Održana javna tribina o parkingu – Dujmić: Besplatni parking vodi u kaos, Opatija 21 mora poslovati pozitivno

Na jučerašnjoj tribini svoje su prijedloge uređenja parkinga predstavili gradonačelnik Dujmić i predstavnička većina u Gradskom vijeću, a s konkretnim su pitanjima u raspravi sudjelovali i građani.

Opatija – Javna tribina o parkiranju, prva od ukupno tri takva događanja koja se održavaju u organizaciji što gradonačelnika, što Gradskog vijeća, okupila je sinoć u Vili Antonio stotinjak opatijskih građana zainteresiranih za promjene koje ih očekuju u sustavu gradskog parkinga nakon što upravljanje njime od aktualnog koncesionara Liburnija parkinga u ožujku preuzme tvrtka Opatija 21.

Ovu tribinu organizirao je gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je kao osnovu za raspravu uzeo svoj prijedlog promjena uvjeta javnog parkinga (https://poduckun.net/novi-uvjeti-parkiranja-pred-sudom-javnosti-manji-broj-zona-ali-naplata-se-uvodi-na-sva-parkiralista-opatija/) koji je trenutačno na javnoj raspravi, do 2. ožujka, a koje je Dujmić predstavio okupljenim građanima.

– Prvi dan kad sam došao u ured gradonačelnika zaključio sam da model po kojem grad svoja parkirališta daje privatniku u koncesiju nije dobar, ali morali smo čekati dok istekne koncesija. Sada će, od ožujka, to preuzeti gradska tvrtka Opatija 21, a osnovni cilj je zadovoljstvo građana, kazao je Dujmić, usporedivši Opatiju sa sličnim gradovima u bližem i daljem susjedstvu – Crikvenicom, Rijekom, Rovinjem i Pulom u kojima je broj parkirnih mjesta sličan (osim u Rijeci), a u kojima parkingom upravlja gradsko poduzeće.

Osnovni podaci o parkirališnoj situaciji u Opatiji govore kako u gradu ima 1.700 označenih parkirnih mjesta, od čega ih je 1.200 pod naplatom, a kako postoji 5.000 registriranih vozila, dok se ta brojka s turistima penje i na više od deset tisuća vozila u ljetnim mjesecima.

Osim što su pod naplatu dodana neke nove lokacije, poput Brajšina prolaza ili parkirališta kraj Fakulteta u Iki, ubuduće se parking neće naplaćivati na opatijskom mulu i platou na Črnikovici, budući da se radi o pomorskom dobru nad kojim će ingerenciju imati Lučka uprava.

Dujmić je, govoreći o gradskim planovima u budućnosti, spomenuo da će se graditi manje parkirališne površine za domicilno stanovništvo, izvan centra, a trenutačno je takav projekt u tijeku na Tošini. Dugoročan plan uključuje izgradnju dvije garaže – na Gorovu i Črnikovici, dok je prostorno-planskom dokumentacijom propisao kako nove privatne građevine i hoteli trebaju osigurati mjesto za parking na okućnici ili izgradnjom garaže.

– Pitanje je koliki su prihodi od parkinga u svim tim jedinicama lokalne samouprave koje ste spomenuli. Opatija je imala 1,7 milijuna kuna godišnjeg prihoda od koncesije, a drugi nisu niti milijun kuna. Ovim prijedlogom se ne mijenja ništa bitno u dosadašnjim uvjetima parkiranja, osim što se uvodi besplatnih sat vremena za Opatijce, što je pohvalno. Međutim, prebacivanjem parkinga na Opatiju 21 neće se dobiti ništa, čak će ostati i stari aparati koji ne mogu primati novčanice ni kartice Ako ćemo zadržati stare uvjete, a izgubiti gotovo dva milijuna kuna godišnje, onda to sigurno nije dobro za građane, kazao je predsjednik Liburnijske stranke Nikica Pažin tijekom rasprave, čiji je prijedlog bio da se u uskom centru grada, odnosno području uz glavnu ulicu, definiraju i više cijene parkinga, ali da se i ukine naplata parkinga na područjima izvan centra.

Dujmić je odgovorio kako „besplatno parkiranje vodi u kaos“ te kako je 1,7 milijuna kuna bila dogovorena cijena koncesije, no kako je Grad Opatija koncesionara morao obeštetiti za svaku situaciju u kojoj je zbog manifestacija bila zatvorena cesta ili onemogućeno parkiranje, tako da je iznos na koncu bio bitno manji. Radi se o pitanju oko kojeg se još uvijek vode sudski sporovi vrijedni 15 milijuna kuna.

Direktor Opatije 21 Igor Štok kazao je kako je bilo nemoguće u kratkom roku organizirati nabavku novih uređaja za naplatu parkinga, ali kako će novi sustav omogućiti plaćanje parkinga putem weba, prepaid karticom, bonom…

Predsjednik Kluba vijećnika Fernando Kirigin predstavio je dio mjera koje predstavnička većina smatra potrebnim promijeniti u novoj odluci, ali je kazao i kako će o svemu odlučivati upravo – građani. Podsjetimo, predstavnička većina najavila je kako će Gradsko vijeće ovlast odlučivanja o uvjetima parkiranja prebaciti s gradonačelnika na vijećnike, što je i potaknulo prepucavanja između vijećnika i gradonačelnika koji su rezultirali i situacijom u kojoj se održavaju tri javne tribine o parkiranju.

– Opatija ljeti ima manjak parkirnih mjesta, stoga je opravdano zadržati naplatu tijekom ljetnih mjeseci. No, zimi Opatija ima manjak ljudi, zato bi trebalo dio parkirnih mjesta osloboditi naplate i privući nove posjetitelje u grad. Mislimo da bi trebalo ukinuti plaćanje 30 kuna mjesečno za povlaštenu kartu, radi se o neznačajnom prihodu koji neće donijeti ništa značajno poslovanju Opatije 21, ali će rasteretiti građane obaveze. Podržavamo prijedlog sata besplatnog parkiranja, no umjesto za boravište, trebalo bi tu mogućnost proširiti i na sve osobe sa prebivalištem u Opatiji, ali je i vezati uz automobil registriran na njihovo ime, kazao je Kirigin, poručivši kako predstavnička većina želi čuti i glas građana o tome kako bi trebalo urediti uvjete parkiranja.

Gradonačelnik Dujmić poručio je kako povlaštena karta za Opatijce ne može biti besplatna te kako su građani već puno toga dobili besplatno, poput školskih knjiga ili dječjeg vrtića.

– Parkiranje ne može biti besplatno, to niti ne pomišljajmo ako ne želimo uništiti gradsku tvrtku i Grad Opatiju. Besplatni parking vodi u kaos, a Opatija 21 mora poslovati pozitivno, poručio je gradonačelnik Dujmić.

Na tribini su sudjelovali i građani s konkretnim, osobnim problemima – poput onog hoće li biti omogućeno dobivanje povlaštene karte i osobama koje stanuju iznad Nove ceste a gravitiraju centru grada – a gradonačelnik Dujmić istaknuo je kako će sve primjedbe biti razmotrene te kako će se uvijek pokušati ići ususret potrebama građana.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!