Kamelije se vraćaju na Opatijsku rivijeru… a najljepša je?

kamelija_smOpatija – Dvije kamelije pred hotelom Imperijal, dvije pred hotelom Kristal, dvije pred hotelom Miramar, jedanaest u vrtu istoimenog hotela, desetak kamelija na okućnici hotela ”4. opatijska cvijeta”, kamelije van ″gajbe″ u gradskom Parku, deseci novih kamelija u privatnim vrtovima… Kamelije ponovo stižu kući!
Otvorenje sezone u hotelu Miramar bilo je u znaku kamelija, kao i ova izložba te takmičenje za izbor najljepše kamelije Opatijske rivijere. Krenulo je i to je dobro. Opatija je oduvijek bila perjanicom turističkih novosti. Nikada ih nije izmišljala već samo vadila iz vlastite bakine škrinje. Kamelijama su se divili Scarpini gosti još onih godina kada se Iginio Scarpa gotovo narugao engleskim lordovima i njihovim staklenicima naredivši sadnju na otvorenom u današnjem parku koji nosi ime njegove rano umrle supruge.
kamelije_nagrade
Ovih dana su se brojni gosti Opatije divili kamelijama iz zbirke Udruge koja nosi ime tog pionira kretanja koje danas nazivamo turizam. Uz respektabilnih 70-tak različitih varijeteta te atraktivne svjedokinje blage klime i našeg civilizacijskog dosega, izložba je pokazala stotinjak cvijetova iz vrtova naše Opatijske rivijere.
Scarpa se znao nositi s engleskim lordovima, mi bismo se trebali znati nositi s gradovima kao što su Vigo, Pontevedra ili Vilagarcia de Arousa u Španiji, Porto u Portugalu, Monaco, Guingamp u Francuskoj, Lucca u Italiji, Locarno u Švicarskoj i mnogi drugi koji su vlastito zadovoljstvo znali pretvoriti u turističku atrakciju.
Za gradske kroničare ostati će zabilježeno da su u sezoni 2010. najljepše kamelije uzgojili prema mišljenju stručnog prosudbenog tima:
U kategoriji sadnice kamelija:
1. Rubeša Nada iz Voloskog
2. Marčetić Todor iz Ičića
3. Drescher Nada iz Opatije
U kategoriji cvijet kamelija:
1. Kumičić Darko iz Ičića
2. Kumičić Darko iz Ičića
3. Cvjetković Antonija iz Opatije
U kategoriji cvijet kamelije po ocjeni prisutne publike (980 predanih glasačkih listića!):
1. Kumičić Darko iz Ičića
2. Sertić Marija iz Ičića
3. Sertić Marija iz Ičića
Za sve nas ostale ostaje prekrasna spoznaja da smo na dobrom putu da našoj Rivijeri, bar kad su kamelije u pitanju vratimo staru slavu! U pobjede se ide samo pod dobrim generalima. Ovogodišnja pobjednica poznata je pod imenom General Collettii. Slučajno?
kamelije_nagrade1
kamelije_nagrade3
kamelije_nagrade2
Jan Bernd Urban
Foto: David Kurti
Vezane vijesti:
Kamelijama do srca… srcem do dobrog djela…
VIDEO: Otvorenje sezone izložbom kamelija @ Miramar
Kamelije Opatijske rivijere – Kamelijama do srca, srcem do dobrog djela!
Turisti opatijskog grofa
FOTO: Bira se najljepša kamelija @ Juraj Šporer

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net