Izborni leksikon: Ć kao Ćiković, Mario

Multimedijalni on-line magazin Liburnija.net pokrenuo je feljton vezan uz predstojeće lokalne izbore. Dvaput tjedno objavit ćemo novi autorski tekst, a kroz sljedećih nekoliko mjeseci analizirat ćemo političku situaciju i izborne šanse aktera u svih pet jedinica lokalne samouprave.

Mario Ćiković već je dugo vremena prisutan u matuljskoj politici – ovaj SDP-ovac iz Frlanije u prošlom je mandatu bio predsjednik Općinskog vijeća, da bi nakon prvih izravnih izbora sjeo u najprestižniju fotelju u Općini, onu načelničku. Međutim, za razliku od svojih (stranačkih) kolega na Liburniji – Ivice Lukanovića, Ive Dujmića i Emila Gržina – Ćikovićeva pozicija ipak nije bila toliko lagodna, budući da je njegova ”struja” imala manjinu u Vijeću. To je otežalo donošenje odluka, ali i uvelo dodatni mehanizam kontrole, posebice kod donošenja proračuna, koje se bazira na situaciji iz Tarantinovih filmova poznatoj kao ”Mexican Standoff” – načelnik si ne može priuštiti da previše ignorira želje vijećnika jer ga mogu nadglasati amandmanima, dok Vijeće mora paziti da ne pretjera u svojoj poziciji moći, jer povlačenje proračuna dovelo bi do raspuštanja ”općinskog parlamenta”.

Ta prijetnja ”obostrano zajamčenog uništenja” dovela je do ”hladnog mira” između Vijeća i Ureda načelnika – suradnja se odvijala tijekom sve četiri godine, no ona je uglavnom više bila podcrtana tenzijama nego srdačnošću. Ipak, jedinstvena pozicija u kojoj nije imao apsolutne ovlasti kakvim ”vitlaju” (grado)načelnici u okruženju, Ćikoviću omogućava i da dio krivice za negativna događanja prebaci na Vijeće.

U odnosu na veliku bitku s PGS-om i Mladenom Prencom otprije četiri godine, Ćiković u ove izbore ulazi naizgled jači – koalicija SDP-HNS-HSU je ostala na okupu, kao i njegova dva zamjenika, a sklopili su i novi pakt s IDS-om, dok s druge strane PGS gubi podršku svog bivšeg člana Željka Grbca koji će pred birače s vlastitom listom. S te strane, čini se da je načelnik Mario Ćiković siguran putnik u drugi krug, će se za ”drugu kartu” morati voditi ”fajt” njegovih suparnika. Međutim, treba imati na umu da, za razliku od prošlih izbora, ovog puta birači imaju i referentnu točku s koje mogu sagledati njegov rad, odnosno mogu s odmakom promotriti sve dobre i loše poteze u prvom mandatu i po njima odlučiti zaslužuje li drugi mandat.

Stoga, pogledajmo tri najbolja poteza, ali i tri najveće afere Marija Ćikovića.

Credo banka
Znamo, nije to bila Ćikovićeva greška, no propašću Credo banke ”nestalo” je i 32 milijuna kuna javnog matuljskog novca, i to se dogodilo upravo tijekom ”straže” aktualnog načelnika. Nije on, doduše, imao puno mogućnosti da takav rasplet događanja spriječi, tim više što ga je teško bilo predvidjeti, ali će se ova situacija ipak, vjerojatno, često potezati u kampanji kako bi se bacila sumnja u njegove sposobnosti.

Slučaj Gajanići/Miklavija
Dvije povezane situacije karakteristične su za mandat u kojemu je ”vlast” podijeljena između načelnika i Vijeća. Za razliku od Miklavije, gdje je Vijeće samo ”urgiralo” da se sa ”konta” kapitalnih investicija prebaci 11 milijuna kuna za ”kupnju” terena, u slučaju Gajanići Ćiković je svjesno ignorirao odluku Vijeća koja ga je izravno obvezivala da preda ponudu za kupnju bivšeg skladišta Trgovačkog Opatija.

Privatni biznis
Jedna od afera koja je možda i najviše uzdrmala temelje Ćikovićeve vladavine, jest i ona koju je pokrenuo portal Rijekadanas.com, a u kojoj se matuljskog načelnika i riječkog gradonačelnika optužuje za sukob interesa pri nabavci kompjuterske opreme koju je Gradu Rijeci iznajmljivala Ćikovićeva (bivša?) privatna tvrtka.

Kapitalne investicije
Nakon godina štednje, koje su i rezultirale s akumuliranih 32 milijuna kuna na računu, aktualna općinska administracija krenula je ozbiljno raditi, što je – uz raskopane prometnice – rezultiralo i realizacijom dvije velike, čak i povijesno značajne, investicije. Centar primarne zdravstvene zaštite i sportska dvorana ostat će trajni znamen Marija Ćikovića.

Radne zone
Radne zone najveći su potencijal Matulja, potencijal koji je dosad uglavnom ostajao neiskorišten. Izradom prostornih planova, ali i izgradnjom infrastrukture, Općina Matulji u ovom je sastavu uspjela tu ”potencijalnu energiju” dijelom pretvoriti u kinetičku – tijekom prošle godine rijetki su mjeseci u kojima se nešto novo ne gradi ili otvara u matuljskim radnim zonama.

Privlačenje sredstava
Bez obzira na udarac koji je općinski proračun dobio propašću Credo banke, normalno funkcioniranje Općine Matulji nikada nije došlo u pitanje. Velikim dijelom za to su zaslužne i pregovaračke vještine načelnika Ćikovića kojima je od države i županije uspio dobiti dvadeset milijuna kuna kapitalne pomoći za realizaciju investicija.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net