[FOTO/VIDEO] Održana ekološka akcija bacanje u more kuglica s efektivnim mikroorganizmima

Autor: Marina Pauletić 22.03.2024

Akcija je obuhvatila bacanje 14.000 kuglica u more.

Opatija - LIBURNIJSKE VODE d.o.o., osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov “ Opatija (u akciji su sudjelovala 216 učenika) u suradnji s tvrtkom EFEKTIVNI MIKROORGANIZMI ORIGINALNA TEHNOLOGIJA RIJEKA d.o.o. te ZZJZ Rijeka ,AQUA SUB Rijeka i Lučka uprava Opatija -Lovran -Mošćenička Draga odradili su promocijsku akciju primjene kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremediaciji i oplemenjivanju morske vode.

Akcija je obuhvatila bacanje 14.000 kuglica u more sa pristaništa tj. Luke Opatija u Opatiji koja se odradila danas, na Svjetski dan voda povodom 140. godišnjice postojanja organizirane vodoopskrbe i 120. godišnjice odvodnje na području Liburnije i zaleđa. Ovo je ujedno sedma (7) ovakva ekološka akcija bacanja EM kuglica. Prva je bila u Ičićima, druga u Voloskom, te treća u Lovranu gdje je prvi put u svijetu bačena kuglica u more putem drona. Četvrta je odrađena 2022. godine na Slatini u Opatiji (325 učenika bacilo je 13800 kuglica) koja je ujedno dobila drugu nagradu na svijetu u konkurenciji 140 država. Na inicijativu EMRO Japan poznate svjetske tvrtke sa područja ekologije, zaštite okoliša i zdravlja koja djeluje gotovo 50 godina sprovela je ovu akciju nagrađivanja pod nazivom EM GREEN MOVEMENT COMPETITION 2023. Odabrano je 10 radova od toga dvije iz Hrvatske koje su ujedno i nagrađene. Peta akcija održana je na jesen iste godine u Voloskom u Mandraću te dobila nagradu zelene plakete te šesta prošle godine na plaži Tomaševac u kojoj je sudjelovalo 231 učenik.

Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica, veličine teniske loptice, od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti - ako je potrebno ili dodatno oplemeni oko 1m2 morske površine. Ova tehnologija bazirana je na efektivnim mikroorganizmima EM1 koje je prvi u svijetu prije 40 g. predstavio prof. Teruo Higa iz Okinawe. Danas se ta prirodna tehnologija primjenjuje u više od 140 zemalja svijeta dajući svoj doprinos u očuvanju naše Planete i života na njoj.

Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces bioremediacije kojom se stvaraju ekološki i zdravi uvjeti za sva bića na tom području. Efektivni mikroorganizmi danas imaju široku primjenu uključujući ekološki uzgoj voća i povrća, proizvodnju zdrave hrane, zaštitu okoliša te pozitivno utječu na zdravlje ljudi i životinja. Njima se pročišćavaju otpadne vode, saniraju odlagališta otpada, neutraliziraju neugodni mirisi i otrovni plinovi. Drugim riječima, potpomažu se prirodni procesi koji osiguravaju prirodnu ravnotežu na kojoj se zasniva život na Zemlji. Svi mikroorganizmi u EM proizvodima su prirodni, dokazano neškodljivi nakon dugotrajne primjene, nisu GMO i predstavljaju osnovu onoga što danas podrazumijevamo pod pojmovima ekologija, zaštita okoliša i zdrav život.

- Također, treba naglasiti i pohvaliti sve učesnike ove uspješne ekološke akcije da se vodi briga o prirodi tj. našem plavom Jadranu, te na uzornom primjeru, kroz edukaciju i poticanju mladih, da se već od školskih i predškolskih dana aktivno posvete čistoći mora i okoliša i da naučeno nastave primjenjivati u budućnosti i prenositi na sve druge. Veliko hvala svima za našu lijepu eko budućnost!, poručili su organizatori.

Povodom tradicije od 140 godina postojanja organizirane vodoopskrbe na Liburniji i zaleđu poruka je cijenjenim korisnicima da piju vodu iz špine tzv. „špinovaču“ za bolje zdravlje i sretniju budućnost!

VIDEO

Održana Ekološka akcija - Mališani bacali u more kuglice sa efektivnim mikroorganizmima

Više sa portala poduckun.net ...