[FOTOVREMEPLOV] Sportski zanesenjaci konstruirali i koristili skibike davne 1971. godine

Autor: Nikola Cvjetović 05.02.2022

Sukonstruktor Klaudio Jelenić, na skibike-u sjede autor teksta i Eugen Urh, Mauro Ćiković, Lucijan Antoničić, Danilo i Rado Vertel na poljani Trstenik ispred doma

Probna vožnja održana je na zimovanju u Trsteniku kod Gumanca iznad Klane u siječnju 1971. Puno padanja, uz smijeh i suze, pokušali smo se na maloj padini zadržati u „sedlu“ bez pada.

Opatija - Protekloga vikenda održana je na Platku prva skibike trka u Hrvatskoj. Još jedan novi sport. Odred izviđača Mate Balota iz Matulja bio je među boljim izviđačkim organizacijama u tadašnjoj Hrvatskoj, a i na području bivše države! Po mnogo čemu smo odskakali od ostalih, prvenstveno u disciplini, radu s najmlađima i oslanjanja u radu na osmogodišnju školu u Matuljima. Ljetna logorovanja, zimovanja, planinarenje tijekom cijele godine, boravak u prirodi, pošumljavanje našega kraja uz suradnju sa šumarijom Buzet, činile su okosnicu rada Odreda.
Uz sve navedeno izgleda da smo bili avangarda i preteče skibikea. Klaudio Jelenić, tadašnji starješina legendarne III čete Viktor Car Emin (malo manje legendarne od I čete Drago Gervais), konstruirao je sa svojim tastom Feliksom Šebenikom skibike napravu!

Probna vožnja održana je na zimovanju u Trsteniku kod Gumanca iznad Klane u siječnju 1971. Puno padanja, uz smijeh i suze, pokušali smo se na maloj padini zadržati u „sedlu“ bez pada.
Tih godina održavala su se zimovanja u domu tadašnjeg ZZZ-a (Zavod za zdravstveno osiguranje Rijeka). Na žalost danas je na tom mjestu samo ruina cijelog zdanja. Na osmodnevnim zimovanjima učili smo prve skijaške korake uz pravog učitelja skijanja Miodraga Ambrožića, koji je skijao po talijanskim skijalištima za vrijeme vladavine Italije ovim prostorima.
Ubrzo su mlađe generacije krenule na prava skijališta u Sloveniju i Italiju, ali Trstenik i skijanje na Šiji u Lisini teško da mogu nadmašiti atmosferu i druženja koje smo proživjeli!

Tekst: Miloš Vrenc

Više sa portala poduckun.net ...