„Dan akcije“ u opatijskoj gradskoj upravi – „Okusi zdravlja“ pobjednički je projekt srednjoškolaca i srednjoškolki

Autor: Marina Pauletić 05.10.2023

„Program „Akcija za 5!“ želi učenicima i učenicama omogućiti stjecanje vještina koje im mogu koristiti nakon završetka obrazovanja.

Opatija – Jučer su učenici i učenice opatijskih srednjih škola, podijeljeni u četiri tima, osmišljavali su svoje prve projektne prijedloge i odabrali najbolji kojeg će realizirati. U tom procesu, podršku su im pružali educirani koordinator i koordinatorice, ali i zaposlenici i zaposlenice različitih upravnih odjela Grada Opatije. Predstavljanje učeničkih projektnih prijedloga, rasprava i glasovanje o najboljem bili su otvoreni za javnost, a održali su se u Gradskoj vijećnici Grada Opatije.

Srednjoškolci i srednjoškolke u vijećničkim klupama

Program „Dana akcije“ otvorile su Maša Cek i Sara Sušanj iz Udruge „Delta“ i gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin. Gradonačelnik je mladima zaželio sreću u kreiranju projektnih prijedloga i dan prepun suradnje sa zaposlenicima i zaposlenicama Grada koji im stoje na raspolaganju. „Tako smanjujete nepovjerenje u politiku i političke procese te učite kako odgovorno raspolagati javnim novcem.“ Ines Jerkić, viša stručna suradnica za odgoj, obrazovanje i mlade Grada Opatije mlade je upoznala s kolegama i kolegicama koji su im tijekom dana pomagali u razvoju njihovih ideja u projektne prijedloge. Učenike i učenice su kroz zadatke i dijalog s donositeljima odluka vodili koordinator, odnosno koordinatorice Laura Jeletić, Katarina Jeletić, Sarah Klešin i Ivan Cerovac.

Tema „Akcije za 5!“ – Zdravlje mladih

Na „Danu akcije“ učenici i učenice mogli su se fokusirati na fizičko, mentalno i reproduktivno zdravlje mladih. Projektni prijedlozi učenika i učenica išli su u tri moguća smjera, a oni uključuju: javnu kampanju (informiranje mladih ili zagovaračke aktivnosti prema donositeljima/cama odluka), edukaciju (edukacije o svim aspektima zdravlja) ili akciju (volontersku akciju i/ili izravnu intervenciju u lokalnoj zajednici). Četiri grupe učenika i učenica razvili su i predstavili četiri projektne ideje: „Mentalno zdravlje mladih“, „Izađi iz virtualnog: fokus u digitalnom dobu“, „Okusi zdravlja“ i „Da ti treba pomoć – logično“. Završnu raspravu pratilo je i Stručno tijelo – Valentina Dukić iz Savjeta mladih Grada Opatije i Igor Bajok iz Udruge SMART koji su učenicima i učenicama davali povratne komentare na njihove ideje i projektnu logiku.

Ad hoc formirano Vijeće učenika i učenica presudilo o pobjedničkom timu

Prema unaprijed zadanim kriterijima, predstavnici i predstavnice svake grupe u ad hoc formiranom Vijeću učenika i učenica ocjenjivali su sve projektne prijedloge. Nakon žustre, produktivne i argumentirane rasprave, pobjedu su odnijeli Nika, Ivan, Petra i Marina s projektom „Okusi zdravlja“. Do kraja polugodišta, pobjednička grupa želi informirati mlade o zdravoj prehrani i zainteresirati mlade za fizičku dobrobit i sistematske preglede za što će Grad Opatija izdvojiti iznos od 663,00 eura iz opatijskog proračuna.

„Akcija za 5!“ prilika je za angažman i učenje o procesima donošenja odluka

„Akcija za 5!“ omogućava srednjoškolcima i srednjoškolkama da preuzmu ulogu gradskih vijećnika i vijećnica i u svom gradu sami osmisle projekt kojeg će i realizirati novcem iz gradskog proračuna i uz mentorsku podršku.

„Program „Akcija za 5!“ želi učenicima i učenicama omogućiti stjecanje vještina koje im mogu koristiti nakon završetka obrazovanja. Osim što dobivaju znanja o osnovama projektnog ciklusa, kao što su identifikacija problema, formulacija cilja, opisa aktivnosti i kreiranja proračuna, razvijaju i vještine prikupljanja, analize i vrednovanja ključnih informacija, uvažavanje stajališta s kojima se nužno ne slažu, prezentacijske vještine i uvjeravanje da je baš njihova ideja pobjednička. Isto tako, važna je i dimenzija političkog obrazovanja mladih u „Akciji za 5!“ jer ako želimo mlade naučiti kako se donose odluke, trebamo ih dovesti na mjesta gdje se odluka zaista i donose, a to su gradske vijećnice i uredi gradskih uprava“, poručuju iz Udruge „Delta“ koja u suradnji s Gradom Opatijom provodi program.

„Akcija za 5!“ odvila se u sklopu projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“ provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Gradom Rijekom, Gradom Opatijom i Gradom Križevcima. Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.

Više sa portala poduckun.net ...