[FOTO/VIDEO] 12. RALLY MAŠKARANIH OKTANACA: Od Halubja do Liburnije pod maskom na očima i kotačima

Autor: Miroslav Krpan 26.01.2023

Priznanja najboljima uručena na opatijskoj Slatini (snimio M.Krpan)

U sportskom dijelu vožnjama oduševio mladi Kastavac Dino Lukenda, dok je titulu „Otkačeni maškarani oktanci“ ponijela Katarina Grgurina i njena skupina „Indijci“

Opatija - Kvarnerom je vladala najavljena vremenska nepogoda, bura i hladnoća, ali znatno smanjenim intenzitetom osjećaj je bio u opatijskom zaleđu. Sreća prati hrabre ! Po sudionike, organizatore, ali i promatrače vremenske prognoze tog se „puknutog oktanskog dana“ srećom nisu obistinile. Štoviše, bile su idealne za još jednu uspješnu, dojmljivu i specifičnu međunarodnu karnevalsko-sportsko-turističku manifestaciju jedinstvena imena „12. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2023.“, u uobičajeno vrhunskoj organizaciji Autokluba „RI autosport“. Vratila se tako, poslije dvije „korona“ godine, ova manifestacija i nastavila tradiciju u novovremenskom karnevalskom štihu.

Candy Shop Martine Štimac u prepoznatljivom tonu za Oscara (snimio M.Krpan)

Ljubitelji brzina, oktana, ali i maškaranja, vožnje i zimskih užitaka na kotačima – pod maskom dali su si ponovo oduška, kako svojom maskom i svoje pratnje, tako i onom namijenjenom limenom ljubimcu na dva ili četiri kotača.

Ustaljenom trasom od Viškova, preko Kastva i Frlanije do Matulja, s ciljem na opatijskom kupalištu Slatina, vozilo se, a putem su razigranu, šarenu i veselu karavanu pozdravljali brojni ljubitelji pusnih događanja na Kvarneru. Okupilo se 21 različito, i ove godine izuzetno dobro maškarano vozilo iz Hrvatske i Slovenije, uz 90-tak sudionika.

Pupijeri Sandra Budiselića (snimio M.Krpan)

TERENCIMA I KAMIONCINOM MEĐU ČUNJEVIMA

Pehari, medalje i posebna priznanja na opatijskoj Slatini, završnici rallya, očekivali su najbolje. S jedne strane u sportskom programu, osnovom vožnji spretnosti kroz tri skupine vozila, više klasa i konkurencija, a drugom, mnogima privlačnijem maškaranom koji objedinjuje čak sedam specifičnih skupina priznanja, a u svakoj se nagrađuju tri naj-naj.

U konkurenciji automobila ponovo, poslije tri godine, najbolji jedan Renault Twingo, ovog puta s Kastavcem Dinom Lukendom za volanom, koji je bio uspješniji od Eduarda Šepića (Veprinac, Fiat Punto) i Zorana Lukende (Kastav, Fiat Punto).

Tek su mu 54 i pobjeđuje - Fiat Zastava 620 Domagoja Krajinovića (snimio M.Krpan)

U skupini povijesnih vozila na poligonima je najviše vještine pokazao Goran Mavrinac (Čavle) u VW Bubi, ispred Dalibora Rubeše (Rubeši) u Renaultu 5 Campus i Zoranu Jugu (Viškovo) u Škodi 120. Terenci su bili, prvenstveno maskama, posebna atrakcija, ali odvezli su dva ispita u Viškovu i Matuljima, poslije kojih je Katarina Grgurina (Jurdani) u Tata Telcoline bila uspješnija od Dumagoja Kučana (Križišće) u Nissan Patrolu i Domagoja Krajinovića (Čavle) u legendarnom kamioncinu Fiat Zastava 620. Najboljom vozačicom proglašena je Katarina Grgurina, druga je bila Martina Štimac (Jelenje), a treća Tihana Šabulić (Rijeka).

INDIJCI, PUMPIJERI I DRUGA POMOĆ ODUŠEVILI

Iz godine u godinu svako novo izdanje „Halubja“ po izboru i specifičnosti odabranih maski spada u jedno od boljih. Uočljiv je izniman trud, skupne maske bile su čak i programski oplemenjene na mjestima pauza, obzirom da je u gotovo svakom vozilu bio „(pre)puni“ sastav posada. Tri su skupine prednjačile i zaslužile prestižnu nagradu „Otkačeni maškarani oktanci“.

Završnica 12.Rallya Halubje-Liburnija 2023. u Opatiji (snimio M.Krpan)

Najboljima su se u konačnici prikazali „Indijci“ iz Jurdana, skupina građevinskih, cestarskih radnika predvođenih vozačicom Katarinom Grgurinom. Svojim su alatima „popravili“ sve komunalne nedostatske u centrima lokalnih jedinica kojima se prošlo. Sirena za uzbunu i poziv vatrogascima nije se gotovo sedam sati gasila na jednom specijalnom vatrogasnom „jugiću“ kojim je pod maskom „Pumpjeri“ u premijernom izdanju na ovoj manifestaciji upravljao mladi Sandro Budiselić iz Hreljina. Trećim mjestom iste nagrade ovjenčani su riječki „Cirkusanti“ predvođeni vozačem Daliborom Utješanovićem.

„Arapske pare“ dijelile su se šakom i kapom, a riječka ekipa predvođena Nevenom Marovićem zaslužila je prvu nagradu naziva „Mašta maskom kaže svašta“. Drugi su bili „Grobničko-Kastafski kupleraj“ Kastavca Diega Stanišića, a treći „Čudovišta“ Tedija Bužanića iz Matulja, čija je ekipa zbog ranojutarnjeg kvara već maškaranog vozila morala doći i odvesti rutu relija u rezervnom automobilu. „Domaće je domaće – etno look od Halubja do Liburnije“ slijedeća je prigodna nagrada za koju je pobjednički tron zaslužio Kastavac Dino Lukenda i njegov tim imena „Druga pomoć“. Slijedili su ih „Klauni“ Marin Sušanj (Matulji) i Eduard Šepić (Veprinac), svaki u svom solo nastupu unutar istog automobila.

Indijci Katarine Grgurina popravcima i vožnjom do titule Otkačenih (snimio M.Krpan)

POVIJESNI DOSTAVNI KAMIONČIĆ – SLIKA ZA OKVIR

Među povijesnim vozilima bilo je svakojakih rješenja i modela, no jedan zasigurno zaslužuje počast biti proglašen nagradom „Vremešni ekstra ljepotan karnevalskog štiha“. Decentno uređenim kamiončićem Fiat Zastava 620 iz 1968.godine, nekada neizbježnim dostavnim vozilom svakog poduzeća, ponosno je upravljao, do pobjedničkog priznanja, Domagoj Krajinović iz Čavli pod maskom „Grobnički steampunk“. Panceta i sir za kamperskim stolom rezao se na svakoj „štaciji“, a igru „Čeških turista“ prezentirao je dvojac iz Škode 120 predvođen Zoranom Jugom iz Viškova. Treća nagrada ove kategorije pripala je Goranu Mavrincu iz Čavala s VW Bubom uređenom istim stilom i pod istom nazivom kao i kamiončić.

VIDEO

Zaštitnom roza bojom svoju su masku imenom „Candy“ oplemenile vesele curke predvođene Martinom Štimac iz Jelenja i osvojile prvo mjesto kategorije „Oktanski pusni Oscar jedinstva i sloge“. Drugi su bili „Cirkusanti“ Matka Jasprice (Rijeka), a treći „grubijani“ „Mad Max“ Vlade Wolfa iz Rijeke.

Sušačka škvadra Cirkusanata oduševila u dvije peglice (snimio M.Krpan)

Uz masku „Šengen Rubeši“ i vozača Dalibora Rubešu u maski hrvatskog graničnog policajca priključio se jedan slovenski, ali i budno oko „isporučitelja svega i svačega“, hrvatskog premijera. Za svoj su prikaz nagrađeni prvim mjestom kategorije „Maske brišu granice – puknuti Europljani“. Talijan Dennis Tarlao (Muggia) ove je godine do drugog mjesta stigao maskom„Auto škola“, a u Križišće za masku „Knolica z Čočmanije“ otišla je uz Domagoja Kučana treća nagrada.

Riječanka Tihana Šabulić sa svojom je ekipom i maskom „Vukijeve kujice“ osvojila pobjedničko priznanje kategorije „Maškarani oktanski smiješak“, za nijansu privlačnije od „Kastafskih superheroja“ Zorana Lukende i solo „Pirata s Mihotići“ Bojana Kostanića.

Češki turisti Zorana Juga kampirali i pod kastafskom Ložom (snimio M.Krpan)

Uoči starta u Viškovu sudionike su pozdravili pročelnik Ureda PGŽ Goran Petrc, zamjenik općinske načelnice Viškova Dalibor Mladenić i Mića Maja, meštrica Halubajskog karnevala.
Zanimljivu priču na kotačima pod maskom i ove su godine podržali pokrovitelji Primorsko-goranska županija, općine Viškovo i Matulji, te gradovi Kastav i Opatija, kao i njima pripadajuće turističke zajednice. Službeni osiguravatelj bilo je riječko „Croatia osiguranje“, mjeritelj vremena i obrade rezultata AK Opatija Timing“, a partneri u manifestaciji Društvo „Frlanija-Pakal Babulini“ i „Rivijera Slatina“. Medijski partneri već niz godina uz ovu su manifestaciju Novi list, Pomorski radio Bakar, www.poduckun.net, www.sportcom.hr, www.automania.hr i www.riautosport.hr.

Druga pomoć stigla do Opatije - Kastavac Dino Lukenda sa svojom ekipom (snimio M.Krpan)

Ostaje sjećanje na svaki trenutak maškarane putešestvije na kotačima za koju organizacijske zasluge pripadaju vječitim entuzijastima riječkog Autokluba „RI aurosport“. Još jedan dan na kotačima pod maskom otišao je u povijest....

VIDEO

Za volanom pod maskom: S parkirališta Milihovo startao Rally maškaranih oktanaca

Više sa portala poduckun.net ...