[FOTO] 15. Festival kamelija: U Šporeru otvorena izložba kamelija

Autor: Kristina Tubić 31.03.2023

Izložba kamelija je otvorena do 2. travnja, a svečano zatvaranje uz proglašenje pobjednika održat će se u UP Šporer u nedjelju u 18 sati. Fotogaleriju s otvorenja pogledajte u nastavku...

Mira Shalabi uručuje zahvalnicu idejnom začetniku i osnivaču Udruge ljubitelja kamelija Janu Berndu Urbanu

Opatija - Izložba kamelija svečano je otvorena u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, uz najljepše primjerke tog cvjetnog simbola grada, grmove kamelija, izložbu fotografija i izložbu likovnih radova učenika opatijske osnovne škole, Dječjeg vrtića Opatija, Grupe likovnih umjetnika Matulji i Zajednice Talijana te prodaju suvenira i slastica na temu kamelija. Ova je izložba dio 15. festivala kamelija kojim članovi Udruge ljubitelja kamelija ove godine obilježavaju 15 godina osnivanja i 5 godina članstva u ICS – International Camellia Society – Međunarodnoj udruzi ljubitelja kamelija, a koji se održava od 27. ožujka do 2. travnja.

Dobrodošlicu posjetiteljima zaželjela je predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Mira Shalabi koja je uručila zahvalnicu idejnom začetniku i osnivaču Udruge ljubitelja kamelija Janu Berndu Urbanu. On je kazao kako su u Opatiji popularne razne vrste kamelija te se nada da će uskoro i opatijska kamelija, koja nije dovoljno poznata i promovirana, postati pravi simbol Opatije.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Fernando Kirigin, uz riječi pohvale organizatorima i zahvale svim članovima udruge. Istaknuo je kako mu je želja da svaki mjesec u Opatiji bude u znaku neke prepoznatljive manifestacije ili simbola Opatije, a travanj je posvećen cvijeću te će se nakon Festivala kamelija održati i Floral Week te Đardin.

U prigodnom programu koji je vodio Dražen Turina Šajeta nastupili su Mješoviti pjevački zbor „Štorija“ iz Rukavca i sopranistica Maria Baldini uz pratnju na glasoviru, a Erik Stanković Tresoglavić iz opatijske osnovne škole recitirao je pjesmu o Opatiji. Posjetitelji su mogli vidjeti i zanimljive kostime sudionika projekta Belle Epoque koji su oživjeli povijest i daleki istok.

Izložba kamelija je otvorena do 2. travnja, a svečano zatvaranje uz proglašenje pobjednika održat će se u UP Šporer u nedjelju u 18 sati.

Otvorena 15. izložba kamelija @ Opatija

Više sa portala poduckun.net ...