FOTO: Velom fritajom otvoren Festival šparuga @ Lovran

liburnijanet-vela-fritaja-2011-lovran-1…u fritaju je utrošeno 1000 jaja, deset litara običnog i maslinovog ulja, četiri kilograma mladog luka, dvadeset kila pršuta i pancete, i oko četrdeset kila šparuga…
…veliku foto galeriju s Festivala šparuga pogledajte klikom na ovaj link

Lovran – Svako misto svoju feštu ima, a ovih dana u Lovranu traje tradicionalna fešta posvećena šparugama. Jedanaesti Festival šparuga otvoren je jučer, uz nekoliko stotina posjetitelja koji su kušali velu fritaju koju je spravio lovranski kuhar Boris Mihovilović.
– Potrošili smo oko deset litara običnog i maslinovog ulja, četiri kilograma mladog luka, dvadeset kila pršuta i pancete, i oko četrdeset kila šparuga. To je sve naša domaća šparuga, nema ništa uvoznog, a pobirali su je naši Lovranci koji su jedan dio donirali, a jedan dio smo mi otkupili. Ove godine dodali smo i jedan posebni sastojak, a to je prženi sezam, koji je fritaji dao jedan novi, bogatiji okus, kazao je Mihovilović, napomenuvši da je uz ove sastojke utrošeno i oko tisuću jaja.
Prvi festival šparuga održan je 2001. godine, a prvi restoran koji je nudio jela sa šparugama bila je lovranska ”Riviera”. Od tada pa do danas, festival je svake godine sve više napredovao.
– Mislim da se osjeti napredak u odnosu na lanjsku godinu, a to nam je i cilj, da svake godina bude barem malo bolja od one prethodne. Osobno sam velik obožavatelj šparoga, kao, vjerujem i većina Lovranaca. Kad sam bio mlađi, svakog sam dana brao šparoge, no sada to činim nešto rjeđe. Mislim da Festival šparoga ima potencijala da dugoročno postane manifestacija prepoznatljiva i daleko izvan hrvatskih granica, odnosno da dostigne Marunadu kao jednog od najpoznatijih europskih događanja. Ne treba zaboraviti i Dane trešanja, koji zajedno s ove dvije gastronomske manifestacije čine jedan brend koji obilježava lovransku turističku ponudu, kazao je lovranski načelnik Emil Gržin.
Festival šparuga traje do 24. travnja, a u to vrijeme delicije sa šparugama moći će se kušati u svim lovranskim restoranima.

Liburnija.net - Vela fritaja 2011. @ Lovran

Liburnija.net - Vela fritaja 2011. @ Lovran


Foto galeriju s Festivala šparuga možete pogledati klikom na ovaj link
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Vezane vijesti:
11. Festival šparuga u Lovranu
AUDIO: Festival šparoga @ Lovran
Festival šparoga @ Lovran
FOTO: Vela fritaja va Lovrane
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!