[FOTO/VIDEO] Odličan odaziv mališana: Mići Mandrać pokazao svu raskoš talenta malih umjetnika

Autor: Nikola Cvjetović 27.08.2022

Na Malom Mandraću / Piccolo Mandracchio kistove je ukrstilo ukupno 104 mališana iz Hrvatske, Španjolske, Slovenije, Italije, Ukrajine, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Volosko - Napokon u punom obimu uz ogroman interes mališana održan je 35. Mići Mandrać, likovna manifestacija u kojoj caruju mali umjetnici velikog talenta i volje. Volosko je tako po 35. put ponovo živjelo umjetnost, a ni jako sunce i sparno vrijeme nije umanjilo likovni doživljaj. Više od stotinu malih umjetnika pristiglih iz devet zemalja sa svih strana globusa okupiralo je klupice, stolove, zidiće, plaže kako bi nacrtali malo remek djelo koji će najprije zadovoljiti svoje umjetničke afinitete, a zatim i one od žirija.

Slikali su se pretežno motivi Voloskog, mora i stijena, brodova i čamaca no bilo je tu i sirena, planina, pejzaža, portreta, apstraktnog izričaja, pa čak i fantasy motiva. U svakom slučaju, mladi umjetnici nisu olakšali posao međunarodnom stručnom žiriju, koji su ove godine činili Claudio Frank (akademski slikar, HR, predsjednik žirija), Nataša Ivančević (povjesničarka umjetnosti / muzejska savjetnica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, HR, član žirija) i Breda Kolar Sluga (povjesničarka umjetnosti / dugogodišnja direktorica, trenutno muzejska savjetnica, Umetnostna galerija Maribor, SLO, član žirija).

Ove godine žiri je najboljima proglasio 12 najboljih, a to su Grga Kunić (12), Maša Orlić (14), Lana Načinović Pašić (12), Dorija Zorić Pap (11), Mila Car (14), Lucija Šojat (7), Mila Mirković Gayle (8), Zita Kunić (10), Jan Brajković (7), Nika Petrović (8), Maru Mavar (4) i Indi Srakec (1).

Mališani nisu skrivali zadovoljstvo, a posebno zadovoljne su bile dvije sestre koje su stigle iz New Yorka.

- Jako nam je lijepo u Voloskom. Prvi put sudjelujemo i sviđa nam se Mići Mandrać, poručile su sestre Mirković Gayle, a vrijedi dodati da je Milin rad nagrađen.

Zadovoljni su bili organizatori iz zajednice Talijana Opatija i Festivala Opatija.

- Jako smo zadovoljni odazivom, ali i radovima. Nakon pauze uzrokovane koronom napokon smo mogli u punom obimu pripremili i realizirati ovu manifestaciju, istaknula je Sonja Kalafatović, predsjednica Zajednice Talijana Opatija.

Sandi Monar ispred Festivala Opatije također nije skrivao zadovoljstvo.

- Nakon što smo od Muzeja turizma preuzeli organizaciju manifestacije, zadesila nas je korona, tako da smo tek ove godine po prvi put mogli organizirati u punom obimu. Osim samog natjecanja, da damo žiriju malo lufta za mališane smo pripremili lutkarsku predstavu autorice Marije Maksimović „Male tajne profesorice Šifrice“ koja je održana na Brajdici, poručio je Monar i pozvao sve ljubitelje umjetnosti na večerašnji koncert i aukciju slika akademskog slikara Claudia Franka, idejnog začetnika likovnog natječaja „Mandrać“ i legendarnog umjetnika. Uz aukciju slika, Claudio Frank i Esperanza Claudia Frank nastupit će na violini dok će ih na glasoviru pratiti Natalya Marycheva. Voditelj programa je Davor Jurkotić.

Manifestacija Mandrać 2022. / Mandracchio 2022 nastavlja se sutra, u nedjelju, 28. kolovoza, kada na vološćansku slikarsku scenu stupaju (odrasli) profesionalni umjetnici, umjetnici amateri i ostali kreativni autori, koji se ovdje natječu u dvije kategorije – općoj kategoriji „Mandrać 2022.“ i „Ex Tempore“. Prijave za obje kategorije primaju se od 9 do 12 sati na pultu organizatora. Ručak za prijavljene tradicionalno je organiziran u restoranu Mili. U 13 sati prijavljeni u kategoriji „Ex Tempore“ na prostoru lukobrana izlažu svoje gotove radove, nastale na licu mjestu, žiriju na procjenu. U 19 sati slijedi program proglašenja najboljih i dodjela vrijednih nagrada, nakon kojeg će, oko 20 sati, okupljene zabaviti Kristina Radovčić Kiki, kantautorica i članica dua The Blondes u pratnji vrhunskog gitarista Marija Šimunkovića. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, sutrašnji program „Mandraća 2022.“ održat će se u dvorani Doma Liburnija (Andrije Štangera 48, Volosko).

VIDEO

Odličan odaziv mališana: Mići Mandrać pokazao svu raskoš talenta malih umjetnika

Više sa portala poduckun.net ...