Odana posljednja počast doajenu hrvatskog skijanja Milanu Tumari

Autor: Marina Pauletić 03.11.2023

Milan Tumara cijeli je život posvetio razvoju i promociji skijanja u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj. Neumorno se zalagao za stvaranje boljih uvjeta za bavljenje zimskim sportovima i zaslužan je za popularizaciju, ali i sportske uspjehe primorsko-goranskih i hrvatskih skijaša.

Rijeka - U čast doajenu hrvatskog skijanja koji nas je nedavno napustio, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održana je komemoracija Milanu Tumari u okviru koje je predstavljena monografija o životu i radu te bogatoj ostavštini dugogodišnjeg i počasnog predsjednika Ski klub Rijeka i Hrvatskog skijaškog saveza.

Kako je istaknuto, Milan Tumara cijeli je život posvetio razvoju i promociji skijanja u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj. Neumorno se zalagao za stvaranje boljih uvjeta za bavljenje zimskim sportovima i zaslužan je za popularizaciju, ali i sportske uspjehe primorsko-goranskih i hrvatskih skijaša. Poticao je uređenje goranskih skijališta te je inicirao brojna skijaška natjecanja. Bio je osoba izuzetne energije, znanja, upornosti i entuzijazma. Za svoje dugogodišnje sportsko djelovanje dobitnik je i nagrade za životno djelo Primorsko-goranske županije, državne Nagrade za sport „Franjo Bučar“, nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora „Matija Ljubek“, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske.

O životu i djelu gospodina Tumare govorili su župan Zlatko Komadina, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić i Davor Štimac, predsjednik Ski kluba Rijeka.

„Danas se opraštamo od Milana Tumare možda na najljepši način, monografijom o njegovom liku i djelu i istaknutom zalaganju za razvoj zimskih sportova, kako u našoj županiji tako i u Hrvatskoj. Bio je predsjednik svega u skijaškom sportu što se moglo biti i Županija se na neki način odužila njemu realizirajući ideju da Platak bude centar našeg skijanja, tako da je priča Planimor, planine i more, zaživjela i ovdje. Hvala mu na neumornom doprinosu“, istaknuo je župan.

„Milan Tumara je prije svega veliki prijatelj koji je dao neizmjeran doprinos skijanju još u bivšoj državi, a posebno u Hrvatskoj nakon 90-tih. Organizator je Jadranskog slaloma, Europskog i Jadranskog kupa, koji je apsolutno jedinstven u cijelom svijetu. Izuzetno je pomagao rad reprezentacije i razvoj skijanja u županiji jer ipak su Rijeka i županija dale nekoliko vrhunskih skijašica i skijaša, a ta tradicija se i danas nastavila. Bio je jedinstvena ličnost u hrvatskom skijanju i općenito u hrvatskom sportu“, naveo je Glavić.

„Od 1933. kada se rodio i kad su se prve skijašice spuštale niz Platak, preko Adriatic slaloma, Europskog kupa, preko toga da je Rijeka alpskom skijanju dala osam olimpijaca, sve je to na neki način povezano sa životom Milana Tumare, koji je bio privrednik, ali i veliki entuzijast po pitanju skijanja. Ski klub Rijeka, bez obzira što smo grad na moru, postigao je ogromne uspjehe, a on, kao naš počasni predsjednik i počasni predsjednik Skijaškog saveza Hrvatske, sigurno je tome dao veliki obol. Na tom tragu, mi smo i izdali ovu monografiju povodom njegovog 90-tog rođendana koji, nažalost, postaje njegov komemorativni skup, ali djela ostaju iza njega“, rekao je Štimac.

Monografiju pod nazivom „Život posvećen skijanju“ u izdanju Hrvatskog skijaškog saveza i Ski kluba Rijeka predstavili su njezin urednik, Davor Štimac, Kristian Sirotich, sportski novinar i autor teksta te Žarko Despot, bivši predsjednik Ski kluba Rijeka dok su u okviru prigodnog programa nastupili su učenici Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Frida Eva Starčević uz glasovirsku pratnju profesorice Borjane Pantelić-Skladani te Massimo Balczo i Šimun Tićak.

U ime Primorsko-goranske županije, događanju su prisustvovali i pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, pročelnica za poduzetništvo, turizma i ruralni razvoj Alessandra Ban i pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

Više sa portala poduckun.net ...