[FOTO/VIDEO] Uz ukusne srdelice i već tradicionalnu podjelu platnenih vrećica, na opatijskom Mrkatu obilježen Dan protiv plastičnih vrećica

Autor: Marina Pauletić 19.12.2022

Glavni motiv ovogodišnjeg Dana protiv plastičnih vrećica bila je mikroplastika, odnosno šteta koju ona čini morskom okolišu, a ulaskom u hranidbeni lanac - i nama samima.

Opatija - Udruga Žmergo je danas obilježila Dan protiv plastičnih vrećica. Kao i svake godine, svi zainteresirani prolaznici mogli su na Mrkatu u zamjenu za 20 plastičnih vrećica dobiti na poklon jednu platnenu vrećicu s porukom. Obilježavanje je prilika da raščiste svoje kućanstvo od silne plastike i malim korakom budu bliže čišćem i ugodnijem okolišu. Opatijci su, kao i svake godine, pokazali veliki interes za akciju te je u jutarnjim satima građanima podijeljeno stotinjak platnenih vrećica.

Glavni motiv ovogodišnjeg Dana protiv plastičnih vrećica bila je mikroplastika, odnosno šteta koju ona čini morskom okolišu, a ulaskom u hranidbeni lanac - i nama samima. Iz tog je razloga ovom prigodom predstavljena i neobična skulptura ribe, „friško“ izašle iz radione mlade opatijske autorice Nike Laginje. Riba je širom otvorenih usta gutala brojne plastične vrećice koje su donosili Opatijci, a njena utroba ispunjena plastikom, neugodan je podsjetnik na činjenicu da svakodnevnim navikama krojimo svoju budućnost te da nam se, s obzirom da se plastične vrećice i danas neumoljivo koriste i još gore - neodgovorno odlažu u okoliš - nažalost crno piše.

No, kako u ovo vrijeme darivanja ne bismo bili previše negativno nastrojeni već naprotiv, proaktivni i usmjereni na pozitivan poticaj na promjenu, Žmergo je, uz podjelu platnenih vrećica, u suradnji s Libunijskom masteršeficom Srđanom Jevtić za Opatijce na Mrkatu pripremio i pravu domaću gozbu od srdelic’ s broskvom na padelu. Na taj se način direktnim podražajem okusnih pupoljaka prolaznike podsjetilo da „zelenim“ održivim navikama, u ovom slučaju smanjenim korištenjem plastičnih proizvoda, direktno utječemo na kvalitetu okoliša i što je najbitnije, onoga što konzumiramo. Srdelice su bile za polizat prste, stoga je ovakav potez bio zaista pun pogodak.

Priliku smo iskoristili za ispitivanje stavova i navika posjetitelja o plastici i otpadu od plastike kroz anketu koju je proveo student Jakov u okviru stručne prakse koju provodi u Žmergu.

Podsjetimo se, plastična vrećica, naizgled beznačajan i bezopasan proizvod, sačinjen od naftnih derivata, rasprostranjuje se svijetom u količini od čak milijun vrećica po minuti, stoga je važno sugrađane kontinuirano osvještavati o njihovom utjecaju na okoliš, ugrožavanju flore i faune te narušavanju kvalitete života i estetike prirode. Prirodi je potrebna naša pomoć i angažiranost, a korištenje platnenih umjesto plastičnih vrećica sitnica je koju svaki pojedinac može učiniti za ljepši zajednički život i zeleniju budućnost na našem prostoru.

Grad Opatija i Udruga Žmergo su ovu akciju proveli povodom Međunarodnog dana protiv plastičnih vrećica, u skopu projekta Žmergov ekološki centar te projekta Žmergov lokalni info-centar za mlade (ŽLICA).

Više pogledajte u našoj foto galeriji i video prilogu.

VIDEO

Uz fine srdelice i već tradicionalnu podjelu platnenih vrećica na opatijskom Mrkatu obilježen Dan protiv plastičnih vrećica

Više sa portala poduckun.net ...