[FOTO/VIDEO] Lovranci i njihovi gosti dokazali da 'Njihov svijet je glazba'

Autor: Nikola Cvjetović 11.05.2022

Lovranski orkestar ima još puno aktivnosti u planu oko obilježavanja svoje 110. godišnjice djelovanja: brojni koncerti, izložba, promocija monografije orkestra i još puno dobre glazbe do kraja godine nas čeka od Lovranskih puhača. Pratite ih i dalje!

Opatija/Lovran - Ova je godina puna obljetnica za Puhački orkestar Lovran. Sada već dave 1912. godine prvi puta su javno nastupili u Iki, o čemu svjedoči jedna od rijetkih fotografija iz toga doba. No, ove godine pada i trideseta obljetnica pokretanja jednog važnog projekta - međunarodnog festival puhačkih orkestara Naše Svijet je Glazba, koji ove godine puni 30 godina.

"Puno je orkestara i glazbenika "prošlo" kroz naš festival" rekao nam je David Kurti, član orkestra. "Ako se uzme da je prosječno bilo 100-150 sudionika, dolazimo do brojke od preko 4000 ljudi koji su nastupali po Liburniji i svojim muziciranjem uveseljavali prvi vikend u svibnju domaćim i gostima. Vrlo nam je važna komponenta da se gostujući orkestri predstave dijelom svojim nacionalnim programom jer time dočaravaju kulturu i tradiciju podneblja iz kojeg dolaze".

Ove je godine, za jubilarno 30. izdanje Festivala nastupilo čak pet orkestara. Uz domaćine tu su bila dva orkestra iz slovačkog grada Trstena, mađarski orkestar iz 17. okruga Budimpešte (koji je i pobratimljen s općinom Lovran) te slovenski orkestar iz Mareziga. Sve su to vrsna glazbena društva koja su s velikim guštom predstavila svoj program posjetiteljima. "Želja nam je bila kulturno spojiti Liburniju i ovaj puta smo to i uspjeli - orkestri su nastupili petak u Lovranu, subotu su u jutarnjim satima svirali u Matuljima i Mošćeničkoj Dragi, da bi poslijepodne održali koncert ispred UP Šporer u srcu opatijskog parka. Nedjelju su održani tradicionalni mimohodi glavnom opatijskom i lovranskom ulicom te zajednički nastup svih orkestara na Slatini i kasnije na Trgu Slobode u Lovranu. Posebnost ovih nastupa je da svi sudionici zajedno sviraju skladbe i tako tvore jedan megaorkestar - impozantno za vidjeti i čuti. Po odazivu publike rekao bih da je ovo bio pun pogodak, jer osim brojnih lokalnih posjetitelja bilo je i dosta stranaca i gostiju što nam je jako drago. Ipak smo ovo organizirali radi promocije destinacije i poboljšanja kulturne ponude našeg kraja u predsezoni."

Lovranski orkestar ima još puno aktivnosti u planu oko obilježavanja svoje 110. godišnjice djelovanja: brojni koncerti, izložba, promocija monografije orkestra i još puno dobre glazbe do kraja godine nas čeka od Lovranskih puhača. Pratite ih i dalje!

Lovranci i njihovi gosti dokazali da 'Njihov svijet je glazba'

Više sa portala poduckun.net ...