Traže se volonteri za očuvanje bjeloglavih supova

Autor: Marina Pauletić 29.03.2024

Foto: arhiva

Udruga Biom traži volontere koji će tokom ljeta obilaziti gumenim čamcem kolonije gnijezdećih bjeloglavih supova na Cresu, Plavniku, Krku i Prviću.

Cres- Udruga Biom kao glavni koordinator s partnerima od siječnja 2023. provodi projekt LIFE SUPport koji ima za cilj očuvanje hrvatske populacije bjeloglavog supa na kvarnerskim otocima. Jedan od partnera na projektu je Javna ustanova Priroda koja upravlja Centrom za posjetitelje i oporavilištem za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu. Među najvažnijim zadacima projekta je smanjiti smrtnost ptića bjeloglavih supova koji zbog uznemiravanja od strane ljudi i uslijed drugih okolnosti ispadaju iz gnijezda te gube živote u moru.

Kako bi se to spriječilo, potrebno je informirati i educirati nautičara i građana o primjerenom ponašanju u blizini kolonija gnijezdećih supova. Za tu aktivnost udruga Biom traži pomoć volontera koji će od 15. lipnja do 15. kolovoza ove godine u paru obilaziti gumenim čamcem ključne lokacije u blizini kolonija gnijezdećih bjeloglavih supova na Cresu, Plavniku, Krku i Prviću. Minimalno predviđeno vrijeme volontiranja je mjesec dana.
Volonteri trebaju biti komunikativne i strpljive osobe koje su u mogućnosti svakodnevno se voziti gumenim čamcem, trebaju znati plivati te biti fizički spretni kako bi po potrebi mogli asistirati u spašavanju ptića bjeloglavih supova iz mora.

Tijekom radnih dana volonteru_ki će biti osiguran prijevoz gumenim čamcem od Centra Beli do obližnjih kolonija gnijezdećih bjeloglavih supova, marina i drugih ključnih lokacija. Gumenim čamcem će upravljati licencirani skiper. Volonteri imaju dva slobodna dana tjedno koja mogu provesti odmarajući na lokalnim plažama, istražujući okolicu, planinareći, promatrajući bjeloglave supove u oporavilištu i uživajući u svim drugim čarima ljeta na otoku Cresu.

Volonteri će biti besplatno smješteni u Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli u Belom na otoku Cresu, te su osigurane dnevnice u iznosu od 20 eura po radnom danu volontera_ke. Potrebno je aktivno znanje hrvatskog i engleskog jezika, no moguće je volontiranje i osoba koje nisu iz Hrvatske.

Više informacija doznajte na web adresi https://www.biom.hr/biom-trazi-volontere/, a zainteresirani trebaju poslati svoj životopis i motivacijsko pismo na email adresu volonteri@biom.hr do 5.4.2024.

O Udruzi BIOM:

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

Više sa portala poduckun.net ...