[FOTO/VIDEO] U TRNOVCU OTKRIVENA SPOMEN PLOČA Na današnji dan pred 30. godina Toronjera je zaorila u ratom zahvaćenoj Lici

Autor: David Kurti 25.04.2022

I tako je 25. travnja 1992. godine glazbena ekspedicija lovranskih puhača krenula kombijima put Gospića preko Karlobaga. Što je sve naš David Kurti zabilježio u Lici te kako ove događaje komentiraju sudionici ratnih zbivanja, ali i koncerta u Trnovcu pogledajte u priloženom video prilogu...

Gospić - Kad je 25. travnja u Trnovcu, malom mjestu blizu Gospića, zaorila Toronjera jedno je bilo sigurno – nije bilo vrijeme za pjesmu i svirku.

U jeku Domovinskog rata, tijekom velik je broj stanovnika Liburnije krenuo putem Like kako bi spriječio prodor neprijateljskih snaga do Gospića. Bilo je jasno da, ako padne Gospić, cijela jadranska Hrvatska će ostati odsječena od ostatka Hrvatske i biti prepuštena nemilosti agresora. Branitelji iz Liburnije djelovali su u sastavu 4. pješadijske bojne „Veli Jože“ u sastavu 155. brigade Hrvatske vojske. Trnovac, mjesto skoro na prvoj liniji fronte, bilo je sjedište zapovjedništva 4. bojne i važni logistički centar.

VIDEO

Upravo u Trnovcu su se izredale tri smjene branitelja. U trećoj „turi“ bilo je i nekoliko članova Puhačkog orkestra Lovran, koji su bili odlučili dignuti moral svojih suboraca. Tako su Miodrag Kašić (dirigent), Denis Solomun (trubač) i Dean Sirotnjak (klarinetist) osmislili plan da dovedu članove svog orkestra do Trnovca kako bi pokazali da je glazba jača od ratnih strahota. I tako je 25. travnja 1992. godine glazbena ekspedicija lovranskih puhača krenula kombijima put Gospića preko Karlobaga (jer je put preko Senja bio blokiran). U Trnovcu su održali koncert za prisutne i potom se vratili u Lovran. Taj glazbeni podvig nije nikad dobio veliki medijski odjek, ali je ostao zapamćen u sjećanjima stanovnika i boraca koji su tamo bili. Za uspomenu je napravljeno par fotografija ispred buffeta Gradina, zgrade koja je zbog rata postala zapovjedno mjesto. Krajem ljeta 1992., 155. brigada je rasformirana, a borci su poslani kućama prije rasporeda u nove jedinice.

Fotografija je snimljena na današnji dan prije tri desetljeća

Trideset godina kasnije, članovi Puhačkog orkestra Lovran ponovno dolaze u Trnovac, ovaj puta sa željom da obilježe godišnjicu tog glazbenog podviga. Skupa s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Opatija došli su u Trnovac postaviti spomen ploče na taj ratni koncert. Delegacija od pedesetak ljudi, glazbenika i branitelja prvo je položila vijenac u Gospiću uz prisustvo gradonačelnika Gospića i župana Ličko-senjske županije. Nakon mimohoda ulicama Gospića, delegacija je krenula put Trnovca gdje su tabele i svečano otkrivene. Ovaj trenutak je bio vrlo emotivan za prisutne, a ubrzo su krenule ćakule i spominjanja dogodovština iz tih vremena. Cijelo putovanje je pratio i Počasni zastavni vod UDVDR-a ogranak Opatija koji je prodefilirao ratne zastave postrojbi Oružanih snaga RH.

- U godini kad naš orkestar slavi 110. godina djelovanja, postavljanjem spomen ploča htjeli smo zaboravu otrgnuti ovaj malen, ali važan trenutak u povijesti našeg orkestra, zaključila je predsjednica orkestra Zvijezdana Klobučar-Filčić.

Što je sve naš David Kurti zabilježio u Lici te kako ove događaje komentiraju sudionici ratnih zbivanja, ali i koncerta u Trnovcu pogledajte u priloženom video prilogu...

U TRNOVCU OTKRIVENA SPOMEN PLOČA Na današnji dan pred 30. godina Toronjera je zaorila u ratom zahvaćenoj Lici

Više sa portala poduckun.net ...