Daily Mail o Kvarneru: Zašto gurmani hrle na ovaj dio Jadrana

Autor: Sanja Tumara 15.06.2022

wp-content/uploads/2020/03/volosko-ugostitelji-2020.jpg

„Kulinarska destinacija za one koji traže više od ribe i pomfrita“; „kulinarsko žarište u kojem se more miješa sa svježom izvorskom vodom kako bi ponudilo plodno tlo za ono što s pravom nazivaju jednim od najboljih morskih plodova na svijetu“; „pritisnite gumb i spustit ćete se u ono što izgleda kao jazbina negativca iz Jamesa Bonda“; „zavoji koji vijugaju do srednjovjekovnog grada Kastva su spektakularni“…

Rijeka – Ovo je naša prva stanica na ovom četverodnevnom gurmanskom izletu, a mi smo za stolom uz more na Opatijskoj rivijeri, kulinarskom žarištu u kojem se more bogato mineralima miješa sa svježom izvorskom vodom kako bi ponudilo savršeno plodno tlo za ono što s pravom nazivaju jednim od najboljih morskih plodova na svijetu. Tako, među ostalim, piše novinar Toby Walne u svom članku objavljenom online u britanskim dnevnim novinama Daily Mail čija se tiraža kreće oko 900 tisuća. Toby Walne istraživao je kulinarske užitke Kvarnerskog zaljeva na kratkom istraživačkom putovanju, a u Hrvatskoj je boravio kao gost Hrvatske turističke zajednice. Naslov članka je „Zaljubljivanje u Hrvatsku... udica, konopac i uteg: Uživanje u najukusnijim morskim plodovima na svijetu u Kvarnerskom zaljevu i otkrivanje zbog čega gurmani opsjedaju ovaj dio jadranske obale“.

Plavi podrum Daniele Kramarić naziva kulinarskim hotspotom i hvali se kako je tamo probao najveće škampe na svijetu, a Daniela mu je otkrila da se lokalni škampi uvijek love vršama, kako mreže koćarica ne bi oštetile morsko dno. Vrhuncem naziva i ručak u lošinjskom restoranu Alfred Keller, u hotelu Alhambra, nagrađenim jednom Michelin zvjezdicom, tijekom kojeg je probao brancina na žaru s pjenom od slanog limuna i sashimi od tune.

Walne čitatelje i educira pa objašnjava kako je Opatija nekadašnje lječilište iz 19. stoljeća za austrijsko-ugarsku aristokraciju, u kojem se Sigmund Freud družio s književnikom Antonom Čehovom i skladateljem Gustavom Mahlerom, koje je postalo kulinarska destinacija za one koji traže više od ribe i pomfrita. Malo je poznata činjenica, navodi, da sirova tuna ulovljena u Hrvatskoj čini dvije trećine ribe koju izvozi u Japan. Japanci cijene masne kvalitete ove jadranske plavoperajne tune, koja se hrani jatima masnih srdela i inćuna koji su sami po sebi lokalna delicija.

Posjetiteljima i turistima svakako preporučuje „luksuzni hotel Navis s pet zvjezdica“ i upućuje ih: Parkirajte iznad vrha litice, gdje je jedini znak hotela staklena kutija s liftom. Pritisnite gumb i spustit ćete se u ono što izgleda kao jazbina nekog negativca iz Jamesa Bonda.

Britanskog novinara oduševile su i naše ceste pa kaže kako su „zavoji koji vijugaju do srednjovjekovnog grada Kastva spektakularni“. Tijekom svog kratkog kružnog putovanja posjetio je i Restoran i hotel Kukuriku, pričajući kako vlasnik Nenad Kukurin prati svoju obitelj od 17. stoljeća, kada su se pobunili protiv povećanja poreza i utopili lokalnog vladara. Također podsjeća i na neke povijesne crtice – ovdje se vozila „Velika nagrada Jadrana koju je vodio Mussolini 1939. godine, kada je regija još bila dio Italije. Pridružila se Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata prije nego što je postala neovisna 1991. godine… Italija se nalazi na manje od 20 milja udaljenosti od hrvatske obale i od Hrvatske je dijeli samo maleni pojas Slovenije“.

Toby Walne smatra da je ljepote Kvarnera i njegove gastronomske delicije najbolje istražiti onim što se naziva island hoppingom, a trend je već nekoliko godina - posjetom nizu otoka, umjesto boravka samo na jednom.Spominje bjeloglave supove na Cresu te konobu Bukaleta u Loznatima u kojoj „možete jesti janjetinu prirodno aromatiziranu kaduljom i ružmarinom zahvaljujući prehrani otočkih ovaca u kojoj uživaju lutajući“. Na putu mu se našao i restoran Nada u Vrbniku, gdje preporučuje dagnje ili svježu salatu od hobotnice s crnim kruhom s tintom sipe i lokalnim djevičanskim maslinama i uljem, ali i veliki malološinjski hotelski kompleks Bellevue s mnoštvom spa tretmana.
Tekst u Daily Mailu završava žaljenjem novinara Tobyja Walnea što je njegova gastro avantura već završila i priznanjem da odlazi s novootkrivenom strašću prema raznovrsnoj hrvatskoj morskoj hrani.

Više sa portala poduckun.net ...