[FOTO] Sjajan uspjeh našeg susjeda: Mirko Bjelan sa 75 godina osvojio Kilimanjaro

Autor: Nikola Cvjetović 21.02.2022

Mirko Bjelan na vrhu Uhuru (5.895 m)

Matija Radić također je osvojio vrh, dok su se vološćanke Doris Crnjarić i Ines Urbančić popele do Gilman pinta (5.685 m).

Ika - Mirko Bjelan je poseban čovjek, koji se odlaskom u mirovinu posvetio se planinarenju. Za svojih 75 godina života i desetogodišnjeg staža u planinama postigao je jako puno i pridonio planinarstvu, a posljednji uspjeh u dosadašnjoj niski velikih planinarskih podviga je uspon na Kilimanjaro. U nastavku donosimo Mirkov afrički dnevnik koji je pripremio za čitatelje našeg portala...

Kilimanjaro je planina u sjeveroistočnom dijelu Tanzanije, smještena na trećem stupnju južne geografske širine (350 km) od ekvatora u blizini granice Kenije. Sastoji se od tri vulkanska vrha: Uhuru ili Kibo (5.895 m), Mawenzi (5.149 m) i Shira (3.962 m). Prva dva su u stanju mirovanja a treći je ugasli vulkan. Kilimanjaro je najviši vrh Tanzanije i Afrike, jedan od 7 najviših vrhova kontinenata, a istovremeno i najviša samostojeća planina na svijetu s visinskom razlikom (4.600 m) od podnožja do vrha Uhuru. Nacionalni park Kilimanjaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata koji su osnovali njemački kolonizatori 1910. godine, a upisan je 1987. godine na UNESCO-ov popis svjetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koje žive u parku.

Pri usponu do vrha Uhuru na Kilimanjaro, prolazi se kroz pet različitih klimatskih zona. U prvoj zoni oko podnožja vrha nalaze se obradive površine s mnoga sela u kojima se uzgajaju kava i banane. Druga zona predstavlja šumovito područje – tropsku šumu s puno kiše, koja bi se mogla nazvati i džunglom u kojoj obitava veliki broj životinja. Treća zona je močvarna – ravnica, livade i krško raslinje. Četvrta zona mogla bi se nazvati - alpska pustinja koja ima hladno i kiselo tlo u kojemu je vegetacija siromašna. Tu je uglavnom mahovina i nekoliko vrsta cvijeća koje je otporno na sušu i hladnoću. Peta zona uglavnom je bez raslinja, pravo alpsko okruženje sa stijenama, čuvenim snijegom i ledenjacima Kilimanjara.

Kilimanjaro viđen sa staze od ishodišta pohoda – Marangu rute prema prvom kampu Mandara

Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Dva puta godišnje traju kišni periodi (od ožujka do svibnja i od listopada do prosinca s više padalina u toku travnja, svibnja i studenog).

Ekspedicija Kilimanjaro: 05.–16. veljače 2022. god
Poučeni dobrim iskustvom i dobrom organizacijom iz prethodne ekspedicije na Elbrus, za uspon na Kilimanjaro bez puno razmišljanja, odabrali smo EST Adventure (Extreme Summit Team) agenciju iz Beograda koju vodi Dragan Jačimović. Na ovoj ekspediciji sudjelovalo je 16 planinara: 7 iz Hrvatske, 2 iz Makedonije, 3 iz Bosne i Hercegovine i 4 iz Srbije. Nakon uspješnog uspona protekle godine (2021.) na Ararat u Turskoj (5.132 m) i najviši, vrh Europe i Rusije, Elbrus (5.642 m), pojavila se ideja da se popnem na još nekoliko vrhova pojedinih kontinenata, među kojima je bio prvi Kilimanjaro (Afrika) - vrh Uhuru (5.695 m), zatim Kosciuszko ( (Australija) i Aconcagua (Južna Amerika). No, za ostvarivanje zacrtanih ciljeva bila mi je potrebna financijska podrška kroz donacije, te sam uspio prikupiti potrebna sredstva za ovaj uspon i opravdati povjerenje donatora. Kako sam se uspješno popeo na Kilimanjaro, želja mi je prikupiti daljnja sredstva za sijedeći cilj – najviši vrh australijskog kontinenta Kosciuszko (2.228 m), ovisno o financijskim mogućnostima popeti se i na Aconcagua (6.961 m - Južna Amerika).

Pripreme za uspon na Kilimanjaro
S obzirom na specifične uvjete vezane za Corona virus, pripreme sam isključivo radio na našoj matičnoj planini Učka, iako bi bilo bolje da sam pripreme vršio na višim planinskim vrhovima naših susjednih zemalja. Za ovaj uspon trebali smo imati: visokogorsko osiguranje do 6.000 metara (Austrijski alpinistički klub), putno osiguranje koje uključuje Covid 19, PCR negativan test, popuniti i potpisati izjavu o odgovornosti, pred odlazak popuniti obrazac za ulazak u Tanzaniju.

Opis puta
Za uspon na Kilimanjaro - vrh Uhuru ili Kibo, (nekoć Kaiser-Wilhelm-Spitze), odabrana je Marangu ruta, a poznata je kao i Coca Cola. Ovo je najstarija i najpopularnija ruta na Kilimanjaro i jedina je ruta s hitnom evakuacijskom službom. To je ujedno i jedina ruta koja nudi smještaj u čvrstim objektima u stilu koliba ili bungalova -spavaonice s blagovaonicama. Ruta uspona prema vrhu Uhuru prilazi s jugoistočne strane planine.

Dolazak u Arushu u hotel Venus Premiere
Let iz zračne luke Franjo Tuđman iz Zagreba za Dohu (Katar), potom nastavak leta Doha – Zanzibar, Zanzibar - Tanzania. Nakon slijetanja u zračna luku Kilimanjaro, morali smo najprije proći proceduru ulaska u Tanzaniju, što je podrazumijevalo ishodovanje tanzanijske vize, za što je dovoljno imati putovnicu i 50 USA $ dolara. Nakon preuzimanja prtljage, na parkiralištu nas je dočekao vozač s kombijem s kojim smo stigli do Arushe i hotela Venus Premiere s 3*, gdje ćemo prenoćiti.

Moj prvi susret a afričkim kontinentom ugodno je iznenađenje

Čim sam sletio u Tanzaniju u malu zračnu luku „Kilimanjaro“ primijetio sam bitne razlike. Šuma u okruženju aerodroma bitno je drugačija, počevši od visine i vrsta stabala, lišća, trave i….Mogu slobodno reći u sažetom obliku: da sve što nas okružuje bitno je drugačije od onoga na što smo navikli - od kulturoloških razlika, klimatskih promjena, boja, zvukova, mirisa i okusa, ali ono što je univerzalno i zajedničko je ljudska povezanost, bliskost, ljubaznost i susretljivost.

Tanzanci su iznimno srdačni i gostoljubivi i neće propustiti priliku da vas pozdrave svojim najčešćim pozdravom “jumbo!” Odgovorite li im na svahiliju, izazvat ćete pravo oduševljenje.

Nakon večere uslijedile su pripreme za sutrašnji dan. Prepakiranje planinarske opreme za šestodnevni boravak u planini. U ruksake spremamo nužne stvari za svakodnevnu upotrebu koje svaki planinar nosi sam – (voda, hrana odjeća za presvlačenje, zaštita od sunca, kišna kabanica i …). Zbog mogućih obilnih kiša opremu smo spakirali u vodonepropusne vreće. Ostatak u transportne torbe, a višak predmeta ostavljamo u hotelu.

Uspon i silazak na Kilimanjaro-vrh Uhuru traje 6 dana

Starting point - Zajednička fotografija sudionika ekspedicije na početnoj točki uspona Marangu rute

1. dan_ Marangu Gate (1.880 m) - Mandara Hut (2.720 m)
Nakon jutarnjeg doručka pred hotelom u Arushi nas je čekao kombi s kojim ćemo se prevesti do ulaza u NP Kilimanjaro iznad sela Marangu od kuda započinje višednevni uspon na Kilimanjaro. Registracije sudionika i dobivanje dozvole za uspon i ulazak u NP Kilimanjaro. Ulaz čuvaju čuvari i nije moguće ući bez dozvole. Dok smo čekali na dozvole, transportne torbe predajemo nosačima i oni će ih dostaviti do prvog kampa Mandara. Po završetku registracije naša grupa započinje uspon na vrh Uhuru (5.895 m). Ovaj uspon prilično je lagan, krećemo se kroz šume u kojima se vrlo često mogu vidjeti Blue Monkey i Colobus Monkey.

Dolazak u prvi kamp – Mandara hut (2.720 m). Nakon dolaska slijedi smještaj u bungalove. Nosači prema rasporedu smještaja transportne torbe ostavljaju ispred bungalova. Nedugo zatim slijedi večera i pripreme za sutrašnji dan

Nažalost, zbog obilne kiše, majmuni su se povukli dublje u šumu i iz tog razloga nismo ih uspjeli vidjeti. Guste šume vrlo su dobar zaklon od sunca, pa je vrlo ugodno pješačenje u svako doba, čak i na visokim temperaturama. Atmosfera je poput poznatih avanturističkih filmova, jednostavno vas mami na neprestano fotografiranje i upoznavanje novih vrsta drveća. Na ovom putu prelazimo više potoka na kojima se izmjenjuju mnogobrojni što veći, što manji slapovi. Nakon sat i pol lagane šetnje dolazimo do područja – „picnic point“ na piknik gdje smo ručali. To su nadstrešnice sa stolovima i klupama za sjedenje. Nakon okrijepe, put nastavljamo dalje kroz tropsku šumu u kojoj nema vidika, samo se čuju neobični raznoliki zvukovi i pjev ptica. Nakon 4 h laganog hoda stižemo do prvog kampa Mandara hut (2.720 m).

2. Dan_Mandara Hut (2.720 m) - Horombo Hut (3.720 m)
Prije samog doručka iznosimo svoje transportne torbe ispred bungalova, kako bi nosači mogli krenuti ranije. U okruženju kampa u krošnjama drveća mogli smo promatrati majmune. Od kampa Mandara nastavljamo laganim i sporim korakom. Izlazimo iz šumskog pojasa i ulazimo u područje afro-alpske vegetacije. U planini nema trke ni žurbe, a pogotovo za one koji nisu bili na višim nadmorskim visinama. Vodiči domaćini često izgovaraju (pole-pole), što u prijevodu znači polako-polako. U daljini s desne strane dominira fascinantni vrh Mawenzi (5.149 m) teško pristupačan drugi krater planine Kilimanjaro. U Horombo hut stižemo u poslijepodnevnim satima, nakon čega slijedi smještaj, večera i pripreme za sijedeći dan.

Na putu prema drugom kampu - Horombo hut
Članovi ekspedicije iz grada Opatije - (Volosko, Opatija i Ika) - Horombo hut
Prije uspona zajednička fotografija na Horombo hut

3. Dan_Aklimatizacija Horombo Hut (3.720 m)–Zebrina stijena-Horombo Hut
Treći dan predviđen je za aklimatizaciju. Iz Horombo hut polaganim hodom bez puno opreme penjemo se do Zebrinih stijena (Zebra Rocksa) na visini (4.000 m) gdje radimo dužu pauzu za okrijepu i odmor. Nakon toga spuštamo se kružnom rutom do Mandara hut, gdje ćemo prenoćiti.

Zebrine stijene

4. dan_Horombo Hut (3.720 m) – Kibo Hut (4.700 m)
Od Horombo hut slijedi dugačak prijelaz preko alpske pustinje, od kuda se u daljini vide padine kratera kojim ćemo se popeti. Moglo bi se reći da uspon na vrh započinje od Horombe. Dolazak u Kibo hut predstavlja zapravo usputnu stanicu. Slijede pripreme za ručak, nakon čega slijede sastanak i dogovor za uspon te odmor. Važno je pripremiti sve za uspon, pripremiti mali ruksak, a višak stvari ostaje u sobama, zatim smo legli u vreće kako bi uhvatili pokoji sat vremena sna. Napetost je velika, nije lako zaspati. Ustajanje u 23 h, lagani obrok i početak uspona u pola noći (00:00 h). Većina nas nije mogla zaspati, a pored toga, kod većine sudionika pojavljuju se prvi simptomi visinske bolesti - glavobolja, nesanica i mučnina.

Na putu od Hormbo hut do Kibu hut
Sa staze na putu prema Kibo hut- u pozadini lijepo se vide padine kratera Kilimanjaro
Posljednja točka gdje se može uzeti voda za piće. Tu u blizini je heliodrom
S desne strane staze dominira fascinantni vrh Mawenzi (5.149 m) teško pristupačan drugi krater planine Kilimanjaro
Četvrta zona mogla bi se nazvati - alpska pustinja koja ima hladno i kiselo tlo u kojemu je vegetacija siromašna. Tu je uglavnom mahovina i nekoliko vrsta cvijeća koje je otporno na sušu i hladnoću.

5. Dan_ Kibo Hut (4.750 m)-vrh Uhuru (5.895 m)-Horombo Hut (3.720 m)
Krećemo na završni uspon u pola noći polako u koloni. Dužina koraka je dužina stopala. Zrak je rjeđi i teže se diše. Otkucaji srca su ubrzaniji. Noć je vrlo hladna, pauze radimo na određenim mjestima zaštićenim od vjetra. Noćni pogledi su prekrasni, u pozadini vidimo svjetla skloništa Kibo. Najteži dio uspona dolazi nakon izlaska sa sipara. Naime, uspon se odvija strmom padinom kroz kamenjar sve do izlaska na greben kratera do točke zvane „Gilman Point “ (5.685 m).

Na početku uspona od Kibo kampa prema vrhu Uhuru

Popeli smo se s puno patnje, disali smo otvorenih usta kako bismo pokušali uzeti što više kisika, stepenice od 30 cm, a nama se činilo da smo se popeli pola metra u normalnim uvjetima. Osobno nisam imao nikakvih problema s visinskom bolesti, ali uspon je vrlo je naporan i težak, iako nije tehnički zahtjevan. Izlazak sunca najčešće se dočekuje upravo u ovom trenutku, na samom rubu vulkanskog kratera. Na ovoj točki napravili smo kraću puzu za odmor i okrjepu. Ekipa nije više kompaktna, rastegla se u više manjih grupa. Od Gilman Pointa slijedi blaži uspon po grebenu kratera prekriven snijegom sve do izlaska na „Stella Point“ (5.756 m). Manja grupa u kojoj sam bio i ja, u ovoj točki dočekali smo izlazak sunca. Nekoliko fotografija i nastavljamo konačno završni uspon po vršnom grebenu do vrha Uhuru (5.895 m).

Izlazak sunca- viđeno s grebena krater prema Stella Pointu
Pogled unazad na greben prekriven snijegom
Dolazak na Stella Point (5.765 m)

Izlaskom na vrh, obuzele su me emocije i zadovoljstvo ostvarenim uspjehom, nastalo je opuštanje i čestitanje jedni drugima. Na sam vrh došli smo u 8 sati i 05 minuta. Ukupan uspon od Kibo hut do vrha trajao je 8 sati. Na vrhu smo zatekli manju grupu planinara. Imali smo sreće s vremenom. Osvanuo je lijep i sunčan dan s malo vjetra. Nije toliko hladno kao u noćnim satima. Na vrhu slijedi fotografiranje - najprije zajednička fotografija grupe, zatim ja sam razvio 5 zastava svojih donatora i tako opravdao njihovo povjerenje.

Zajednička fotografija

ZAHVALA:
Ovim putem, od srca želim zahvaliti svim donatorima koji su sudjelovali u ostvarivanju mog sna. Zahvaljujem se mojoj obitelji i rodbini, prijateljima, susjedima, planinarima i svim onim koji su vjerovali u mene i podržali me u svakom pogledu. Posebno se želim zahvaliti gradu Opatija, općini Lovran, građevinskoj tvrtki „Resa gradnja, Nikolas IM – proizvodnja i trgovina papirnate galanterije, Planinarskom društvu Opatija iz Opatije i na kraju svom planinarskom društvu Knezgrad iz Lovrana, predsjednici Deliji Gagulić i tajnici Senki Kirša, koje su vodile brigu i evidenciju oko prikupljana sredstava potrebnih za ovaj uspon.
Zahvala slijedi i medijima koji su promovirali moje putopise, kako u pisanom obliku, tako isto i video zapisima: Lovranskom listu, Hrvatski radio 2 program emisija Bombonijera, Lanterna magazinu i portalu Poduckun.net.

Zastava grada Opatije
Zastava općine Lovran
Tvrtka Nikolas IM-proizvodnja i trgovina papirne galanterije
Građevinska tvrtka Resa gradnja
Zastava PD Knezgrad, od PD Opatije nisam imao zastavu i ona je trebala biti na vrhu Uruhu

Nakon dužeg zadržavanja na vrhu, radi marende i fotografiranja, slijedi povratak istim putom uspona do Kibo hut, gdje stižemo u 12 h. Tu nas čeka ručak, a nakon toga 2 sata odmora, a potom dalje nastavak silaska do Horombo hut.

6. Dan_ Horombo Hut (3.720 m)-Mandara Hut (2.720 m)- Marangu Gate (1.880 m)
Nakon jutarnjeg doručka i uspona na Uhuru, tradicionalno se obilježava ples svih vodiča i osoblja, pjesmama "Hakuna matata" i međusobnom razmjenom zahvala i čestitki. Zadnji pogled na Kilimanjaro, Mawenzi i polazak. Po vremenskoj prognozi previđena je kiša oko 13 h. Iz tog razloga nastojali smo se požuriti kako bi izbjegli kišu, ali je nije bilo moguće izbjeći. Mene je uhvatila 20 minuta prije dolaska u Marangu gate. Tu nas čeka ručak i procedura oko izrade i dodjela službenih certifikata svih onih koji su se popeli na vrh. Tradicionalno, svaki od planinara koji ima višak stvari i opreme ostavlja na jedno mjesto, a glavni vodič dijeli ostalim vodičima i nosačima. Neki su poklonili dio odjeće, štapove, a ja sam poklonio termosicu od 1,5 l. Sjedamo u vozila i vraćamo se u Arushu i ostatak večeri provodimo relaksirajući se. Organizator izleta pripremio je svečanu večeru za sve sudionike izleta.

Maasai izvode tradicionalni ples

7. i 8. Dan_Safari - NP Kilimanjaro i krater - Zaštićeno područje Ngorongoro i posjet plemenu Maasai
Dvodnevni obilazak rezervata u kojima divlje životinje slobodno žive, poseban je doživljaj biti u blizini tih životinja. Sve životinje vidjeli smo izbliza ne izlazeći iz safari vozila (specijalno izrađena vozila kojim se krov otvara), od majmuna, antilopa, žirafa, divljih svinja, nosoroga, nilskih konja (voden konj), preko afričkih bivola do lavova i raznovrsnih ptica. Nakon obilaska spomenutog područja – smještaj je osiguran u pravom afričkom lodžu u savani 3*.

Djeca pjevaju izvorne pjesme

Nakon obilaska sela plemena Maasai - povratak u Arushu, gdje je organizirano testiranje na Covid-19. Nakon testiranja smještaj, druženje, odmor i počinak. Iduće jutro slijedi povratak doma-Arusha-Zanzibar-Doha-Zagreb.

Mirko Bjelan safari Tanzanija

Više sa portala poduckun.net ...