Tjedni retrovizor

Drugi tjedan nove godine, usprkos općenarodnom uvjerenju da se u to doba ništa ne događa, donio ne dosta zanimljivih vijesti i tema, a mi smo u ovom Tjednom retrovizoru izabrali tri najzanimljivije.

Pa, krenite redom…

– Ulica
Možeš da me tužiš za ozbiljnu pretnju,
Ali ipak pazi kad pođes u šetnju.
Tada nemoj da ideš mojom ulicom…
(Riblja čorba)

Jedan mali problem, koji vjerojatno nije zaslužio tolike tekstove u medijima i rasprave na društvenim mrežama (s druge strane, da ljude nije „dotaknuo“ vjerojatno ga ne bi niti spominjali niti o njemu čitali) riješen je suradnjom dvije „polutke“ opatijske gradske vlasti – one parlamentarne koju je u ovom slučaju predstavljao predsjednik Vijeća Robert Kurelić te one izvršne u vidu zamjenice gradonačelnika Vere Aničić.

Radi se o parkiranju automobila u „slijepom“ odvojku Ulice Pave Tomašića, između restorana Zelengaj i Ville Amalie, koji završava točno na ulazu u Park Angiolinu, često nedostupan šetačima zbog parkiranih vozila. Problem je eskalirao tijekom novogodišnjih blagdana zatvaranjem obalne šetnice zbog sigurnosti, oglušivanjem Liburnia Riviera Hotela na pozive da ostave terasu prohodnom te usmjeravanjem pješaka na ovaj „obilazak“ koji je bio – blokiran, ostavljajući šetače u čudu. A riješen je vrlo jednostavno – zatvaranjem ulice rampom na njenom početku, koja onemogućuje parkiranje i osigurava nesmetan prolazak pješaka.

No, otvorila je ova priča jednu puno ozbiljniju temu, a to je odnos najvećeg kvarnerskog hotelijera prema zajednici u kojoj djeluje, a očito je da LRH, pod sadašnjom Upravom, nema apsolutno nikakve želje postati dijelom te zajednice ili barem pokušati svojim djelovanjem ne naštetiti njenim interesima. Što je OK, samo je pitanje s kojim pravom onda od te iste zajednice očekuju određene ustupke, kao što su promjene prostorno-planske dokumentacije?

– Planina
Go, tell it on the mountain,
Over the hills and everywhere…
(John Wesley Work, Jr.)

Odlična vijest za Učku, a još bolja za cijelo njeno okruženje – nakon dugih desetljeća propadanja brojne infrastrukture (recimo, nikad prežaljenog INA-inog pansiona pod Poklonom), sljedeće bi godine mogle označiti preokret. Javna ustanova Park prirode Učka uz pomoć europskih fondova provest će projekt vrijedan 50 milijuna kuna, prvenstveno namijenjenih izgradnji centra za posjetitelje.

Trud koji ekipa iz Parka prirode ulaže u revitalizaciju učkarskog područja osmišljavanjem raznih sadržaja – od stvaranja pješačkih staza do uvođenja ture na električnim biciklima – neosporan je i značajan, no ipak je bio potreban jedan veliki infrastrukturni projekt koji će pokrenuti adekvatnu turističku valorizaciju Učke koja ovom prostoru daje jednu posebnu dimenziju i izdvaja rivijeru od sličnih destinacija u Hrvatskoj i Europi.

– Susjedi
Neighbors, do unto strangers
Do unto neighbors…
(The Rolling Stones)

Država je doista najgori susjed, što znaju i vlasnici poslovnih prostora u nizu koji se od centra Matulja penje uz cestu prema Kastvu. Dva poslovna prostora u državnom vlasništvu godinama propadaju, a miševi, vlaga i korov iz njih sada napadaju i okolne nekretnine.

Ovo je jedna od najvažnijih tema za lokalnu samoupravu – osigurati, ako ne vlasnička, onda barem upravljačka prava nad svim tim državnim nekretninama koje nikome ne služe, a ponekom i štete te unaprijediti tu imovinu u javne svrhe. U najmanju ruku, sigurno postoji barem koja udruga ili neprofitna organizacija koja bi rado održavala te prostore za minimalnu najamninu.

Sasvim je sigurno da ti prostori, da su pod lokalnom upravom, ne bi bili dovedeni u ovakvo stanje. Jer, dok su sad tek jedan virtualan redak u excell tablici sa tisućama unosa u računalu nekog drugorazrednog birokrate, na lokalnoj razini problem bi bio vrlo stvaran čim bi ljude iz upravi građani zbog njega počeli potezati za rukav.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!