Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023. u Novigradu i Svetvinčentu

Autor: Marina Pauletić 10.03.2023

Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 21 natjecatelj, a njih je sedmero s područja Kvarnera.

Novigrad - Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije, organizira deveto po redu Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023. započinje kvalifikacijskim djelom (četvrtfinale) u Novigradu, u hotelu Maestral u srijedu, 15. ožujka. U kvalifikacijskom djelu natjecanja kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, ispravkom vinske liste, te opisom vina.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 21 natjecatelj, koji je zaposlen u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera.

Na natjecanju će iz Primorsko-goranske županije sudjeluje sedam natjecatelja: Mate Negulić iz Rijeke, Mate Mačukatić iz restorana Jist, Viškovo, Martina Škarica iz Hotela Ikador, Ika, Monika Neral iz Obrta VINNER za sommelierske usluge, Rijeka, Dejan Dević i Ivan Grgić iz restorana Nebo, Rijeka te Marinela Mrkonja iz Opatije.

Polufinale u koje ulazi osam takmičara i finale održati će se u ponedjeljak, 27. travnja, u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat. U polufinalnom natjecanju kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, prepoznavanjem vinskih ličnosti i položaja, slijepim kušanjem vina te drugim praktičnim radnjama.

Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati. Tri finalista nadmetat će se u zanimljivim i za publiku atraktivnim vještinama poput: posluživanja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi, sljubljivanju vina s jelima i sl.

Više sa portala poduckun.net ...