[FOTO/VIDEO] Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama ispunila Villu Angiolinu

Autor: Nikola Cvjetović 17.05.2024

Izložba je otvorena povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a kako je proteklo otvorenje pogledajte u velikoj fotogaleriji i video isječku...

Opatija - Uz gromoglasnu zvonjavu Halubajskih zvončara sinoć je u Hrvatskom muzeju turizma u Villi Angiolini otvorena gostujuća izložba Etnografskog muzeja iz Zagreba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“. Autor izložbe je Matija Dronji, koncept potpisuje Iris Biškupić Bašić dok je za vizualni identitet i likovno oblikovanje bila zadužena Ana Katurić.

Izložba je nastala 2011. godine. Realizirana je zahvaljujući rezultatima dugogodišnjeg rada čitavog niza stručnjaka koji su u suradnji s lokalnim zajednicama te nositeljima tradicijskih znanja i vještina od 2009. godine do danas uspješno nominirali dvadeset i jedan kulturni fenomen s područja Republike Hrvatske na tri UNESCO-ove međunarodne liste svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Postigla je velik uspjeh gostujući na sveukupno 44 lokacije u 15 zemalja te je privukla više od pola milijuna posjetitelja. Godine 2023. izvršen je njen redizajn u nekoliko izvedbenih inačica.

Izložba je otvorena povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a može se pogledati do 9. srpnja.

VIDEO

U Villi Angiolini otvorena izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“

Više sa portala poduckun.net ...