[FOTO/VIDEO] U Gervaisu održana svečanost povodom obilježavanja Dana vatrogastva

Autor: Nikola Cvjetović 05.05.2022

dan_sv_florijana_opatija_2022__3_

Rain je priznanje primila u društvu svog vlasnika i vodiča Zorana Laslavića iz JVP Opatija. Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš zahvalio je na desetgodišnjoj službi, a gradonačelnik Opatije Kirigin uručio je „otpremninu“ – punu vreću psećih delicija.

dan_sv_florijana_opatija_2022__2_

Opatija - U Centru Gervais sinoć je održana svečanost povodom obilježavanja Dana hrvatskog vatrogastva i Dana sv. Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca. Zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Mladen Šćulac pozdravio je uzvanike i goste među kojima su bili čelnici Jedinica lokalne samouprave Liburnije gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela, načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj i zamjenik načelnika Općine Lovran Neven Mohorovičić, predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija Gordan Filinić, načelnici i članovi Stožera Civilne zaštite, kolege iz Gasilske zveze Ilirska Bistrica te mnogobrojni kolege i prijatelji vatrogasci.

VIDEO

- Vatrogasna zajednica Liburnije djeluje u ovakvom obliku više od 60 godina. Vatrogasni dom u Opatiji sagrađen je davne 1910. godine i to u samo godinu dana, a na njemu se nalazi kip sveca zaštitnika svetog Florijana bez koplja, jer se tada smatralo da u Opatiji koja je bila lječilište, nema mjesta oružju. Nadamo se da će Opatija uskoro dobiti i novi vatrogasni dom, istaknuo je Šćulac te zahvalio svim jedinicama lokalne samouprave što su svojom podrškom omogućili razvoj vatrogastva na Liburniji.

dan_sv_florijana_opatija_2022__6_

U nastavku svečanosti uručene su diplome i dodijeljeni činovi polaznicima tečaja za dobrovoljne vatrogasce i dočasnike, koje su primili dva vatrogasca prve klase, pet vatrogasaca te devet dočasnika.

Vrhunac svečanosti bio je odlazak u mirovinu četveronožnog kolege, potražnog psa Ginger Running Wild – Rain, prvog vatrogasnog potražnog psa u Hrvatskoj, koja nakon 10 godina vatrogasne službe odlazi u zasluženu mirovinu. Rain je priznanje primila u društvu svog vlasnika i vodiča Zorana Laslavića iz JVP Opatija. Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš zahvalio je na desetgodišnjoj službi, a gradonačelnik Opatije Kirigin uručio je „otpremninu“ – punu vreću psećih delicija.

dan_sv_florijana_opatija_2022__5_

- Prije deset godina iz Opatije je krenula priča o potražnim psima. Rain je prvi hrvatski potražni pas, a u toj ideji Zorana Laslavića su podržali DVD i JVP Opatija te VZ PGŽ-a. Danas u Hrvatskoj djeluju 23 aktivna tima s potražnim psima, istaknuo je Gauš.

Moderator svečanosti René-Raymond Gulin podsjetio je prisutne na desetu godišnjicu pogibije njihovog kolege Branimira Alfonzija, rukovoditelja, mentora i pjesnika te pročitao tri Alfonzijeve autorske pjesme. U glazbenom dijelu svečanosti nastupila je klapa Nevera.

VIDEO

Ispred Gervaisa održana je primopredaja ključeva dvaju novih vatrogasna vozila koja su nabavljena zajedničkim zalaganjem Područne vatrogasne zajednice Liburnija te nadležnih jedinica lokalne samouprave, uz blagoslov župnika patera Mirka Vukoje.

Prisutnim vatrogascima obratili su se načelnici jedinica lokalne samouprave te im čestitali njihov dan. Gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin istaknuo je kako ne odustaje od novog vatrogasnog doma.

dan_sv_florijana_opatija_2022__4_ Vatrogasci Antonia Grgić, Duje Pavičić, Luka Pavičić, Diego Monjac i Ivan Semion; vatrogasci 1. klase Borna Beroš i Mateo Rudan te dočasnici: Frank Carl, Tomislav Rubinić, Graciano Rubinić, Toni Mrak, Zdravko Pulić, Vedran Polegubić, Matej Turković i Valentina Bukovica

- Lokacija i dokumentacija su spremni, sada čekamo natječaj te se nadam da ćemo uskoro krenuti s projektom novog vatrogasnog doma kojeg zaslužujete. Hvala vam na svemu što svakodnevno činite kako bi se naši građani i gosti osjećali sigurno, kazao je Kirigin te naglasio kako će Grad uvijek stajati uz njih.

Uoči svečanosti u župnoj crkvi sv. Jakova održana je sveta misa za sve poginule i preminule vatrogasce.

VIDEO

U Gervaisu održana svečanost povodom obilježavanja Dana vatrogastva

Više sa portala poduckun.net ...