[FOTO] Predavanje pod nazivom 'Tko je bio Viktor Ladenhauser?' otkrilo brojne zanimljivosti o osnivaču opatijskih izviđača

Autor: Nikola Cvjetović 22.11.2023

Interesantno i dinamično je Opatijcima predstavljena jedna izuzetna osoba koja je sigurno zadužila cijeli naš kraj.

Opatija - U organizaciji udruge bivših izviđača Liburnije „Izviđači Liburnije“ sinoć je u sklopu programa obilježavanja 70 godina od osnivanja izviđača u Opatiji i povodom 120. godišnjice rođenja Viktora Ladenhausera u Villi Antonio održano predavanje pod nazivom: Tko je bio Viktor Ladenhauser?, koje je pripremio Branko Škrobonja – Škrob.

Miloš Vrenc i Branko Škrobonja

Nakon dvogodišnjeg istraživanja, dva povjesničara, osječki profesora Igora Miklavčića i našeg Branka Škrobonje, rekonstruiran je cijeli životni put osnivača izviđača u Opatiji. Interesantno i dinamično je Opatijcima predstavljena jedna izuzetna osoba koja je sigurno zadužila cijeli naš kraj.
Predavanje su popratili i članovi prve generacije Opatijskih izviđača: Mladen Mandl, Mladen Batory, Pave Dević, Aldo Simper, generacija 1960. Ersilija Kopani i Milivoj Filipović. te Branka Radetić generacija 1950. iz Matulja. Bila je nazočna i supruga Nada sa kćerkom Lanom pokojnog Viktora Ladenhausera juniora, nećaka i posinka Viktora Ladenhausera. Pozdrave skupu uputila je Olga Vlahović Grošić, koja je bila spriječena nazočiti.

Nastup Davida Danijela

- Lepo je videt punu salu izviđači. Nadan se da će večerašnje predavanje potaknut i obnovit naša sjećanja na vrijeme provedeno u izviđačima, a morda bit i iskra ka će ponovno zapalit izviđačke vatre na Liburnije. Osnovana je udruga bivših izviđača Liburnije IZVIĐAČI LIBURNIJE. Cilj i zadatak Udruge je prikupljanje, istraživanje i očuvanje od zaborava izviđačkega pokret na Liburnije a u razdoblju od osnivanja 1952. do gašenja 1992. Pod Liburnjun mislin na području bivše općine Opatija, a današnje 4 JLS Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Opatija. U sklopu manifestacije Obilježavanja 70. godina od osnivanja izviđačke organizacije u Opatiji. Predavanje pod nazivom: Tko je bio Viktor Ladenhauser, a povodom 120. godišnjica rođenja VIKTOR LADENHAUSER. Predavanje o jednoj posebnoj osobi koja puno zadužila grad Opatiju i cijelu Liburniju o osobi koja svakako ima mjesta u povijesti ovih prostora, koji je zaboravljen i nikad dovoljno istaknut za svoj samozatajni rad. Rezultat njegovog rada je i večerašnje okupljanje, istaknuo je inicijator ove lijepe priče Miloš Vrenc.

Posebna zahvala upućena je profesorici Ivoni Lazić iz ugostiteljske škole Opatija, koja je omogućila uvid u osobni karton gospodina Viktora Ladenhausera i na takav način riješene neke dileme i nadopunjen je njegov radni put.

Večer je svojim nastupom oplemenio opatijski pjevač David Danijel koji je publiku vratio u razdoblje života i rada Viktora Ladenhausera.

Foto: Nikola Turina

Predavanje pod nazivom 'Tko je bio Viktor Ladenhauser?' otkrilo brojne zanimljivosti o osnivaču opatijskih izviđača

Više sa portala poduckun.net ...