Godišnji retrovizor (4): 16 tema koje su obilježile 2018. godinu

Opraštamo se od godine na izmaku posljednjim nastavkom pregleda svih događanja koje su obilježile proteklih 12 mjeseci…

4. Pozitivan primjer

O djelovanju lokalne samouprave uglavnom smo pisali negativno intonirane tekstove, uvijek uz sličan lajtmotiv – s jedne strane megalomanski projekti bez pokrića, s druge strane rupe u proračunu i pokušaji sve jačeg financijskog opterećenja građana.

Pozitivan primjer pritom je uvijek bio – Lovran. Mala općina uspjela je izgraditi svoje kino za daleko manje od planiranog iznosa i više nego deseterostruko manje od susjeda; krenuli su u obnovu zapuštenih prostora (bivši diskoklub Mimi), planiraju nove projekte racionalno i održivo.

U takvim okolnostima ne čudi što su odluke na Vijeću često jednoglasne, pa je takvu podršku dobio i – ponovo rekordni – budžet za 2019. godinu, u kojem je trošak komunalnog održavanja umjesto prebacivanjem troška na građane riješen optimizacijom naplate. A još im je k tome sugrađanka postala Kraljica Hrvatske – Lovranci uistinu imaju razloga zbog kojih će 2018. godinu pamtiti kao pozitivnu.

3. Plaža za sve

Nastavimo u pozitivnom tonu, uz priču o dogovoru koncesionara gradske plaže Lido i kupača koji su svoje „povijesno pravo“ na kupanje sa šugamanom branili i prosvjedom. U konačnici, nakon tenzija, postignut je dogovor kojim je koncesionar plaže proširio prostor oslobođen od ležaljki i time kupio malo dobre volje kod građana. Koji će mu, s druge strane, sada češće ostavljati koju kunu za sladoled, kavu ili pivo. Reklo bi se: win-win, ali šteta što se u cijeli proces nije krenulo s više razumijevanja u samom startu…

2. Loše rukovođeni hoteli

Liburnia Riviera Hoteli najveći su uteg opatijskog turizma. Kad se radi o pojedinom slabom hotelu, on se izgubi u masi ponude, no slabosti najvećeg lanca u Opatiji (i na Liburniji) teško je ignorirati. Nažalost, LRH nikad nije dobio priliku da pokaže koliko zapravo vrijedi – nakon ratnog perioda u kojem su se većinom brinuli za izbjeglice, slijedilo je desetljeće nesnalaženja u balansiranju između socijalističkog i kapitalističkog modela upravlnanja, da bismo ušli u eru „excell-menadžmenta“ kojem je jedino mjerilo uspjeha suma na dnu tablice.

To je razdoblje obilježila gradnja vizualno odbojnih hotela slabe kvalitete, odljev kvalitetnog kadra, svađe s medijima i potpuno ignoriranje lokalne zajednice. Ta je era završila ove godine rekordnom otpremninom Igoru Šehanoviću, koja je potaknula i nove glasine o prodaji hotelske kompamije.

Posljednji u nizu potencijalnih kupaca jest određeni singapurski fond, što će vjerojatno značiti tek novo prijelazno razdoblje „sređivanja situacije“ do sljedeće prodaje. Možda će to vrijeme biti kvalitetno iskorišteno, uz nadogradnju ponude samih hotela i njihovog mjesta u zajednici. No, nakon desetljeća iskustva s radom LRH zadržat ćemo zdravu dozu skepse.

1. Jugo

Priroda je moćna i snažna, a svaki puta kada to zaboravimo, ona pronađe načina da nas podsjeti na svoju ćud. Priča godine zato je orkansko jugo koje je poharalo morski pojas Opatije i ostavilo milijunske štete. Fotografijama i video-prilozima na ovim linkovima ne trebaju riječi koje bi ih opisivale, stoga ostaje samo nada da u 2019. godini nećemo na sebe navući bijes prirode…

 

 

 

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago
error: Content is protected !!