Flego: Novim EU zakonima o sigurnosti na cestama moramo spasiti ljudske živote!

Autor: Marina Pauletić 27.09.2023

Foto: arhiva

Trebamo nove zajedničke mjere koje će vrijediti u svim državama članicama kako bismo dostigli nultu stopu smrtnosti na europskim cestama do 2050., naglasio je Flego.

BRUXELLES – Direktiva o vozačkim dozvolama i Direktiva o zabrani vožnje na razini Unije dva su nova povijesna prijedloga Europske komisije koja po prvi put definiraju zajedničke mjere kažnjavanja i predlažu mogućnost polaganja sa 17 godina. IDS-ov europarlamentarac Valter Flego aktivno je uključen u izradu ovog paketa mjera, a ovih je dana podnio i svoje prijedloge.

- Previše je smrti u prometu, previše izgubljenih mladih života i teško stradalih. Trebamo nove zajedničke mjere koje će vrijediti u svim državama članicama kako bismo dostigli nultu stopu smrtnosti na europskim cestama do 2050., naglasio je Flego.

Govoreći o Direktivi o vozačkim dozvolama, prijedlog Europske komisije i prvi prijedlog Odbora za promet, koji je izradila zastupnica zelenih i predsjednica Odbora Karima Delli, znatno se razlikuju. Delli je protiv smanjenja dobne granice za polaganje mladih vozača, a protivi se i vožnji uz pratnju od 17. godine. Zahtjeva uvođenje potpuno nove kategorije B+, u koju bi spadala vozila teža od 1,8 tona - popularni SUV modeli.

Flego smatra da je riječ o iznimno opsežnom prijedlogu i da će pregovori bez sumnje biti vrlo teški. Kao jedini hrvatski član Odbora za promet, Flego se snažno angažirao oko ove teme te predao svoje zahtjeve odnosno amandmane.

- Tražim nižu dobnu granicu za polaganje, ali uz uvođenje strože kategorije Mladog vozača i privremene vozačke dozvole do 21. godine. Smatram da snagu vozila kojim će upravljati mladi vozači treba ograničiti na 75 kW, uz nultu toleranciju na alkohol i droge. Također smatram da s navršenom 21 godinom, ako nisu prešli dopuštenu granicu kaznenih bodova i sa završenim programom doškolovanja vozača početnika, mladi vozači mogu dobiti trajnu vozačku dozvolu.

Segment koji u Odboru nije spomenut, a trebao bi biti reguliran na europskoj razini jest upravljanje motociklima do 125ccm. U većini zemalja nakon što istekne period privremene vozačke dozvole, vozači uz kategoriju B automatski dobiju dozvolu za upravljanje motocikla od 125ccm. Flego smatra da je potrebno definirati okvir za B kategoriju vozila na europskoj razini. „Susjedi Slovenci i Talijani regulirali su to zakonom. Smatram da bi polaganje za vozačku dozvolu za kategoriju B trebalo obuhvatiti i automatsko dobivanje dozvole za vožnju motocikla od 125ccm, ali nakon 3 godine i testa sigurne vožnje, uz naravno ne kažnjavanje. Zašto to ne bismo i mi u Hrvatskoj mogli?“, naglašava Flego.

Druga Direktiva koja se donosi je Direktiva o diskvalifikaciji vozačkih dozvola na razini Unije. Hrvatska i Bugarska su uz Rumunjsku zemlje s najvećim brojem smrtnih žrtava na europskim cestama. Ovom se direktivom predlaže novi europski sustav RESPER - europski registar vozačkih dozvola - koji služi kao europska baza za izmjenu podataka nacionalnih tijela o vozačkim dozvolama i počinjenim kaznenim prekršajima u prometu. Međutim, sustav RESPER djeluje na dobroj volji država članica.

- Postojeći sustav ne funkcionira! To nas je i dovelo do izrazito različitog raspona kazni u državama članicama za potpuno jednake prekršaje u prometu. Smatram da RESPER mora biti obvezujući i to sam tražio u svojim amandmanima. Također, inzistirat ću na definiranju trajnog oduzimanja vozačke dozvole, bez mogućnosti ponovnog polaganja! Primjer jednog takvog prekršaja je bijeg s mjesta nesreće i ne pružanje pomoći unesrećenom.

Više sa portala poduckun.net ...