglase sve mjerodavne službe. Postavljeno je i pitanje: ”Ako ste u pravu, zašto onda Gradu policija brani djelovanje”, na što je Dujmić odgovorio – ”To se i mi pitamo”.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!