[FOTO] Svetom misom i procesijom praćenom kanpananjem Brgujci obilježili blagdan Tijelova

Autor: Nikola Cvjetović 18.06.2022

brgud_tijelovo_2022__5_

Po završetku svete mise kreće procesija tijekom koje se ”kanpana”. Zvonjava prestaje kod svake kućice gdje svećenik, natkriven baldahinom kojeg nose Brgujci, počinje s molitvom.

brgud_tijelovo_2022__4_-52694

Veli Brgud – I ove godine u Brgudu je svetom misom i procesijom obilježen blagdan Tijelova. Samom obilježavanju prethode pripreme za svetkovanje tog dana na tradicionalan način koje startaju nekoliko dana prije Tijelova. Naime, običaj takve vrste zahtjeva zajedništvo mještana te se raspodjeljuje njihove aktivnosti po spolovima. Muškarci su zaduženi za pribavljanje mladog drva jasena, kojima ukrašavaju put na kojem se održava procesija. Žene pak brinu o izradi kućica prekrivenih tkaninom i ukrašenih cvijećem, koje u svojoj unutrašnjosti sadrže relikviju, svijeće te klečalo na kojem svećenik moli za blagoslov mještana te se izrađuju četiri kućice na tradicionalnim mjestima, od kojih je svaka drugačije boje.

brgud_tijelovo_2022__3_

Na sam blagdan Tijelova, nakon održane svete mise kreće procesija. Za vrijeme procesije se ”kanpana”, odnosno ručno se zvoni. Zvonjava prestaje kod svake kućice gdje svećenik, natkriven baldahinom kojeg nose Brgujci, počinje s molitvom. Nakon molitve, procesija kreće dalje i ”kanpananje” se nastavlja te se taj proces odvija pokraj svake kućice do povratka u župnu Crkvu. Ovime mještani Velog Brguda mole Boga za blagoslov te time javno iskazuju svoje vjersko opredjeljenje.

Na svetkovini su im se pridružili i stanovnici okolnih mjesta te su u velikom broju svi zajedno sudjelovali u procesiji i kasnijem druženju u župnom dvoru. Kako bi rekli Brgujci, riječ je o stoljetnoj tradiciji, koja se je zahvaljujući Bogu i društvenom jedinstvu župljana održala do današnjih dana.

Svetom misom i procesijom praćenom kanpananjem Brgujci obilježili blagdan Tijelova