[FOTO/VIDEO] Opatija domaćin 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske: Ivan Jug najbolji sommelier Hrvatske 2022.

Autor: Nikola Cvjetović 14.12.2022

Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali Kristijan Harjač (drugoplasirani), restoran Agli Amici iz Rovinja, te Monika Neral (treće mjesto) vlasnica obrta VINNER iz Rijeke.

Opatija - Sommelier Ivan Jug suvlasnik zagrebačkog restorana Noel proglašen je najboljim na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, te uz podršku TZ Kvarnera i Grada Opatije, održano je tijekom protekla dva dana u opatijskom hotelu Ambasador.

Prvenstvu je prisustvovalo 27 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća, wine barova i konoba.

Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali Kristijan Harjač (drugoplasirani), restoran Agli Amici iz Rovinja, te Monika Neral (treće mjesto) vlasnica obrta VINNER iz Rijeke. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala: opisu triju vina različite stilistike “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, kreiranju menua na temelju zadanih vina, poznavanju svijeta vina i ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja. Kao i prethodne godine, finalno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku.

Ivanu Jugu prvoplasiranom na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske pripala je i čast da predstavlja Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of the World, koje će se održati na Parizu od 7. – 12. veljače 2023.

Finalistima su nagrade uručili predsjednik HSK Veljko Ostojić te Gordan Mohor i Tomislav Tuđen iz tvrtke Miva.

U sklopu prvenstva održana je i godišnje skupština HSK na kojoj je za naredni četverogodišnji mandat za predsjednika izabran Veljko Ostojić.

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

VIDEO

Opatija domaćin 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske: Ivan Jug najbolji sommelier Hrvatske 2022.

Više sa portala poduckun.net ...